645
H πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κέιτ Μπλάνσετ φοράει τη μάσκα της για την συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Yara Nardi

Η Βενετία ελπίζει σε ένα Covid Safe Φεστιβάλ Kινηματογράφου

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 2 Σεπτεμβρίου 2020, 16:26
H πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κέιτ Μπλάνσετ φοράει τη μάσκα της για την συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Yara Nardi

Η Βενετία ελπίζει σε ένα Covid Safe Φεστιβάλ Kινηματογράφου

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 2 Σεπτεμβρίου 2020, 16:26

Στη Βενετία έφθασαν ήδη φορώντας τις μάσκες τους οι ηθοποιοί Κέιτ Μπλάνσετ (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής) και Ματ Ντίλον, και οι σκηνοθέτες Πέδρο Αλμοδόβαρ και Ολιβερ Στόουν εν όψει του διάσημου φεστιβάλ κινηματογράφου που ξεκινάει απόψε. Το Φεστιβάλ της Βενετίας είναι το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο και το πρώτο που ξαναγίνεται με φυσική παρουσία, αφού οι Κάννες έγιναν εικονικά τον Ιούνιο εν μέσω πανδημίας Covid-19.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορεί να γίνει, να γίνουμε εργαστήριο για άλλα φεστιβάλ», δήλωσε στους Times ο διευθυντής του φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα. «Πρέπει να γίνει επανεκκίνηση του κινηματογράφου εάν θέλουμε να επιβιώσει, το streaming μάς κράτησε ζωντανούς κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά χωρίς τα σινεμά δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η Βενετία θα είναι ένα σημάδι αισιοδοξίας και μια πρόσκληση να μην παραδοθούμε στον φόβο», τόνισε.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν εγκαίρως τις οδηγίες των διοργανωτών, που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν και πάλι αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, μετά την άρση του lockdown σε όλη την ήπειρο και την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές τους.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά: Θα γίνεται συνεχώς θερμομέτρηση και κανείς δεν θα μπαίνει στο φεστιβάλ αν η θερμοκρασία του είναι από 37,5 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές και θα πρέπει να φοριούνται συνεχώς ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Στις αίθουσες προβολής κάθε δεύτερο κάθισμα θα μένει κενό, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα επιτρέπεται να τρώνε ή να πίνουν κάτι οι θεατές κατά τη διάρκεια των προβολών.

Θερμομέτρηση περιμένει τους επισκέπτες του Φεστιβάλ

Χωρίς καλεσμένους, εξάλλου, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού ουσιαστικά έχει αποκλειστεί ένα μεγάλο μέρος των αμερικανικών παραγωγών, θα προβληθούν μόνο ευρωπαϊκές ταινίες και οι καλεσμένοι είναι βασικά Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian αβεβαιότητα υπάρχει επίσης για το τι θα συμβεί εάν κάποιος είναι ασυμπτωματικός και αργότερα βγει θετικός, αλλά οι διοργανωτές λένε ότι υπάρχει ένα σύστημα για την ανίχνευση όλων των συμμετεχόντων. Το φεστιβάλ επιβεβαίωσε ακόμη ότι οι (ελάχιστοι) επισκέπτες από χώρες εκτός Σένγκεν θα πρέπει να κάνουν δύο υποχρεωτικά τεστ Covid-19, ένα πριν φύγουν από τη χώρα τους, ένα κατά την άφιξή τους στην Ιταλία, και ένα τρίτο εάν πρόκειται να μείνουν περισσότερο από πέντε ημέρες στη Βενετία..

Ούτε το κόκκινο χαλί, όμως, θα είναι όπως το ξέραμε. Ένας τοίχος από πλέξιγκλας έχει στηθεί κατά κατά μήκος του διαδρόμου για να αποτρέπει τους θαυμαστές των σταρ να τους πλησιάσουν και να αναπνέουν κοντά τους ενώ και οι θέσεις των φωτογράφων είναι καθορισμένες ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Το διάσημο μοντέλο Τέιλορ Χιλ καταφθάνει στον χώρο του φεστιβάλ (REUTERS/Manuel Silvestri)

Το δεκαήμερο φεστιβάλ προετοιμάστηκε τον Ιούλιο όταν η πανδημία είχε αρχίσει να υποχωρεί στην Ιταλία αλλά τώρα τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι.  Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια, δήλωσε σχετικά: «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς να μειώσουμε τα μέτρα προφύλαξης».

Η αλήθεια είναι ότι φόβοι αναμφίβολα υπάρχουν και για το 77ο Φεστιβάλ της Βενετίας, ειδικά μετά το Φεστιβάλ Sundance, που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο (το μοναδικό που έγινε εν μέσω πανδημίας αν και βέβαια πολύ νωρίς σε σχέση με τις πληροφορίες οι οποίες υπήρχαν μέχρι τότε για τον κορονοϊό) και όχι άδικα χαρακτηρίστηκε «εκκολαπτήριο κορονοϊού».

Ο Λι Μάρσαλ, βρετανός κριτικός κινηματογράφου που καλύπτει το φεστιβάλ για το Screen International, δήλωσε στους Times του Λονδίνου ότι είναι αισιόδοξος μεν αλλά και νευρικός. «Είμαι διχασμένος, αισθάνομαι πολύ ενθουσιασμένος που επιστρέφω σε ένα φεστιβάλ, αλλά επίσης αβέβαιος και επιφυλακτικός σχετικά με τις συναντήσεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο», είπε, «Αλλά αν μπορεί να λειτουργήσει κάπου, τότε αυτό το μέρος είναι εδώ, αφού το φεστιβάλ γίνεται στην οριοθετημένη περιοχή του νησιού Λίντο της Βενετίας, ενώ οι Κάννες και το Φεστιβάλ του Βερολίνου βρίσκονται μέσα σε πόλεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...