613
Η κυρία Ελένα Ζελένσκα είναι γνωστή στη χώρα της για τη φροντίδα των παιδιών | president.gov.ua

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας καταδικάζει τις «μαζικές δολοφονίες» των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 17:24
Η κυρία Ελένα Ζελένσκα είναι γνωστή στη χώρα της για τη φροντίδα των παιδιών
|president.gov.ua

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας καταδικάζει τις «μαζικές δολοφονίες» των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 17:24

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα εξέδωσε μια παθιασμένη δήλωση για τη ρωσική εισβολή, καταδικάζοντας τη «μαζική δολοφονία» αμάχων της χώρας.

Η κυρία Ζελένσκα επικεντρώθηκε στα παιδιά θύματα, αναφέροντας τα ονόματα τριών παιδιών που είχαν πεθάνει στους βομβαρδισμούς, αναφέρει το BBC. Είπε ότι η Ουκρανία θέλει ειρήνη, αλλά θα υπερασπιστεί τα σύνορά της και την ταυτότητά της.

Να σημειωθεί ότι είναι άγνωστο το μέρος στο οποίο βρίσκεται η 44χρονη σύζυγος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι η οικογένειά του είναι στόχος των ρωσικών δυνάμεων.

«Μαζική δολοφονία ουκρανών αμάχων» χαρακτήρισε την εισβολή των Ρώσων η Ελένα Ζελένσκα

Σε ανοιχτή επιστολή, γραμμένη στα αγγλικά, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ουκρανού προέδρου αργά την Τρίτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, η κυρία Ζελένσκα αναφέρει ότι έχει λάβει πολλά αιτήματα για συνεντεύξεις και ότι η επιστολή της χρησιμεύει ως απάντηση.

Είπε για την εισβολή ήταν «αδύνατο να πιστέψει κανείς [ότι θα γινόταν]. Η χώρα μας ήταν ειρηνική· οι πόλεις, οι κωμοπόλεις και τα χωριά μας ήταν γεμάτα ζωή».

Πρόσθεσε ότι «είναι, στην πραγματικότητα, η μαζική δολοφονία ουκρανών αμάχων», παρά τις ρωσικές προσπάθειες να το παρουσιάσουν σαν «ειδική επιχείρηση».

Τα παιδιά είναι τα πιο τραγικά θύμνατα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

«Ισως το πιο τρομακτικό και καταστροφικό αυτής της εισβολής είναι τα παιδιά θύματα: Η οκτάχρονη Αλίκη που πέθανε στους δρόμους της Οκεχτίρκα ενώ ο παππούς της προσπαθούσε να την προστατεύσει ή η Πολίνα από το Κίεβο, που πέθανε στους βομβαρδισμούς μαζί με τους γονείς της«.

»Ο δεκατετράχρονος Αρσένι χτυπήθηκε στο κεφάλι από συντρίμμια και δεν μπόρεσε να σωθεί γιατί το ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να φτάσει εγκαίρως λόγω των έντονων πυρκαγιών.

»Οταν η Ρωσία λέει ότι “δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον αμάχων”, φωνάζω πρώτα τα ονόματα αυτών των δολοφονημένων παιδιών», τόνισε η κυρία Ζελένσκα, επισημαίνοντας ότι τώρα υπάρχουν πολλές δεκάδες παιδιά που γεννήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και τα οποία δεν γνώρισαν την ειρήνη.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και η οικογένειά του για την οποία δήλωσε ότι είναι στόχος των ρώσων εισβολέων όπως και ο ίδιος

Είπε ακόμη ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποτιμήσει την Ουκρανία, τον λαό της και τον πατριωτισμό της. «Ενώ οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου καυχιόνταν ότι οι Ουκρανοί θα τους υποδέχονταν με λουλούδια ως σωτήρες, τους αποτρέπουν με βόμβες μολότοφ», πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε επίσης τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξή τους και κάλεσε τη Δύση «να αποκλείσει τον ουρανό και εμείς θα διαχειριστούμε τον πόλεμο στο έδαφος».

Η πρώτη κυρία έκλεισε την ανοικτή επιστολή της με μια έκκληση προς όλα τα μέσα ενημέρωσης να «συνεχίσουν να δείχνουν την αλήθεια».

«Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο οποίος απειλεί να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο, δεν θα υπάρχει ασφαλές μέρος στον κόσμο για κανέναν από εμάς. Θα νικήσουμε. Λόγω της ενότητάς μας. Ενότητα και αγάπη για την Ουκρανία».

Η 44χρονη Ολένα Ζελένσκα σπούδασε αριχτεκτονική και ήταν σεναριογράφος τηλεοπτικών παραγωγών

Η κυρία Ολένα Ζέλενσκα γεννήθηκε το 1978, σπούδασε αρχιτεκτονική και εργάστηκε σαν σεναριογράφος στην εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Kvartal 95 Studio. Εχοντας συνοδεύσει τον σύζυγό της σε πολλά ταξίδια, δημιούργησε μια σημαντική εικόνα στο εξωτερικό.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας είναι περισσότερο γνωστή στη χώρα της για την εκστρατεία της για καλύτερα σχολικά γεύματα και για την ενθάρρυνση της διάδοσης της ουκρανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι ο ίδιος ήταν «στόχος νούμερο ένα» και η οικογένειά του «στόχος νούμερο δύο» των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...