540
Εργαζόμενοι της Amazon έχουν δημιουργήσει μια οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος και καταγγέλλουν την εταιρεία ότι δεν κάνει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση | Αmazon Employees For Climate Justice

Η Amazon δηλώνει «πράσινη» αλλά δεν πείθει τους εργαζομένους της

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 21:01
Εργαζόμενοι της Amazon έχουν δημιουργήσει μια οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος και καταγγέλλουν την εταιρεία ότι δεν κάνει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση
|Αmazon Employees For Climate Justice

Η Amazon δηλώνει «πράσινη» αλλά δεν πείθει τους εργαζομένους της

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 21:01

Η Amazon έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε μέχρι το 2040 οι δραστηριότητες να είναι απολύτως φιλικές στο περιβάλλον και να μην εμπεριέχουν σε καμία περίπτωση την χρήση άνθρακα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph ο ιντερνετικός εμπορικός γίγαντας αποφάσισε στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου να αγοράσει 100 χιλιάδες ηλεκτρικά φορτηγά που θα μεταφέρουν στους πελάτες της εταιρείας τα προϊόντα που έχουν αγοράσει από αυτή. Αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα θα κατασκευάζει η αμερικανική start-up εταιρεία Rivian στην οποία η Amazon έχει επενδύσει 700 εκ. δολάρια. Εκτός από το ηλεκτρικό φορτηγό η Rivian έχει δημιουργήσει και ένα ηλεκτρικό όχημα τύπου SUV. Σύμφωνα με τα στελέχη της Rivian η εταιρεία θέλει να μπει σφήνα στην της Tesla του πολυπράγμων μεγιστάνα Ελον Μασκ που κυριαρχεί στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Είναι η μεγαλύτερη παραγγελία ηλεκτρικών οχημάτων που έχει γίνει μέχρι σήμερα παγκοσμίως. Τα ηλεκτρικά φορτηγά θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν παραγγελίες το 2021 και ο στόλος των 100 χιλιάδων φορτηγών θα είναι στους δρόμους το 2030» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Amazon η οποία παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα προσφέρει ένα ποσό της τάξης των 100 εκ. δολαρίων σε προγράμματα προστασίας δασών και άλλων ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Amazon έδωσε στην δημοσιότητα εικόνες του ηλεκτρικού φορτηγού που θα μεταφέρει τα προϊόντα της

«Αν μια εταιρεία όπως η Amazon που μεταφέρει περισσότερα από δέκα δισ. προϊόντα ετησίως μπορεί να γίνει συμβατή με τους όρους που έχει θέσει η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι τότε οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να πετύχει τον ίδιο στόχο. Συνομιλώ με τους διευθύνοντες συμβούλους πολυεθνικών εταιρειών και βλέπω ότι έχουν ισχυρή θέληση να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας» ανέφερε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος στην εκδήλωση όπου έγινε η ανακοίνωση για την χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν

Μπορεί η Amazon να διατρανώνει την προσήλωση της στην προστασία του περιβάλλοντος όμως σε πρώτη φάση φαίνεται ότι δεν πείθει ούτε τους ίδιους τους εργαζόμενους της ή τουλάχιστον ένα μέρος εξ αυτών. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN εκατοντάδες εργαζόμενοι της Amazon έχουν δημιουργήσει την οργάνωση «Εργαζόμενοι Amazon για την Κλιματική Δικαιοσύνη» και χίλιοι εξ αυτών στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν μια διαδήλωση στο πλαίσιο των διαδηλώσεων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος που θα γίνουν την ίδια μέρα σε όλο τον κόσμο.

Στην διαδήλωση αυτή οι εργαζόμενοι της Amazon θα καταγγείλουν ότι η εταιρεία παραμένει εντελώς παθητική στην υπόθεση των κλιματικών αλλαγών και δεν παίρνει κάποιες σοβαρές πρωτοβουλίες. Η οργάνωση μάλιστα με ανακοίνωση της αναφέρει ότι οι αποφάσεις της Amazon για τα ηλεκτρικά φορτηγά και την δωρεά έγιναν κάτω από την δική της πίεση και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές κινούνται μεν στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετές. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η πλήρης απεξάρτηση από τον άνθρακα της Amazon πρέπει να γίνει το 2030 και όχι το 2040 και ότι η μεταφορά προϊόντων με τα ηλεκτρικά φορτηγά πρέπει σε πρώτη φάση να γίνεται αποκλειστικά σε περιοχές που είναι οι πιο επιβαρυμένες από την μόλυνση του περιβάλλοντος. H οργάνωση καλεί επίσης της Amazon να συνάπτει συνεργασίες με εταιρείες που κάνουν χρήση ορυκτών καυσίμων και επίσης να μην χρηματοδοτεί πολιτικούς και λομπίστες που έχουν δημόσια δηλώσει σκεπτικοί ή και αρνητικοί στο ύπαρξη των κλιματικών αλλαγών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...