467
O ακροδεξιός Τζίμι Ακεσον με ποτήρι σαμπάνιας και η σοσιαλίστρια Μαγκνταλένα Αντερσον με ρόδα μυρωμένα | Maja Suslin και Jonas Ekstromer (TT News Agency/via REUTERS)

Η «σκανδιναβική ευτυχία» μπήκε στην εποχή της Ακροδεξιάς

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 12:56
O ακροδεξιός Τζίμι Ακεσον με ποτήρι σαμπάνιας και η σοσιαλίστρια Μαγκνταλένα Αντερσον με ρόδα μυρωμένα
|Maja Suslin και Jonas Ekstromer (TT News Agency/via REUTERS)

Η «σκανδιναβική ευτυχία» μπήκε στην εποχή της Ακροδεξιάς

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 12:56

Εχει μυστικά η ευτυχία; Κανένα, ακόμη και αν σου πέσει το λαχείο που κερδίζει ποσό με πολλά μηδενικά (καθ’ ότι ουδείς πρόκοψε δίνοντας βάση σε μηδενικά). Ωστόσο η μόδα επιβάλλει ότι μία συγκεκριμένη ευτυχία, η λεγόμενη σκανδιναβική, έχει μυστικά. Και για αυτόν τον λόγο κυκλοφορούν βιβλία που αναλύουν τις παραμέτρους της ευτυχίας, από σκανδιναβικής απόψεως πάντα. Στο θέμα έσκυψε η συντάκτρια της Corriere della Sera Ιρένε Σοάβε, μάλλον θέλοντας να πει στους Σουηδούς ότι δεν χρειάζεται και να τα βάψουν μαύρα που θα έχουν «ακροδεξιά κυβέρνηση» στην πατρίδα τους, αφού ξέρουν πώς μπορεί να περνάει καλά ο (σκανδιναβός) άνθρωπος σε κάθε περίσταση.

Η Σοάβε θεώρησε καλό να προτάξει στο κείμενό της τις προειδοποιήσεις της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον, ότι δηλαδή καλό είναι να μη βιαζόμαστε, να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη να δούμε ποιος νίκησε στις κάλπες και με τη βούλα. Καλώς. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι νίκησαν «οι ακροδεξιοί». Να τι έγραψε η Ιταλίδα: «Ποιος ξέρει, μπορεί τα εγχειρίδια αυτοβοήθειας που διδάσκουν πώς να ζεις σαν Σκανδιναβός, και τα οποία έχουν μεγάλη πέραση σε όλον τον κόσμο, να φανούν χρήσιμα στην περίπτωση μιας εθνικιστικής κυβέρνησης». Για όσους τυχόν δεν έχουν ακουστά τη σκανδιναβική ευτυχία, η συντάκτρια εξηγήθηκε πάραυτα.

«Είναι πρόσφατη μόδα, πολύ δημοφιλής. Υπάρχει το βιβλίο ‘‘Lagom’’, η σουηδική συνταγή για να ζεις με λιγότερα και να είσαι ευτυχισμένος». Το οποίον σημαίνει ότι «οι ακροδεξιοί» θα κόψουν το εισόδημα των Σουηδών. «Λαγκόμ σημαίνει ουσιαστικότητα, νηφαλιότητα, απλότητα, και αναφέρεται τόσο σε ένα σπίτι χωρίς διακοσμητικά στοιχεία όσο σε μία ημέρα που δεν έχει δεσμεύσεις». Και συνέχισε με περισσότερα στοιχεία ευτυχίας, από άλλα πονήματα: «Το βιβλίο ‘‘The Little Book of Lykke’’ εξηγεί πώς προκύπτει το μείγμα ευτυχίας και τύχης που εκφράζεται με τον όρο ‘‘λίκε’’: κεριά στο σπίτι, βόλτες στο δάσος, ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο. Στα Δανέζικα η λέξη ‘‘hygge’’ χρησιμοποιείται για να δηλώσει το ζεστό σπίτι, όμορφα διακοσμημένο, όπου προτιμάς να μείνεις παρά να βγεις έξω, και στο οποίο είσαι χαρούμενος που επιστρέφεις από τη δουλειά». Η Ιταλίδα θύμισε πόσο χρήσιμο είναι αυτό το ‘‘hygge’’ στα λοκντάουν. Ποιος ξέρει, ίσως «οι ακροδεξιοί» τρελάνουν τον κόσμο στα λοκντάουν…

Και συνέχισε: «Κερί και κουβέρτα κυριαρχούν στο εξώφυλλο του βιβλίου ‘‘The Scandinavian Method for Happy Living’’. Και οι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο τους, προσέφεραν τρία μυστικά για την ανάπτυξη μιας σκανδιναβικής νοοτροπίας, φτιαγμένης από ανθεκτικότητα και αγάπη για τα όμορφα πράγματα. Κάντε πολλές δωρεάν δραστηριότητες, όπως περπάτημα και κολύμπι. Εμπιστευτείτε τους άλλους. Επιπλώστε το σπίτι με ζεστασιά». Ωστόσο παρατήρησε ότι «σε αυτά τα εγχειρίδια απουσιάζει ένα από τα βασικά συστατικά του ‘‘σκανδιναβικού μοντέλου’’, δηλαδή οι μεγάλες περίοδοι διακυβέρνησης από τη σοσιαλδημοκρατία». Διότι αυτή «προσέφερε δυναμικό κοινωνικό κράτος, καθολική υγειονομική περίθαλψη, προοδευτική φορολογία, εργάσιμες ημέρες λίγων ωρών, ισχυρά συνδικάτα, πολύ υψηλά ποσοστά ελευθερίας του Τύπου». Η Σοάβε απεφάνθη, κλείνοντας, ότι «και η πολιτική είναι ετυτυχία». Στις κάλπες, ωστόσο, δεν ευτυχούν όλα τα αστικά κόμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...