624
Ο απογοητευμένος Σέρχιο Ράμος περνά μπροστά από τους Λιονέλ Μέσι, Ζεράρ Πικέ και Λουίς Σουάρες που πανηγθρίζουν τον θρίαμβο μέσα στο «Μπερναμπέου» | REUTERS/Sergio Perez

Η Μπαρτσελόνα ξαναγράφει την ιστορία των «clásicos»

Sportscaster Sportscaster 3 Μαρτίου 2019, 12:51
Ο απογοητευμένος Σέρχιο Ράμος περνά μπροστά από τους Λιονέλ Μέσι, Ζεράρ Πικέ και Λουίς Σουάρες που πανηγθρίζουν τον θρίαμβο μέσα στο «Μπερναμπέου»
|REUTERS/Sergio Perez

Η Μπαρτσελόνα ξαναγράφει την ιστορία των «clásicos»

Sportscaster Sportscaster 3 Μαρτίου 2019, 12:51

Το 3-0 της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης, μεσοβδόμαδα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», είχε προκαλέσει αίσθηση. Τρεις μέρες μετά, το βράδυ του Σαββάτου, οι Καταλανοί επισκέφθηκαν ξανά το παλάτι της «Βασίλισσας». Νίκησαν πάλι (1-0). Μέσα σε τέσσερα εικοσιτετράωρα την απέκλεισαν από το Copa del Rey (Κύπελλο Ισπανίας) και την άφησαν 12 βαθμούς πίσω στην κούρσα για το Πρωτάθλημα. Η Ρεάλ θα μείνει, για δεύτερη διαδοχική σεζόν, με άδεια χέρια στις εγχώριες διοργανώσεις.

Αυτή τη φορά, ο Λιονέλ Μέσι και ο Λουίς Σουάρες ήταν «άσφαιροι». Ο Ντεμπελέ, σαν να μην έπαιζε. Ο Φελίπε Κοουτίνιο σηκώθηκε από τον πάγκο προς το τέλος του αγώνα. Η Μπαρτσελόνα δεν κέρδισε με την κλάση της, με την ατομική ποιότητα των παικτών της, αλλά χάρη στο μυαλό του προπονητή της, Ερνέστο Βαλβέρδε. Καλή άμυνα, πειθαρχία, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Το γκολ που έκρινε το ντέρμπι, δεν το πέτυχε κάποιος από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά ο (δεξιός χαφ) Ιβάν Ράκιτιτς. Η Ρεάλ πάλεψε, μόχθησε, όπως και στον ημιτελικό του Κυπέλλου, όμως σε 180 λεπτά (και κάτι) δεν κατάφερε, καν, να σκοράρει.

Ο Ράκιτιτς έχει περάσει την μπάλα πάνω από τον Κουρτουά και την βλέπει να κατευθύνεται στα δίκτυα. Το ίδιο και ο αδύναμος να αντιδράσει Σέρχιο Ράμος… (φωτό: REUTERS/ Juan Medina)

Η Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι, η καλύτερη όλων των εποχών, έχει κατακτήσει -μέχρι στιγμής- τέσσερα τρόπαια Champions League, όσα και η μισητή της αντίπαλος. Στην Ισπανία, όμως, έχει «χτίσει» μια καταπληκτική παράδοση στις αναμετρήσεις της με τη Ρεάλ. Η χθεσινή ήταν η ενδέκατη νίκη της στο «Μπερναμπέου» την τελευταία δεκαετία. Κάποιες από αυτές (τις νίκες) επιτεύχθηκαν με σκορ ταπεινωτικά για τους «μερένχες»: 6-2, 4-0 και 3-0 (δυο φορές). Για την περήφανη Ρεάλ της Ευρώπης, οι συναντήσεις με τους «μπλαουγκράνα» είναι, συχνά, εφιαλτικές.

Υπερβολικά συχνά, τα 15 τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2003, η Μπαρτσελόνα μετρούσε μόλις 13 «διπλά» στη Μαδρίτη (σε 74 ματς). Από το 2004, έχει νικήσει τη Ρεάλ στο «Μπερναμπέου» άλλες τόσες φορές (σε 24 ματς). Για να φτάσει, χθες Σάββατο, να γείρει την πλάστιγγα των clásicos υπέρ της: 96 νίκες η Μπαρτσελόνα, 95 η Ρεάλ και 51 ισοπαλίες. Για πρώτη φορά εδώ και 87 χρόνια. Η «Βασίλισσα» κρατούσε το προβάδισμα από το 1932, όμως η «Μπάρτσα» ξαναγράφει, τώρα, την ιστορία του ισπανικού σούπερ-ντέρμπι από την αρχή.

Τη γράφει, πρωτίστως, με το χέρι -πιο σωστά, με το πόδι- του Μέσι. Που μετράει 26 γκολ και 14 ασίστ σε 40 αγώνες του κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πριν από τον Αργεντινό, το ποσοστό επιτυχίας της Μπαρτσελόνα στο «Μπερναμπέου» ήταν 19%. Με εκείνον στην ομάδα, ανέβηκε στο 55%. Αλλά και η συμβολή του Βαλβέρδε σε αυτήν την ανατροπή υπήρξε καθοριστική.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρακολουθεί τον αγώνα (φωτό: REUTERS/Sergio Perez)

Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού έχασε τα δυο πρώτα του ματς (για το ισπανικό Σούπερ Καπ) απέναντι στη Ρεάλ, το καλοκαίρι του 2017 που έπιασε δουλειά στη Βαρκελώνη, όμως έκτοτε παραμένει αήττητος στα clásicos, τόσο στο Πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο. Σε έξι παιχνίδια (εντός και εκτός έδρας) έχει τέσσερις νίκες και δυο ισοπαλίες. Τρεις νίκες (0-3, 5-1 και 0-1) και μια ισοπαλία (2-2) στο Πρωτάθλημα, μια νίκη (0-3) και μια ισοπαλία (1-1) στο Copa del Rey. Σε αυτά τα έξι ματς, η Μπαρτσελόνα έχει πετύχει 15 γκολ, ενώ έχει δεχτεί μόλις τέσσερα. Οσοι κατηγορούσαν τον βάσκο τεχνικό για υπερβολικά συντηρητικές τακτικές, οφείλουν να το ξανασκεφτούν: σε έξι clásicos, η ομάδα του έχει ενεργητικό δυόμισι γκολ, κατά μέσον όρο, ανά παιχνίδι.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης σεζόν του στον πάγκο των Καταλανών, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί και του χρόνου. Δεν περίμενε, καν, τα δυο κομβικά ντέρμπι με τη Ρεάλ, στο Κύπελλο και στο Πρωτάθλημα, για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Οπως παρατηρεί η Marca, κατά το παρελθόν οι «μπλαουγκράνα» είχαν προχωρήσει σε επέκταση του συμβολαίου με τον προπονητή τους, στη διάρκεια της χρονιάς, μόνο σε τρεις περιπτώσεις: του Γιόχαν Κρόιφ, του Φρανκ Ράικαρντ και του Πεπ Γκουαρντιόλα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...