659
Η 35χρονη Τιφέν Οζιέρ: | Facebook

Η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν τα βάζει με τον σεξιστή Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 22:46
Η 35χρονη Τιφέν Οζιέρ:
|Facebook

Η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν τα βάζει με τον σεξιστή Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 22:46

Οι Βραζιλιάνοι προσέβαλαν… κατά συρροή την μητέρα της και η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν πέρασε στην αντεπίθεση.

Η Τιφέν Οζιέρ, μετά την σεξιστική επίθεση που δέχθηκε η μητέρα της τόσο από τον πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, όσο και από δυο υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ξεκίνησε στο Twitter το κίνημα «Balance ton miso» (Πέτα τον μισογυνισμό σου) με το hashtag #BalanceTonMiso.

«Βρισκόμαστε στο 2019 και κάποιοι πολιτικοί στοχοποιούν μια γυναίκα-δημόσιο πρόσωπο απλά και μόνο για την εμφάνισή της», ανέφερε σε βίντεο στο Twitter η 35χρονη Οζιέρ, απευθύνοντας έκκληση στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν δράση κατά του σεξισμού.

«Ας αφυπνιστούμε», προτρέπει η Οζιέρ στο βίντεό της, αναφέροντας και τη ρήση του γάλλου ποιητή Λουί Αραγκόν ότι «η γυναίκα είναι το μέλλον του άνδρα». Όλοι μαζί, από αύριο ας ξεσηκωθούμε.. Στις οικογένειές μας, στις επιχειρήσεις μας και στις κάλπες, ώστε όλοι μαζί να πολεμήσουμε τον μισογυνισμό».

Το βίντεο της ήρθε αμέσως μετά τις τελευταίες ύβρεις από τον πρεσβευτή διεθνούς τουρισμού της Βραζιλίας, Ρέντσο Γκρασίε, για την εξωτερική εμφάνιση της Μακρόν, στο πλαίσιο της ανοικτής κόντρας μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Βραζιλίας.

Σε βίντεό του, ο Γκρασίε αποκάλεσε «δράκο» την Μπριζίτ λέγοντας: «Θα σας θέσω μια ερώτηση. Είναι όμορφη ή άσχημη η γυναίκα του; Θα πηγαίνατε μαζί της. Όταν ασκείτε κριτική στη χώρα μας να είστε έτοιμη να ακούσετε έναν σωρό βλακείες και για τους συγγενείς σας. Το γεγονός ότι κοιμάται με τον δράκο δεν τον καθιστά ειδικό στις πυρκαγιές. Είναι άσχημη αδελφέ μου».

Η Οζιέρ με την μητέρα της, Μπριζίτ Μακρόν

«Δεν ήταν ξαφνική η απόφασή μου. Ως δικηγόρος έχω μακρά εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο και νομικές συμβουλές για την ισότητα των φύλων στην εργασία. Η αφορμή δεν ήταν μόνο η επίθεση κατά της μητέρας μου, αλλά και το γεγονός πως πριν μερικές ημέρες τέθηκε [στη Γαλλία] σε ισχύ ο νόμος που υποχρεώνει τις εταιρείες να δημοσιεύουν δείκτη ανισότητας μισθών, αναγκάζοντας τις να πληρώνουν τις γυναίκες υπαλλήλους με ισόποσους μισθούς. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο ένιωσα την ανάγκη να αντιδράσω», είπε η 35χρονη, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Στην ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο τα λόγια των βραζιλιάνων αξιωματούχων την πλήγωσαν προσωπικά, η Οζιέρ απαντάει «ασφαλώς, αλλά ως Γαλλίδα δεν θέλω να δίνω μαθήματα σε άλλους επειδή υπάρχει και στην χώρα μου επίσης έντονος σεξισμός στην πολιτική. Στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, ας πούμε, υπήρξαν ήδη αρκετά επεισόδια που αποδεικνύουν πως δυστυχώς ούτε η Γαλλία έχει ανοσία στην τοξική αρρενωπότητα και τον σεξισμό».

Η αντιπαράθεση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Ο καυγάς μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Μπολσονάρο ξεκίνησε μετά τις επικρίσεις του γάλλου προέδρου για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Βραζιλία την κατάσταση με τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Όμως, η αντιπαράθεση αυτή έλαβε προσωπικό χαρακτήρα όταν ο 64χρονος πρόεδρος της Βραζιλίας έκανε αγενείς αναφορές για την ηλικία της Μπριζίτ Μακρόν σε ανάρτηση υποστηρικτή του στο Facebook.

Η επίμαχη ανάρτηση στο Διαδίκτυο είχε μια φωτογραφία με την Μακρόν και την 37χρονη τρίτη σύζυγο του Μπολσονάρο, Μισέλ.

«Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ο Μακρόν κυνηγάει τον Μπολσονάρο», έγραψε ο οπαδός του Βραζιλιάνου προέδρου, υπονοώντας, προφανώς, ότι η Μπριζίτ Μακρόν δεν είναι τόσο ευπαρουσίαστη όσο η Πρώτη Κυρία της Βραζιλίας. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έγραψε κάτω από την ανάρτηση: «Μην τον ταπεινώνετε, χα χα».

Το επίμαχο ποστ-ωδή στον μισογυνισμό, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα

Ο Μακρόν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την επίθεση στην σύζυγό του από τον Μπολσονάρο, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στα τέλη Αυγούστου στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, απάντησε: «Είπε πολύ αγενή πράγματα για τη σύζυγό μου. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον λαό της Βραζιλίας και ελπίζω σύντομα να έχει έναν πρόεδρο που θα είναι κατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά».

Πριν λίγες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Πάουλο Γκουέδες τάχθηκε με τον πρόεδρο Μπολοσονάρο και δήλωσε: «Ο πρόεδρος το είπε και αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή η γυναίκα είναι πραγματικά άσχημη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...