289
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της Αμινί | Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

ΗΠΑ και Ελον Μασκ προσπαθούν να «επανασυνδέσουν» το Ιντερνετ στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 16:56
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της Αμινί
|Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

ΗΠΑ και Ελον Μασκ προσπαθούν να «επανασυνδέσουν» το Ιντερνετ στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 16:56

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αίρουν ορισμένες από τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν προκειμένου να μπορέσουν οι εταιρείες τεχνολογίας να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, λόγω των διαδηλώσεων που ακολούθησαν του θανάτου της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγόρησαν τις ιρανικές Αρχές ότι προσπαθούν να φιμώσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι αξιοποιούν το διαδίκτυο προκειμένου να οργανωθούν, οι κινητοποιήσεις των οποίων έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ. «Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές στη χώρα ανήλθε σε 35», μετέδωσε το Borna News, πρακτορείο το οποίο συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο στόχος της παραπάνω ενέργειας της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να μπορέσουν οι εταιρείες «να παράσχουν στον ιρανικό λαό περισσότερες επιλογές και ασφαλείς υπηρεσίες». «Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας και την πρόσβαση του ιρανικού λαού σε πληροφορίες», πρόσθεσε το αρμόδιο για τις οικονομικές κυρώσεις υπουργείο.

«Θα βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι ο ιρανικός λαός δεν θα παραμείνει απομονωμένος και στο σκοτάδι», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ αποκρίθηκε στις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνοντας θα ενεργοποιήσει το σύστημα δορυφόρων Starlink, το οποίο κατασκευάζεται από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες για την επαναφορά των υπηρεσιών διαδικτύου στο θεοκρατικό καθεστώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...