397
Η Μαρία Μπράνιας ήταν ήδη διασημότητα στην Ισπανία, ως η γηραιότερη γυναίκα της χώρας. Τώρα νίκησε και την Covid-19! | YouTube

Η Μαρία Μπράνιας γεννήθηκε το 1907 – και νίκησε τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2020, 09:21
Η Μαρία Μπράνιας ήταν ήδη διασημότητα στην Ισπανία, ως η γηραιότερη γυναίκα της χώρας. Τώρα νίκησε και την Covid-19!
|YouTube

Η Μαρία Μπράνιας γεννήθηκε το 1907 – και νίκησε τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2020, 09:21

Στην Ισπανία που θρηνεί σχεδόν 27.000 θύματα από τον κορονοϊό, είναι μια αχτίδα ελπίδας: Η Μαρία Μπράνιας, που στα 113 της είναι η γηραιότερη γυναίκα στην Ισπανία, νίκησε την Covid-19.

Οπως σχολίασαν οι Times, η Μπράνιας επέζησε από έναν εμφύλιο και παγκόσμιους πολέμους, έζησε έναν αιώνα δραματικών αλλαγών και επιδημιών και δεν έκανε τίποτε άλλο «από το να ζει».

Η περίπτωση της Μαρία Μπράνιας είναι καταπληκτική, όχι μόνο λόγω της ηλικίας της. Η Μπράνιας ζει εδώ και 20 χρόνια σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ολότ, βορείως της Βαρκελώνης, και πολλοί από τους ενοίκους του γηροκομείου αρρώστησαν –στην Ισπανία άλλωστε είχαν καταμετρηθεί πολλοί θάνατοι από τον κορονοϊό σε τέτοια ιδρύματα, πολλές φορές μάλιστα ήταν ηλικιωμένοι που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους (εδώ).

Η ίδια όμως τα κατάφερε.

«Είναι 113 ετών. Ξεπέρασε την ασθένεια και τα πάει πολύ καλά», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του οίκου ευγηρίας. Η Μαρία Μπράνιας είχε εκδηλώσει την ασθένεια σε ήπια μορφή τον περασμένο μήνα. «Στην πραγματικότητα, το μόνο που διαγνώστηκε ήταν μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και ένας μικρός πυρετός που είχε σχέση με τη λοίμωξη, αλλά στη συνέχεια η υπερήλικη υποβλήθηκε σε διαγνωστική εξέταση (για την Covid-19) στην οποία βρέθηκε θετική», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας. «Τώρα αισθάνεται καλά και την περασμένη εβδομάδα έκανε μια εξέταση, το αποτέλεσμα της οποίας βγήκε αρνητικό», είπε.

Η υπεραιωνόβια έμεινε περιορισμένη αρκετές εβδομάδες μέσα στο δωμάτιό της στον Οίκο Ευγηρίας Σάντα Mαρία ντελ Τούρα. Μόνο μια υπάλληλος έμπαινε, ντυμένη με προστατευτική στολή, σύμφωνα με την περιφερειακή τηλεόραση TV3, η οποία μετέδωσε εικόνες της Μαρία Μπράνιας.

Στο ρεπορτάζ η Μαρία Μπράνιας ακούγεται να εξηγεί ότι «οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, πολύ προσεκτικοί» μαζί της στο ίδρυμα. Όταν η υπάλληλος την ρωτά ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της, εκείνη απλώς απαντά ότι είναι τυχερή που έχει «καλή υγεία». Η κόρη της, Ρόζα Μορέτ, δεν μπόρεσε να την επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά δήλωσε για τη μητέρα της στο TV3: «Τώρα είναι καλά, είναι σε καλή κατάσταση, θέλει να μιλά, να εξηγεί, να εκφράζει τις απόψεις της, ξαναβρίσκει τον εαυτό της». Η είσοδος στον οίκο ευγηρίας απαγορεύεται για τους δημοσιογράφους και η οικογένεια δεν επιθυμεί άλλο να επικοινωνεί με τον Τύπο, σύμφωνα με την υπεύθυνο επικοινωνίας.

Πολλά άρθρα είχαν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια για αυτή την υπεραιωνόβια Ισπανία, μητέρα τριών παιδιών, γιαγιά και προγιαγιά, γεννημένη στις 4 Μαρτίου 1907 στις ΗΠΑ όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο Σαν Φρανσίσκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...