793
To St George’s Hall στο Λίβερπουλ είναι σταθερά σημείο μνήμης. Αλλά η δικαιοσύνη για αυτή την τραγωδία δύσκολα θα βρεθεί... | REUTERS

Η δίκη-επίλογος της τραγωδίας στο Χίλσμπορο

Sportscaster Sportscaster 24 Απριλίου 2021, 12:24
To St George’s Hall στο Λίβερπουλ είναι σταθερά σημείο μνήμης. Αλλά η δικαιοσύνη για αυτή την τραγωδία δύσκολα θα βρεθεί...
|REUTERS

Η δίκη-επίλογος της τραγωδίας στο Χίλσμπορο

Sportscaster Sportscaster 24 Απριλίου 2021, 12:24

Στις 15 Απριλίου συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από την αποφράδα μέρα της τραγωδίας στο Χίλσμπορο, που άφησε πίσω της 96 νεκρούς και προκάλεσε μόνιμες βλάβες σε δεκάδες από τους 766 τραυματίες. Οπως κάθε χρόνο η Λίβερπουλ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων, αναρτώντας στα social media βίντεο και φωτογραφίες από το φρικτό συμβάν – το μεγαλύτερο δυστύχημα στα χρονικά του βρετανικού αθλητισμού. Μόνο που, εφέτος, τα ποσταρίσματα των περυσινών πρωταθλητών της Πρέμιερ Λιγκ συνοδεύονταν από ένα μήνυμα: «Παρακαλούμε, αποφύγετε κάθε σχολιασμό που θα μπορούσε να προκαταλάβει οποιαδήποτε νομική διαδικασία, σχετική με την τραγωδία του Χίλσμπορο».

Οσο κι αν ακούγεται «τρελό», ιδίως για μια χώρα όπως η Αγγλία, αν και έχουν περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες, η υπόθεση δεν έχει κλείσει οριστικά. Η τελευταία (όπως όλα δείχνουν) δίκη για την απόδοση ευθυνών, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί πέρυσι, άρχισε την περασμένη Δευτέρα έπειτα από δύο αναβολές. Με κατηγορούμενους, δυστυχώς, όχι κάποιους που πιστεύεται οτι φταίνε για τις ψυχές που χάθηκαν, αλλά τρία πρόσωπα που φέρονται να τους κάλυψαν, ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών τους.

Στο εδώλιο κάθονται δύο πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας του Νότιου Γιόρκσαϊρ (ο 74χρονος Αλαν Φόστερ και ο 82χρονος Ντόναλντ Ντέντον, κι ένας δικηγόρος (ο Πίτερ Μέτκαλφ, 71 ετών), συνεργάτης του νομικού γραφείου που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών στη διάρκεια των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Φόστερ και ο Ντέντον χάλκευσαν τις καταθέσεις συναδέλφων τους και άλλων μαρτύρων, με την παρότρυνση και τις οδηγίες του Μέτκαλφ, προκειμένου η αστυνομική δύναμη που επιτηρούσε τον φονικό ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, Νότιγχαμ Φόρεστ – Λίβερπουλ, στο «Λέπιγκς Λέιν» να… βγει λάδι.

Την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, που διεξάγεται στο Σάλφορντ (στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ) και μεταδίδεται απευθείας σε αίθουσα του Δημαρχείου του Λίβερπουλ μέσω κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος, οι τρεις κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι των κατηγοριών που τους αποδίδονται (νόθευση δημοσίων εγγράφων και παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης). Αμέσως μετά, η εισαγγελέας της έδρας, Σάρα Γουάιτχαους, ζήτησε από τους ενόρκους να μη λάβουν υπόψη τους τίποτε απ’ όσα κατά καιρούς έχουν διαβάσει ή ακούσει, σχετικά με την τραγωδία του Χίλσμπορο, και να επικεντρωθούν στα στοιχεία που θα τους παρουσιαστούν στη δίκη και στις καταθέσεις των μαρτύρων.

Επί 23 ολόκληρα χρόνια η βρετανική κοινή γνώμη πίστευε το παραμύθι που κάποιοι της είχαν σερβίρει. Δηλαδή, οτι για την καταστροφή έφταιγαν οι «μεθυσμένοι αλήτες» – οπαδοί της Λίβερπουλ. Οι ίδιοι οι νεκροί! Οι χούλιγκαν που, ενώ δεν είχαν εισιτήριο, έκαναν «ντου» για να μπουν στο γήπεδο. Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η ανεξάρτητη επιτροπή που είχε διοριστεί για να μελετήσει πάνω από 400.000 απόρρητα έγγραφα (τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στην έρευνα του δικαστή Πίτερ Τέιλορ το 1990) έδωσε το πόρισμά της στη δημοσιότητα, μαθεύτηκε τι, πραγματικά, είχε συμβεί: οι 2.000 οπαδοί έφτασαν στο γήπεδο με καθυστέρηση, και η Αστυνομία τους επέτρεψε να «μπουκάρουν» όλοι μαζί σε ένα τμήμα της ετοιμόρροπης εξέδρας που ήταν, ήδη, ασφυκτικά γεμάτο. Δεν είχαν εκδηλώσει την παραμικρή παραβατική συμπεριφορά. Επιπλέον, τουλάχιστον 41 άνθρωποι θα είχαν σωθεί, εάν οι Αρχές τους είχαν προσφέρει άμεση ιατρική βοήθεια.

Το 2016, τα θύματα, οι οικογένειές τους και η Λίβερπουλ δικαιώθηκαν και στο δικαστήριο, όμως οι υπεύθυνοι δεν «πλήρωσαν». Στη δίκη που ακολούθησε, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που είχε την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και τέσσερις άλλοι αξιωματούχοι του αγώνα απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια, αν και ο αστυνομικός διευθυντής (Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, συνταξιούχος πλέον) είχε παραδεχτεί οτι η δική του απόφαση προκάλεσε τα τραγικά γεγονότα, και οτι έλεγε ψέματα όταν κατηγορούσε τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Οι ένοχοι τη γλίτωσαν για καθαρά τυπικούς λόγους, καθώς ο δικαστής έκρινε οτι οι σχετικές έρευνες δεν έγιναν με τις διαδικασίες που απαιτούνται για μια ποινική δίκη, και ζήτησε από τους ενόρκους να μη λάβουν υπ’ όψιν τα ευρήματά τους.

Οι υπεύθυνοι για τον χαμό τόσων ανθρώπων, είτε δικάστηκαν και αθωώθηκαν για δικονομικούς λόγους, είτε δεν οδηγήθηκαν, ποτέ, ενώπιον της Δικαιοσύνης επειδή κάποιοι φρόντισαν να τους προστατεύσουν. Οι καταθέσεις δεκάδων αστυνομικών αλλοιώθηκαν. Αυτές των υψηλόβαθμων αξιωματικών ανέφεραν, όλες, ακριβώς τα ίδια πράγματα, σαν να γράφτηκαν με καρμπόν. Αλλες, των θεατών που βρίσκονταν μέσα στο γήπεδο, εξαφανίστηκαν. Υποτίθεται πως οι δράστες της συγκάλυψης είναι ο Φόστερ, ο Ντέντον και ο Μέτκαλφ. Δηλαδή, οι κατηγορούμενοι της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη (θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες), η οποία θα γράψει τον επίλογο της τραγωδίας. Ωστόσο, ποιος μπορεί να πιστέψει οτι δύο αστυνομικοί και ένας δικηγόρος κατάφεραν, από μόνοι τους, να παραποιήσουν μια πραγματικότητα που έζησαν και διηγήθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι;

Θα πρέπει να υπήρξαν κι άλλοι, πολύ πιο υψηλά ιστάμενοι, που διέταξαν και συντόνισαν αυτή τη φρικτή συνωμοσία. Που ενορχήστρωσαν την παραπληροφόρηση και έπεισαν τη Sun να γράψει -τρεις μέρες μετά την τραγωδία- το άθλιο άρθρο της, στρέφοντας την κοινή γνώμη εναντίον των αθώων θυμάτων, αλλά και της Λίβερπουλ, την οποία, ήδη, βάραινε το ανάθεμα του «Χέιζελ». Αλλά, μάλλον, δεν θα τους μάθουμε ποτέ. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της τελευταίας δίκης, το έγκλημα του Χίλσμπορο θα μείνει, στην ουσία, ατιμώρητο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...