1170
Η Εϊβριλ Χέινς, διευθύντρια όλων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι | CreativeProtagon

Ουκρανία: Η κρυφή ιστορία του πολέμου – πόσα ήξεραν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2022, 09:20
Η Εϊβριλ Χέινς, διευθύντρια όλων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι
|CreativeProtagon

Ουκρανία: Η κρυφή ιστορία του πολέμου – πόσα ήξεραν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2022, 09:20

Μπορεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να άρχισε την 24η Φεβρουαρίου, μπορεί οι Anonymous να υποστηρίζουν, με βάση ντοκουμέντα που κοινοποίησαν, ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκρίθηκε την 18η Ιανουαρίου ενώ στο αρχικό πλάνο επίθεσης προβλεπόταν μια επίθεση από την 20η Φεβρουαρίου έως την 6η Μαρτίου». Οι οι ΗΠΑ όμως είχαν ενημερώσει με τρόπο άμεσο τους συμμάχους τους για το σχέδιο εισβολής των Ρώσων από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.  

Σε εκτενές ρεπορτάζ του o Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera αναφέρει πως οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των Αμερικανών τα σχέδια του Πούτιν τα πληροφορήθηκαν από την Εϊβριλ Χέινς, διευθύντρια όλων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Ωστόσο τα λεγόμενά της έγιναν δεκτά με επιφυλάξεις. Επειτα από λίγες εβδομάδες, στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι προειδοποιήθηκαν εκ νέου για την επικείμενη εισβολή ενώ η Washington Post προέβη σε μία οριοθέτηση της επιχείρησης, αποκαλύπτοντας επακριβώς το μέγεθος των ρωσικών δυνάμεων που είχαν ήδη κινητοποιηθεί. Τότε πιστευόταν πως οι Ρώσοι θα εισέβαλαν στην Ουκρανία τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς. Οι διαθέσιμες πληροφορίες ήταν σημαντικές, άλλα όχι τόσο ώστε να θορυβηθούν οι Ευρωπαίοι.  

Ο επικεφαλής της DIA, αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ συνομιλεί με την Εϊβριλ Χέινς, διευθύντρια όλων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ EPA/Graeme Jennings / POOL

Οι ΗΠΑ επέλεξαν να προβούν στην κοινοποίηση των εν λόγω πληροφοριών, αποκαλύπτοντας στη Μόσχα ότι γνώριζαν, τουλάχιστον εν μέρει, τα σχέδιά της, καταρχάς για να υπογραμμίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και για να αποδείξουν στον Πούτιν πως η CIA διαθέτει πολύτιμες πηγές που βρίσκονται, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στο Κρεμλίνο. Επρόκειτο για μια «απεγνωσμένη προσπάθεια» να τον αναγκάσουν να αλλάξει γνώμη. Διευθυντής της CIA είναι ο Γουίλιαμ Μπερνς, διπλωμάτης καριέρας με θητεία, ως πρεσβευτής, και στη Ρωσία. Στις αρχές του Νοεμβρίου μετέβη στη Μόσχα, ευελπιστώντας σε μια όποια διευθέτηση, ούτως ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, καταθέτει σε επιτροπή του Κογκρέσου /EPA/SAUL LOEB

Κάνοντας λόγο για σκηνή από το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», ο Γκουίντο Ολίμπιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Μπερνς να αποκάλυψε και άλλα αμερικανικά χαρτιά στους Ρώσους, «ούτως ώστε να αντιληφθούν οι συνομιλητές του ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τι προετοιμαζόταν». Το ταξίδι του διευθυντή της CIA στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν η τέταρτη επίσκεψη ανώτατου αμερικανικού αξιωματούχου στη Ρωσία από τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο ο Πούτιν παρέμενε αμετακίνητος, παρά τις αμερικανικές απόπειρες προσέγγισης, ήταν πεισμένος πως είχε το δίκιο με το μέρος του, σημειώνει ο ιταλός δημοσιογράφος.  

Ο ρόλος των Κινέζων

Ομως πέρα από τους Αμερικανούς, γνώση, τουλάχιστον μερική, των προθέσεων, εάν όχι των σχεδίων του Πούτιν, φαίνεται πως είχαν και οι Κινέζοι, με τους New York Times να αποκαλύπτουν την Τετάρτη ότι ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από ρώσους ομολόγους τους να μην αρχίσει η εισβολή στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οσον αφορά την Κίνα γνωρίζουμε επίσης πως επί μήνες προσπαθούσαν οι Αμερικανοί να πείσουν το Πεκίνο για τις προθέσεις του Κρεμλίνου, παρουσιάζοντας εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ρωσοουκρανικά σύνορα και ζητώντας να μεσολαβήσει για να αποτραπεί η εισβολή. Ωστόσο οι Κινέζοι, περιλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών και του πρεσβευτή τους στην Ουάσιγκτον, τους αντέκρουαν, υποστηρίζοντας πως κατά τη γνώμη τους οι Ρώσοι δεν προετοιμάζονταν να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους, εντείνοντας την επιτήρηση με δορυφορικά και ηλεκτρονικά μέσα ενώ είναι επίσης πιθανό πράκτορες της CIA στη Μόσχα να παρείχαν νέα στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις αλλά και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Πούτιν.

«Ποιος μας πρόδωσε;»

Την ίδια ώρα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες καλούνταν να απαντήσουν σε τρία καίρια ερωτήματα, εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος: 1) Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολλά, ποιος μας πρόδωσε; 2) Η Ουκρανία είναι ενήμερη, πώς θα αντιδράσει; 3) Σε περίπτωση επίθεσης, ποια θα είναι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας;

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, μετά την έναρξη του πολέμου και την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να επιβληθούν άμεσα στους Ουκρανούς, ο Πούτιν φέρεται να ξέσπασε στους συμβούλους και στους συνεργάτες του, επειδή του είχαν παρουσιάσει κυρίως ρόδινα σενάρια. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε πηγή του FBI που διατηρεί επαφή με πρόσωπο που ανήκει στο περιβάλλον του Κρεμλίνου.

Χάρτης με σχέδια των Ρώσων για την επίθεση στην Ουκρανία

Ακόμη πιο περίπλοκη αποδείχτηκε η κατάσταση στην Ουκρανία. Είναι γνωστό πως πράκτορες των Ρώσων έχουν εισδύσει στις ουκρανικές υπηρεσίες Ασφαλείας, οπότε η εισβολή και η κατάληψη του Κιέβου, θα έπρεπε να εξελιχθεί με τον πλέον απρόσκοπτο τρόπο.

Τι μπορεί να υποστήριξαν οι «φίλοι» της Μόσχας στο Κίεβο; «Εισβάλετε ελεύθερα με τις μονάδες σας, ο Ζελένσκι θα διαφύγει», υποθέτει ο Γκουίντο Ολίμπιο, διερωτώμενος εάν θόλωσε η κρίση του Πούτιν, εάν παραπλανήθηκε η Μόσχα από αβάσιμες πληροφορίες. Επιπρόσθετα οι φιλορώσοι αδημονούσαν να δουν τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία, οπότε είναι πολύ πιθανό να παρουσίασαν την κατάσταση ωραιοποιημένη σε σχέση με την πραγματικότητα. «Συνέβη στους Αμερικανούς, στο Ιράκ, όταν εμπιστεύτηκαν κάποιους αναξιόπιστους σιίτες. Και, επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να εκλαμβάνει κανείς ως σωστή την ιστορία που ταιριάζει με τις επιθυμίες του», γράφει ο δημοσιογράφος της Corriere, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα διπλά παιχνίδια των 007 (ενδεικτικά είναι όλα όσα αποκάλυψαν  οι λονδρέζικοι Times για τις τρεις απόπειρες δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίες απέτυχαν χάρη σε διαρροές από στελέχη της ρωσικής αντικατασκοπείας που αντιτίθενται στον πόλεμο, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο).

Γιατί έκαναν ότι δεν ξέρουν οι Ουκρανοί;

Από την πλευρά Ουκρανίας, όσον αφορά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών για τα σχέδια των Ρώσων, ο πρόεδρος Ζελένσκι, έως και πριν από τη ρωσική εισβολή εξέφραζε την ενόχλησή του για τις άκρως ανησυχητικές προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου και του αμερικανού προέδρου. Εάν ήταν ειλικρινής ή επρόκειτο για τακτική δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι την 18η Νοεμβρίου, ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, συνομίλησε εκτενώς με τον αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Μίλεϊ για «τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή».

Μετά από τρεις ημέρες ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας Κιρίλο Μπουντάνοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Military Times, επιβεβαίωσε τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στην πατρίδα του από τα τέλη του Ιανουαρίου έως τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. Μάλιστα το δημοσίευμα συνοδευόταν από έναν χάρτη.

Οπότε κάποιοι Ουκρανοί γνώριζαν και το έλεγαν, δίχως ωστόσο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Γιατί; «Επειδή οι ειδικοί αντιλαμβάνονταν ξεκάθαρα τις συνέπειες μιας τέτοιας σύρραξης και θεώρησαν πως ήταν αρκετές για να αποτραπεί ένας πόλεμος», εξηγεί ο Γκουίντο Ολίμπιο, επικαλούμενος την άποψη ενός ρώσου σχολιαστή. Η τραγική συνέχεια είναι γνωστή: ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με αμείωτη ένταση ενώ μετά τον Εμανουέλ Μακρόν τώρα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιεί πως τα χειρότερα έπονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...