889
3 Νοεμβρίου: ψηφοφόροι μαζί με τα παιδιά τους βγαίνουν από κέντρο πρόωρης ψηφοφορίας στην Πολιτεία Τζόρτζια | REUTERS/Jonathan Ernst

Γιατί έχουν σημασία οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 20:08
3 Νοεμβρίου: ψηφοφόροι μαζί με τα παιδιά τους βγαίνουν από κέντρο πρόωρης ψηφοφορίας στην Πολιτεία Τζόρτζια
|REUTERS/Jonathan Ernst

Γιατί έχουν σημασία οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 20:08

Οι ΗΠΑ οδεύουν προς την πρώτη δοκιμασία της Δημοκρατίας τους από την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα αποφασίσουν ποιος θα ελέγξει το Κογκρέσο και ποιοι θα κυβερνήσουν 36 Πολιτείες. Και όχι μόνο: οι ενδιάμεσες εκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, τόσο για τη διετία της κυβέρνησης Μπάιντεν, όσο και για την προεδρική κούρσα του 2024.

Θεωρώντας ότι η σημασία αυτών των εκλογών ξεπερνά τις ΗΠΑ και αφορά όλον τον κόσμο, μια συντακτική ομάδα του βρετανικού Guardian έριξε τον προβολέα στους σημαντικότερους λόγους. Το κίνητρο του Μέσου προφανές, αφού οι Ρεπουμπλικανοί δρέπουν δάφνες στα γκάλοπ και όλοι αναμένουν άνετη επικράτησή τους.

Οι προεδρικές του 2024

Μια φρενίτιδα εικασιών σχετικά με την προεδρική κούρσα του 2024 είναι πιθανόν να ξεκινήσει. Οι ενδιάμεσες εκλογές συνήθως θεωρούνται δημοψήφισμα για τον νυν πρόεδρο. Αν οι Δημοκρατικοί υποστούν βαριές απώλειες στη Βουλή, στη Γερουσία και στις θέσεις κυβερνητών, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Θα εκδηλωθούν εσωκομματικές αντιδράσεις από κάποιες πτέρυγες των Δημοκρατικών, οπότε ο 80χρονος Δημοκρατικός ενδέχεται να ανακοινώσει ο ίδιος ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Δεν υπάρχει προφανής διάδοχός του, άρα μπορεί να επισημάνει στους επικριτές του ότι στις ενδιάμεσες δεν τα πήγαν καλά ο Ομπάμα και ο Κλίντον, ωστόσο επανεξελέγησαν.

Στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ αντιμετωπίζει δοκιμασία της δικής του εκλογικής αντοχής. Ηττα των υποψηφίων που επέλεξε σε Πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Τζόρτζια, η Πενσυλβάνια και το Οχάιο μπορεί να ωθήσει τους πιο πραγματιστές Ρεπουμπλικανούς να αναρωτηθούν εάν ο 76χρονος πρώην πρόεδρος συνιστά το ατού του κόμματός τους για τον Λευκό Οίκο. Πάντως, αν νικήσουν οι υποψήφιοι που υποστηρίζουν το μεγάλο ψέμα του Τραμπ περί «κλεμμένης νίκης», αυτό θα συνιστά από μόνο του απειλη για τη Δημοκρατία.

Το τρέχον Ουκρανικό

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 συγκλόνισε τους Αμερικανούς. Σήμερα, οι περισσότεροι Αμερικανοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, αν και τα γκάλοπ δείχνουν ότι ο πόλεμος και η εξωτερική πολιτική δεν θα επηρεάσουν την ψήφο τους. Ωστόσο, οι ενδιάμεσες εκλογές μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες για την Ουκρανία.

Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος ελπίζει να γίνει πρόεδρος της Βουλής εφόσον το κόμμα του κερδίσει τον έλεγχο της Βουλής, είπε ότι το Κογκρέσο δεν θα υπογράψει άλλη λευκή επιταγή στην Ουκρανία. Αυτό το σχόλιο προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες από τους Δημοκρατικούς και δίχασε τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Μπάιντεν επανειλημμένως έχει μιλήσει για τον πόλεμο σε σχέση με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, και έχει κατηγορήσει ως υπεύθυνο για αυτές τον Πούτιν. Εχει υποστηρίξει, επίσης, ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι κρίσιμη όσον αφορά και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες δέχονται επίθεση σε όλον τον κόσμο.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ένας μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικανών επέκρινε τον Μπάιντεν για την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς οι Αμερικανοί υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό. Αν κερδίσουν τις εκλογές οι Ρεπουμπλικανοί, τότε θα αυξηθεί η περιθωριακή σήμερα επιρροή κάποιων ακραίων και φιλορώσων Ρεπουμπλικανών.

Η Δημοκρατία

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι που αμφισβήτησαν τις εκλογές του 2020 βρίσκονται στο κατώφλι της νίκης για θέσεις κυβερνητών, γενικών εισαγγελέων και υπουργών Εξωτερικών στην Αριζόνα, στο Ουισκόνσιν, στη Νεβάδα και σε άλλες Πολιτείες. Τα πατραπάνω αξιώματα διαδραματίζουν καίριο ρόλο όσον αφορά τη διασφάλιση της νομιμότητας στις εκλογικές διαδικασίες. Αν αυτοί επικρταήσουν στις μεσοπρόθεσμες, θα επιβλέψουν τις προεδρικές του 2024 στις Πολιτείες τους. Υπάρχει ήδη βαθιά ανησυχία ότι θα χρησιμοποιούσαν τις θέσεις τους για να σπείρουν σύγχυση και για να νοθεύσουν υπέρ του Τραμπ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Τέτοιες δηλώσεις έχει κάνει ο Τζιμ Μάρσαντ, Ρεπουμπλικανός υποψήφιος στη Νεβάδα. Επίσης, νίκη των Ρεπουμπλικανών σημαίνει τερματισμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών των Δημοκρατικών για τα εκλογικά δικαιώματα.

Η Δικαιοσύνη

Ο Τραμπ διόρισε περισσότερους από 200 δικαστές στο ομοσπονδιακό δικαστικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Οι αποφάσεις των δικαστών αγγίζουν εκατομμύρια ζωές. Αυτό αποδείχθηκε τον Ιούνιο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Ο Μπάιντεν αντεπετέθη. Από τις 8 Αυγούστου άρχισε να διορίζει 75 νέους δικαστές, πολύ περισσότερους από τον Τραμπ ή από τον Ομπάμα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες και μαύροι. Ολα αυτά έγιναν δυνατά επειδή τη Γερουσία ήλεγχαν οι Δημοκρατικοί. Αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν το Σώμα, θα έχουν τη δύναμη να εμποδίζουν τις μελλοντικές προτάσεις του Μπάιντεν και θα τον αναγκάσουν να επιλέξει μετριοπαθέστερους υποψηφίους.

Οι Επιτροπές της Βουλής

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν την πλειοψηφία της Βουλής, αμέσως θα τερματίσουν τη θητεία της Επιτροπής που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής έχουν προβλέψει αυτή την εξέλιξη και πασχίζουν να δημοσιεύσουν μια πλήρη έκθεση των ευρημάτων τους πριν από το τέλος του έτους. Αν επικρατήσουν στο Σώμα οι Ρεπουμπλικανοί, θα διερευνήσουν αμέσως τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του προέδρου, και την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Η ατζέντα των Ρεπουμπλικανών της Βουλής μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και την παραπομπή ενός εν ενεργεία μέλους του υπουργικού συμβουλίου, του Αλεχάντρο Μαγιόρκας, του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, λόγω των χειρισμών του στο Μεταναστευτικό, ιδίως για τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Οι αμβλώσεις και οι εκτρώσεις

Μετά τη γνωστή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι Δημοκρατικοί έκαναν την άμβλωση προεκλογική σημαία τους. Προσωπικά ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι η πρώτη νομοθετική πράξη του νέου Κογκρέσου θα είναι η κωδικοποίηση των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις και στις εκτρώσεις, εφόσον βεβαίως οι ψηφοφόροι δώσουν ευρύτερη πλειοψηφία  στοςυ Δημοκρατικούς. Αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικανοί, αν ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, θα πιέσουν για εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...