573
Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και στο φόντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | CreativeProtagon/IntimeNews

Η Φώφη, ο Αλέξης και οι Ευρωσοσιαλιστές

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Φεβρουαρίου 2019, 16:40
Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και στο φόντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
|CreativeProtagon/IntimeNews

Η Φώφη, ο Αλέξης και οι Ευρωσοσιαλιστές

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Φεβρουαρίου 2019, 16:40

Είναι γνωστή η σφοδρή επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να αποκτήσει την εύνοια των ξένων, εν προκειμένω των Ευρωσοσιαλιστών, έναντι του Κινήματος Αλλαγής. Θα είναι το «πιστοποιητικό» του για τη πολυδιαφημισμένη «στροφή» του προς την σοσιαλδημοκρατία, απεκδυόμενος παράλληλα τα «τρελά» περί ριζοσπαστικής Αριστεράς που έλεγε από το 2010 όταν δήθεν θα έσκιζε τα μνημόνια της λιτότητας, θα άλλαζε την Ευρώπη κλπ.

Μέχρι πρότινος φαινόταν ότι ήταν κοντά στο να το πετύχει, με τη συνδρομή διαφόρων προθύμων (βλέπε Μοσκοβισί, Μπούλμαν) αλλά και των προσκλήσεων του στις μαζώξεις του PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα). Ωστόσο, καθώς το τελευταίο δίμηνο έγινε σαφές –ενόψει Ευρωεκλογών, αλλά και εθνικών εκλογών– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι πρωθυπουργός για πολύ ακόμα, η ηγεσία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας άρχισε να του γυρνάει την πλάτη. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες του Δημήτρη Παπαδημούλη, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές αναθερμαίνουν τη σχέση τους με τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής.

Ως απόδειξη αυτού υπήρξε η συνάντηση που είχε προ ημερών στο Βερολίνο η κυρία Γεννηματά με την Αντρέα Νάλες, πρόεδρο του SPD ( Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας), η οποία καλωσόρισε εγκάρδια την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και την αναβάπτισε ως συνομιλητή της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας για τα ελληνικά πράγματα. Οι δύο κυρίες συμφώνησαν η Αντρέα Νάλες να έρθει στην Ελλάδα και να συμμετάσχει σε κοινή εκδήλωση SPD-ΚΙΝΑΛ για τις Ευρωεκλογές. Κατ΄ουσίαν επανακαθορίζονται οι σχέσεις του ΚΙΝΑΛ με τη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αρχής γενομένης από το εμβληματικό SPD.

Η Φώφη Γεννηματά με την πρόεδρο του SPD Aντρέα Νάλες

Η προοπτική αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω από το μήνυμα που εξέπεμψε η συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς όπου συζητήθηκαν οι απόψεις του ΚΙΝΑΛ για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας. Εφόσον επιβεβαιωθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα ο πολιτικός ρόλος του ΚΙΝΑΛ, γίνεται σαφές ότι το σίριαλ Τσίπρας – Ευρωσοσιαλιστές τελειώνει στην κάλπη.

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην πολυσυζητημένη εκδήλωση της 4ης Μαρτίου, η οποία τελεί υπό την «αιγίδα» της Λούκας Κατσέλη. Εκεί θα δώσει το παρών ο κ. Τσίπρας και θα συμμετάσχει ο προσωρινός πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν.

Αρκεί αυτή η παρουσία για να περιγράψει τον κ. Τσίπρα ως φέρελπι σοσιαλδημοκράτη;

Δύσκολο. Η κυρία Γεννηματά ταξίδεψε την Παρασκευή στη Μαδρίτη για το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (ΡΕS) με ατζέντα το πρόγραμμα–μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές και το χρονοδιάγραμμα των προεκλογικών εκδηλώσεων σε κάθε χώρα.

Παρών ήταν ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για τη προεδρία της Κομισιόν (νυν αντιπρόεδρος της), ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς με τον οποίο συναντήθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Βέβαια, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο ως Προοδευτική Συμμαχία, με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Αριστερά παραμένει και για να την προωθήσει διοργανώνεται η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου, παρουσία του Μπούλμαν και βεβαίως του κ. Τσίπρα. Στην εκδήλωση δεν θα συμμετάσχει η κυρία Γεννηματά ούτε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ οι πληροφορίες που ήθελαν να ανταποκρίνεται και ο Γιώργος Παπανδρέου διαψεύστηκαν από τον ίδιο.

Η ειρωνεία είναι ότι η κυρία Κατσέλη θα παρουσιάσει προτάσεις για την κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη, αλλά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχει αποφασίσει ήδη τις δικές του!

Η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου έχει προφανή στόχευση αν και κάπως μαξιμαλιστική: να πιεστούν στην Ευρώπη να «νομιμοποιήσουν» τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να απομονωθεί το ΚΙΝΑΛ και να κυριευτεί ο ευρύτερος κεντροαριστερός χώρος.

Προς το παρόν όμως το σχέδιο Τσίπρα και των υπολοίπων προθύμων κεντροαριστερών βρίσκει τοίχο. Η επιθετική άμυνα της Φώφης φαίνεται να αποδίδει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...