562
Πόνο και πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις άφησε η φονική επόθεση στο Τέξας | REUTERS/Callaghan O'Hare

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο μακελάρης του Ελ Πάσο

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 08:03
Πόνο και πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις άφησε η φονική επόθεση στο Τέξας
|REUTERS/Callaghan O'Hare

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο μακελάρης του Ελ Πάσο

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 08:03

Οι Αρχές στο Τέξας απήγγειλαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις σε βάρος του νεαρού που σκότωσε το Σάββατο 20 ανθρώπους στο Ελ Πάσο.

Ο δράστης του μακελειού Πάτρικ Κρούσιους, ένας λευκός άνδρας ηλικίας 21 ετών, παραδόθηκε μετά την επίθεση.

Την Κυριακή οι ομοσπονδιακές Aρχές των ΗΠΑ επίσης ανέφεραν ότι σκόπευαν να ζητήσουν να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον νεαρό, που πιστεύεται ότι διέπραξε τη σφαγή εξαιτίας του μίσους του για τους ισπανόφωνους. Αντιμετωπίζουν δε την επίθεση σαν περιστατικό εσωτερικής τρομοκρατίας με χαρακτηριστικά εγκλήματος μίσους.

Στο μανιφέστο, που ανέβηκε 20 λεπτά πριν από την επίθεση σε ιστότοπο όπου δημοσιεύουν συχνά παρόμοια κείμενα ακροδεξιοί, ο Κρούσιους εξέφραζε την υποστήριξή του στον μακελάρη του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία ο οποίος σκότωσε 51 ανθρώπους σε τεμένη.

Φωτογραφία του Κρούσιους μετά τη σύλληψή του στις 3 Αυγούστου

Οι συμμαθητές του 21χρονου τον θυμούνται σαν ένα «σιωπηλό σπασίκλα» που σπάνια μιλούσε σε άλλους και φερόταν περίεργα. Φαίνεται ότι περνούσε πολλές ώρες κάθε ημέρα στον υπολογιστή του, δεν δούλευε και «δεν έβρισκε έμπνευση πουθενά».

Εν τω μεταξύ, έξι από τους 20 νεκρούς ήταν Μεξικανοί, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προσθέτοντας πως άλλοι επτά πολίτες της χώρας του τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε πως η χώρα του θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες της στις ΗΠΑ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στο σε τι θα συνίστανται αυτά τα μέτρα.

Ενώ όμως γίνεται ανοιχτά λόγος για τρομοκρατία και ενώ είναι γνωστό ότι ο δράστης είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο ένα «μανιφέστο» κατά της «εισβολής των Ισπανοφώνων ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι το περιστατικό στο Τέξας όπως και αυτό στο Οχάιο, οφείλονται σε «ψυχικά άρρωστα άτομα».

«Υπάρχει πρόβλημα ψυχικής υγείας, αν δείτε και τις δύο υποθέσεις», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους την Κυριακή. «Αυτοί είναι στ’ αλήθεια άνθρωποι που είναι πολύ σοβαρά ψυχικά άρρωστοι», πρόσθεσε.

Κατά του Τραμπ οι Δημοκρατικοί

Η «διάγνωση» του Τραμπ δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνους τους Δημοκρατικούς που, αντίθετα, βλέπουν στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ τη ρίζα – ή έστω μία από τις ρίζες- του προβλήματος. Η ρητορική του κατά των Μεξικανών – προεκλογικά τους έλεγε μέχρι και «βιαστές και δολοφόνους»- αλλά και η αντίθεσή του σε κάθε μέτρο που θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή είναι δύο απολύτως ενδεικτική, υποστηρίζουν πολιτικοί των Δημοκρατικών.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Και είναι υπεύθυνος διότι ανακινεί τον φόβο και το μίσος και τη μισαλλοδοξία», τόνισε ο Κόρι Μπούκερ, γερουσιαστής και υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Για τον Μπέτο Ο’Ρουρκ, πρώην μέλος του Κογκρέσου και επίσης διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών, το ζήτημα είναι πολύ προσωπικό. Ο πολιτικός, που επέστρεψε στη γενέτειρά του μετά τη σφαγή διακόπτοντας την εκστρατεία του, σε ερώτημα από το CNN εάν πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι «λευκός εθνικιστής» απάντησε «ναι, το πιστεύω».

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής για το τι το προκαλεί αυτό και το ποιος είναι ο πρόεδρος», συνέχισε και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «είναι ανοιχτά και δηλωμένα ρατσιστής και ενθαρρύνει κι άλλο ρατσισμό σε αυτή τη χώρα».

Αλλά και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος και αυτός για το χρίσμα, τόνισε στο CNN πως συμφωνεί ότι ο Τραμπ είναι «λευκός εθνικιστής». «Δεν μου δίνει καμία ικανοποίηση που το λέω αυτό, αλλά νομίζω πως όλα κατατείνουν στο ότι έχουμε έναν πρόεδρο που είναι ρατσιστής, ξενόφοβος, που προσελκύει, και προσπαθεί να προσελκύσει, τους οπαδούς του λευκού εθνικισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...