296
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Leah Millis

Γιατί ο Τραμπ κατηγορεί τους New York Times για «πράξεις προδοσίας»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2019, 14:56
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Leah Millis

Γιατί ο Τραμπ κατηγορεί τους New York Times για «πράξεις προδοσίας»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2019, 14:56

Με έναν από τους «αγαπημένους» του στόχους, τους New York Times, τα έβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή άρθρο τους ότι οι ΗΠΑ πολλαπλασιάζουν τις ενέργειες ψηφιακής και εξ αποστάσεως διείσδυσης στο ρωσικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε μάλιστα την εφημερίδα ότι διέπραξε «σχεδόν μια πράξη προδοσίας» δημοσιεύοντας πληροφορίες για την μυστική δραστηριότητα των αμερικανικών υπηρεσιών.

«Αυτοί οι αποτυχημένοι New York Times δημιουργούν ιστορίες λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν σημαντικά τις κυβερνοεπιθέσεις τους εναντίον της Ρωσίας. Αυτό σχεδόν είναι πράξη προδοσίας», έγραψε στο Twitter. «ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας «διεφθαρμένη» τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα και επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του σύμφωνα με τις οποίες οι δημοσιογράφοι είναι «οι εχθροί του λαού».

Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η εφημερίδα ανέφερε το Σάββατο ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει την ψηφιακή διείσδυση στο ηλεκτρικό δίκτυο και σε άλλους στόχους στη Ρωσία, η οποία, τουλάχιστον κατά τις ΗΠΑ, είναι ύποπτη ότι κάνει το ίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διαταράσσει τη λειτουργία του δικτύου, προκαλώντας για παράδειγμα, μπλακάουτ.

Δεύτερος στόχος της Ουάσινγκτον, να προετοιμάσει μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση σε περίπτωση μείζονος σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η δημοσιοποίηση αυτής της δραστηριότητας είναι παράλληλα ένα μήνυμα προς τη ρωσική πλευρά, αλλά και προς κάθε άλλο «ενδιαφερόμενο».

Το ρεπορτάζ περιέχει ακόμη και μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν τον πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, ο Τραμπ δεν έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για τις επιχειρήσεις αυτές.

Και αυτό διότι το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών διστάζουν να τον ενημερώσουν για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά της Ρωσίας «επειδή φοβούνται την αντίδρασή του και μπροστά στο ενδεχόμενο να τις ματαιώσει ή να τις συζητήσει με ξένους αξιωματούχους, όπως έκανε το 2017 όταν αναφέρθηκε σε μια ευαίσθητη επιχείρηση στη Συρία μπροστά στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών».