261
Το βιβλίο «Goodnight Stories for Rebel Girls» αναφέρεται στις πιο επιδραστικές γυναίκες της ιστορίας |

Η Τουρκία απαγόρευσε παιδικό βιβλίο με βιογραφίες σπουδαίων γυναικών

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2019, 13:42
Το βιβλίο «Goodnight Stories for Rebel Girls» αναφέρεται στις πιο επιδραστικές γυναίκες της ιστορίας
|

Η Τουρκία απαγόρευσε παιδικό βιβλίο με βιογραφίες σπουδαίων γυναικών

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2019, 13:42

Την απαγόρευση του παιδικού βιβλίου με τίτλο «Ιστορίες καληνύχτας για επαναστατικά κορίτσια» αποφάσισε μια τουρκική οργάνωση για την προστασία ανηλίκων καθώς, σύμφωνα με αυτήν, προκαλεί «επιζήμια επιρροή» ειδικά στους ανήλικους.

Το βιβλίο «Goodnight Stories for Rebel Girls» που αναφέρεται στις πιο επιδραστικές γυναίκες της ιστορίας, απαγορεύτηκε καθώς «μερικά από τα γραπτά του βιβλίου θα έχουν επιζήμια επιρροή στο μυαλό των ατόμων κάτω των 18 ετών».

Η εν λόγω συλλογή ιστοριών έχει γραφτεί από τις Φραντσέσκα Καβάγιο και Έλενα Φαβίλι ενώ έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα των best sellers της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times».

Η Τουρκική Ένωση Εκδοτών καταδίκασε την απόφαση και επισήμανε «τον κίνδυνο από την άποψη της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου και απειλή για τις αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Η Καβάγια, επίσης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Όταν μια κυβέρνηση φοβάται ένα παιδικό βιβλίο που προάγει την ισότητα, αυτό σημαίνει ότι η προώθηση αυτών των μηνυμάτων μέσω της παιδικής λογοτεχνίας μπορεί να έχει αντίκτυπο και με κάνει περισσότερο ενθουσιασμένη να συνεχίζω να αγωνίζομαι κάθε μέρα».

Το βιβλίο, που εκδόθηκε το 2016, λογοκρίθηκε και στη Ρωσία, καθώς περικόπηκε το απόσπασμα σχετικά με την Κόι Μάτις, η οποία είναι μια διεμφυλική κοπέλα που προκάλεσε την Πολιτεία του Κολοράντο το 2013 έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα των κοριτσιών.

Η αιτία της λογοκρισίας ήταν πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου δεν συμβάδιζε με τον ρωσικό νόμο του 2013 ενάντια στην «προπαγάνδα για μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις».

Μια από τις ιστορίες του βιβλίου είναι αφιερωμένη στην Χίλαρι Κλίντον

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...