703
Εκατομμύρια Κινέζοι επιστρέφουν στα πατρικά τους για Πρωτοχρονιά | REUTERS/Stringer

Ο φόβος και το άγχος των νέων Κινέζων για την Πρωτοχρονιά

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 09:45
Εκατομμύρια Κινέζοι επιστρέφουν στα πατρικά τους για Πρωτοχρονιά
| REUTERS/Stringer

Ο φόβος και το άγχος των νέων Κινέζων για την Πρωτοχρονιά

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 09:45

H μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση πληθυσμού παγκοσμίως βρίσκεται σε εξέλιξη: εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν αυτές τις ημέρες για να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να γιορτάσουν το Ετος του Χοίρου.

Η Κινεζική Πρωτοχρονιά πέφτει εφέτος στις 5 Φεβρουαρίου, και οι Κινέζοι επιστρέφουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου εργάζονται, στις πόλεις και στα χωριά όπου ζουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους για να περάσουν μαζί τους τις ημέρες των εορτών, καθώς το κινέζικο Νέο Ετος είναι η πιο σημαντική από τις παραδοσιακές αργίες.

Μαζί, ωστόσο, με τους περίπου 1,5 δισ. ανθρώπους που αναμένεται να ταξιδέψουν και φέτος με αεροπλάνα, τρένα και βαπόρια, θα ταξιδέψουν τα άγχη, οι φόβοι και οι… κρίσεις πανικού πολλών -στη συντριπτική τους πλειοψηφία, νέων-  οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στο γιορτινό τραπέζι με τις ενοχλητικές και διερευνητικές ερωτήσεις των γονιών και των συγγενών τους.

Ερωτήσεις για την οικονομική τους κατάσταση, για το κατά πόσο θα παντρευτούν και αν θα αποκτήσουν σύντομα παιδί – ερωτήματα που κάνουν τους Κινέζους Millenials να νιώθουν το λιγότερο άβολα.

Νεαροί Κινέζοι ντυμένοι γουρούνια, λόγω του Ετους του Χοίρου που ξεκινάει σε λίγες ημέρες

Για τον λόγο αυτό, όπως σημειώνει και η ιταλική Repubblica, πολλοί είναι εκείνοι οι νεαροί Κινέζοι που φέτος αρνούνται να γυρίσουν στα πατρικά τους, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις δυσάρεστες αυτές συζητήσεις.

«Θέλω να αποφύγω το “γιορτινό τραπέζι της ντροπής”, όπου γονείς, θείοι και συγγενείς θα με ρωτάνε επισταμένα για ποιον λόγο δεν βρίσκω έναν άντρα να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια, γιατί χωρίς οικογένεια είμαι άχρηστη στη ζωή αυτή» λέει η 29χρονη Ζάο που εργάζεται ως business developer σε μεγάλη κινεζική εταιρεία.

Οπως τονιζει η ιταλική εφημερίδα, η Ζάο είναι μόνο μία από τις εκατομμύρια Κινέζες άνω των 27 ετών που θεωρούνται «Sheng Nu», δηλαδή οι «γυναίκες που έχουν ξεμείνει», ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα για να δηλώσει τις ελεύθερες γυναίκες ηλικίας γύρω στα 30 που «έχουν αποτύχει να βρουν σύζυγο» και θεωρείται ότι «έχουν μείνει στο ράφι».

Μία γυναίκα βγάζει σέλφι μπροστά από τπυς εορταστικούς στολισμούς. Η πίεση προς τις ελεύθερες Κινέζες να βρουν ταίρι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την περίοδο του κινεζικού Νέου Ετους (REUTERS/Thomas Peter)

Το ζήτημα αυτό διογκώνεται ακόμη περισσότερο από τα κινεζικά ΜΜΕ αλλά και από το Κομμουνιστικό Κόμμα που διέταξε την κομματική Συνομοσπονδία Γυναικών Κίνας να χρησιμοποιεί επισήμως τον υποτιμητικό αυτόν όρο καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου η μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών παραμένει ανύπαντρη.

Σύμφωνα με τη Ζου Σιαοπένγκ, σύμβουλο στην Baihe.com, ιστοσελίδας εύρεσης ερωτικού συντρόφου στην Κίνα, η πίεση προς τις ελεύθερες Κινέζες να βρουν ταίρι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την περίοδο του κινεζικού Νέου Ετους, οπότε τότε αναγκαστικά «πέφτει στο τραπέζι» η επιλογή μέχρι και του ίδιου του ψέματος.

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλοι κάθονται σε ζευγάρια, ο αδελφός σου με τη νύφη σου, η αδελφή σου με τον γαμπρό σου κ.ο.κ. Αν είσαι ο μόνος που έχεις μείνει ελεύθερος, μπορείς να νιώσεις την πίεση και την απογοήτευση» λέει, προσθέτοντας ότι για τις περιπτώσεις αυτές κάποιοι… επιτήδειοι έχουν βρει τη λύση: την ενοικίαση ενός ψεύτικου συντρόφου.

Για περίπου 40 ευρώ την ημέρα μία Κινέζα μπορεί να νοικιάσει άνδρα -σύντροφο, ο οποίος θα τη συνοδεύει στα οικογενειακά δείπνα και σε άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ώστε να δίνεται η εντύπωση πως η γυναίκα… έχει δεσμό.

Ετσι θα αποφεύγει τις ενοχλητικές ερωτήσεις όπως «γιατί δεν έχεις ακόμη παντρευτεί;» και τα επιτιμητικά βλέμματα των συχνά συντηρητικών συγγενών, φίλων και γνωστών.

Αμέτρητοι φανοί έχουν υψωθεί στο Ξιαν, εν αναμονή της Πρωτοχρονιάς της 5ης Φεβρουαρίου | REUTERS/Stringer

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που έχουν… ομαλότερες και πιο ειλικρινείς σχέσεις με την οικογένειά τους.

Για την 29χρονη Λίντα Γι, που ζει και εργάζεται στο Πεκίνο, η επιστροφή στο πατρικό τις ημέρες των γιορτών αποτελεί ευκαιρία για οικογενειακή θαλπωρή και ζεστασιά.

«Το κινεζικό Νέο Ετος αποτελεί αφορμή για μια συγκέντρωση όλης της οικογένειας. Δεν έχει να κάνει με λεφτά, οικογενειακή κατάσταση ή γάμους. Αν όλοι μας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και καλοπροαίρετοι, όλα θα πάνε καλά», καταλήγει με νόημα η Γι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...