455
Η Λιζ Τσέινι (στο μέσο) στη διάρκεια συνεδρίασης της ειδικής εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου | REUTERS/Sarah Silbiger

Γουαϊόμινγκ: Η Λιζ Τσέινι αναμένεται να χάσει την έδρα της από την υποψήφια του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 10:31
Η Λιζ Τσέινι (στο μέσο) στη διάρκεια συνεδρίασης της ειδικής εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου
|REUTERS/Sarah Silbiger

Γουαϊόμινγκ: Η Λιζ Τσέινι αναμένεται να χάσει την έδρα της από την υποψήφια του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 10:31

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής και ορκισμένη εχθρός του Ντόναλντ Τραμπ, Λιζ Τσέινι, αναμένεται να υποστεί μεγάλη ήττα σήμερα στο συντηρητικό Γουαϊόμινγκ, από την υποψήφια την οποία υποστηρίζει ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η Χάριετ Χάγκεμαν έχει διαφορά περίπου 20 μονάδων στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματος, ώστε να διεκδικήσει την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ τής δίνει ως ακόμη και 30 μονάδες διαφορά.

Η 56χρονη Τσέινι συγκαταλέγεται στα «μαύρα πρόβατα» του Τραμπ, καθώς ψήφισε υπέρ της παραπομπής του σε δίκη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και μετά έγινε το ένα από τα δύο μόνο μέλη της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Η επιτροπή διενεργεί έρευνα για τον ρόλο του Τραμπ στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο. Στην επιτροπή, η Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, είναι συμπρόεδρος.

Αντιδρώντας, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του εναντίον της «άπιστης και πολεμοκάπηλης» Τσέινι, ρίχνοντας όλο του το βάρος για να υποστηρίξει την 59χρονη αντίπαλό της, Χάριετ Χάγκεμαν, δικηγόρο, στο πλευρό της οποίας πήγε να κάνει εκστρατεία στα τέλη Μαΐου.

Στην δεξιά πολιτεία όπου ο Τραμπ κέρδισε πάνω από το 70% των ψήφων το 2020, η Χάγκεμαν τάσσεται υπέρ της θεωρίας του Τραμπ για «νοθεία» στις προεδρικές εκλογές,  παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό.

Δέχεται απειλές για τη ζωή της

Η Λιζ Τσέινι, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παύσης από το προεδρικό αξίωμα του Τραμπ, προσπαθεί σκληρά εδώ και πάνω από έναν χρόνο να καταρρίψει τον ισχυρισμό περί νοθείας, που πιστεύουν εκατομμύρια Ρεπουμπλικανοί.

Από τότε που άρχισε να συμμετέχει στην έρευνα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων σε βάρος του Τραμπ και του περιβάλλοντός του, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της και πλέον μετακινείται μόνο με αστυνομική συνοδεία. Είναι έτσι αναγκασμένη να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία σαν φάντασμα, χωρίς δημόσιες συγκεντρώσεις ούτε εκδηλώσεις.

Η πολιτικός εξοστρακίστηκε από την πολιτειακή οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Γουαϊόμινγκ, ο επικεφαλής της οποίας είχε συμμετάσχει προσωπικά στη συγκέντρωση που οδήγησε στην επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Ασχετα του πόσο χρόνος θα απαιτηθεί για αυτή τη μάχη μας, είναι μια μάχη που θα κερδίσουμε. Εκατομμύρια Αμερικανοί σε όλη τη χώρα μας -Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκρατικοί, ανεξάρτητοι- είναι ενωμένοι για την ελευθερία», τόνισε η Τσέινι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της που διένειμε το Σαββατοκύριακο.

«Είμαστε πιο δυνατοί, πιο αφοσιωμένοι και πιο αποφασισμένοι από αυτούς που προσπαθούν να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας. Αυτή είναι η μεγάλη αποστολή μας και θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον σε περίπτωση ήττας γι’ αυτήν που υποσχέθηκε να κάνει το παν προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ να μην πλησιάσει ποτέ ξανά το Οβάλ Γραφείο; Οι φήμες τη θέλουν να τρέφει φιλοδοξίες για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου το 2024, κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητη υποψήφια στην κούρσα αν χρειάζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...