322
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος | YouTube

Ιερόθεος: Καμία ευθύνη των ιεραρχών αν υπάρξει συνωστισμός στις εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 11:03
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος
|YouTube

Ιερόθεος: Καμία ευθύνη των ιεραρχών αν υπάρξει συνωστισμός στις εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 11:03

Δεν υπάρχει ζήτημα, όπως πηγαίνει ο κόσμος στο σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, έτσι θα περνάει να ανάψει και ένα κεράκι στην εκκλησία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου, Ιερόθεος, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη απόφαση-εγκύκλιο (εδώ) για τη λειτουργία των ιερών ναών, εν μέσω κρίσης κορονοϊού, τη Μεγάλη Εβδομάδα, και ιδίως για το προσκύνημα του Επιταφίου.

Την ίδια στιγμή όμως, ο μητροπολίτης Ιερόθεος έσπευσε να αποποιηθεί, για λογαριασμό των ιεραρχών, οιωνδήποτε ευθυνών αν τελικά υπάρξει συνωστισμός πιστών στις εκκλησίες κατά τις ώρες που αυτές θα μείνουν ανοικτές, σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση της Συνόδου.

«Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν», δήλωσε στο Mega, αλλά πάλι πρόσθεσε: «Εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου» (κατόπιν «εορτής», δηλαδή, και αφού  θα έχει σημειωθεί ο συνωστισμός).

Ο ίδιος ο μητροπολίτης Ναυπάκτου επέμεινε πάντως ότι δεν θα υπάρξει συνωστισμός στις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα και ότι η εγκύκλιος δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «παρότρυνση στον λαό να έρθει στις εκκλησίες»,  διότι, όπως διαβεβαίωσε, «εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δημόσια υγεία».

«Ας μη φθάσουμε όμως και στο άλλο άκρο», παρατήρησε σε δηλώσεις για το θέμα στον ΑΝΤ1. «Οπως πάει κανείς στο σούπερ μάρκετ, με όλα τα μέτρα προστασίας, μπορεί να προσέλθει και στον ναό». «Πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει και ένα κεράκι από την εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος που δημιουργήθηκε από το περιεχόμενο της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου.

Ο μητροπολίτης Ιερόθεος πέταξε πάντως και το «καρφί» του για την Πολιτεία, λέγοντας πως «κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο από τη Δευτέρα στην υπουργό Παιδείας, στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. [Οπότε] Θα μπορούσαν εσωτερικά να επικοινωνήσουν με την Ιερά Σύνοδο και να εκφράσουν τις όποιες απόψεις τους για το θέμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...