639
|

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Μακρόν έχει άρωμα Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2017, 16:59

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Μακρόν έχει άρωμα Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2017, 16:59

Ο νέος γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τήρησε τη δέσμευσή του: Το υπουργικό συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα άνδρες και εννέα γυναίκες.

Με μία 24ωρη καθυστέρηση ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Οπως είχε επίσης υποσχεθεί ο Μακρόν, τα πρόσωπα της κυβέρνησης προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους, από τον συντηρητικό χώρο, από το κέντρο και τους σοσιαλιστές.

Το όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του Μπρούνο Λε Μερ, τον οποίο ο Μακρόν όρισε ως «τσάρο» της Οικονομίας. Οπως έσπευσαν να σημειώσουν αναλυτές, με αυτή την επιλογή, ο γάλλος πρόεδρος κλείνει το μάτι στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ο μετριοπαθής από το δεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Λε Μερ μιλάει άπταιστα Γερμανικά και έχει πολλές επαφές στο Βερολίνο. Ο ίδιος είχε αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

Από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προέρχεται και ο Ζεράρ Νταρμανέν, νέος υπουργός Δημοσίων Εσόδων. Ο ίδιος ήταν επικεφαλής της (ατελέσφορης) προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Αναμενόμενα, ανέλαβε ένα υπουργείο, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος MoDeM που συνεργάζεται με το κόμμα του Μακρόν.

Στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ορίστηκε η ευρωβουλευτής του MoDeM, Σιλβί Γκουλάρ. Η ίδια, λόγω και της ιδιότητάς της, έχει εμπειρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα, γεγονός που δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή συνεργασία στο πεδίο της άμυνας.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει η Μιριέλ ντε Σαρνέ.

Το πολύ σημαντικό υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ζαν Ιβ Ντριάν, πρώην υπουργός Αμυνας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ από το ίδιο κόμμα προέρχεται και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος ήταν Γερουσιαστής και δήμαρχος.

Το υπουργείο Αθλητισμού ανέλαβε η Λόρα Φλέσελ, Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία.

Το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας αναλαμβάνει ο Ζακ Μεζάρ, το υπουργείο Παιδείας ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, το υπουργείο Υγείας η Ανιές Μπουζέν, πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για την Υγεία.

Στο υπουργείο Εργασίας διορίστηκε η Μιριέλ Πενικό, στο υπουργείο Μεταφορών η Ελίζαμπεθ Μπορν και στο υπουργείο Αποικιών ο Ρισάρ Φερόν.

Η έκπληξη είναι ο τηλεπαρουσιαστής και οικολόγος-ακτιβιστής Νικολά Ιλό ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Οικολογίας και Αλληλεγγύης .

Το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε η Φρανσουάζ Νισέν, πρώην διευθύντρια του εκδοτικού Οίκου Actes Sud.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Απόδημων ανέλαβε η Ανίκ Ζιραρντάν, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ, ενώ ο Ζακ Μεζάρ διορίστηκε υπουργός Γεωργίας.

Ακόμη και οι τέσσερις υφυπουργοί που ανακοινώθηκαν είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε δύο γυναίκες και δύο άνδρες. Υφυπουργός της Ισότητας διορίστηκε η 34χρονη Μαρλέν Σιαπά, υφυπουργός για τα ΑμεΑ η Σοφί Κλουζέλ, υφυπουργός για τις σχέσεις κυβέρνησης με το κοινοβούλιο κι εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Κριστόφ Καστανέ και υφυπουργός νέων τεχνολογιών ο 33χρονος Μουνίρ Ματζουμπί. 

Τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, που εντάχθηκαν στη νέα κυβέρνηση, διαγράφηκαν από το κόμμα τους, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Μπερνάρ Ακουαγιέ, μετά τον διορισμό των Μπρουνό Λε Μερ και Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Εκαναν την προσωπική επιλογή να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον πρωθυπουργό υπέρ των υποψηφίων του En Marche! (του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν) εναντίον των υποψηφίων μας των Ρεπουμπλικάνων – Ενωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων (UDI)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τις προσπάθειες του πρώην πλέον υπουργού Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, «για τη σωτηρία της Ελλάδας» εξήρε ο νέος υπουργός Μπρουνό Λεμέρ, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. O κ. Λεμέρ ανέφερε ότι διατηρεί άριστη σχέση με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά εντός της Τετάρτης. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το Βερολίνο, προτού μεταβούν μαζί με τον κ. Σόιμπλε στις Βρυξέλλες για το Eurogroup.

Οπως επεσήμανε, «τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να επιτευχθεί στην Ε.Ε. χωρίς μια σταθερή γαλλογερμανική φιλία».

Αναφορικά με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τον κ. Σόιμπλε, δήλωσε ότι «θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για μια νέα δυναμική και πραγματική ώθηση στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης». Ο κ. Λεμέρ προειδοποίησε ότι η Γαλλία πρέπει να προσέξει τα οικονομικά της, καθώς «σε μια οικογένεια δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...