529
Διαδηλωτής διαμαρτύρεται για την αναβολή της άρσης του lockdown έξω από τη βρετανική Βουλή | REUTERS /Henry Nicholls

Γιατί δεν αποσύρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 19:47
Διαδηλωτής διαμαρτύρεται για την αναβολή της άρσης του lockdown έξω από τη βρετανική Βουλή
|REUTERS /Henry Nicholls

Γιατί δεν αποσύρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 19:47

Η προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου τέταρτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία θα αργήσει έναν μήνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον (εδώ). Γιατί όμως δεν ανοίγει μία χώρα-υπόδειγμα, με τόσο υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και με τόσο καλά επιδημιολογικά δεδομένα; Ο Guardian αναλύει τα δεδομένα…

Τι είχε ανακοινωθεί

Αρκετοί περιορισμοί, μεταξύ των οποίων τα κλειστά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, δεν πρόκειται να αρθούν στη Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τις 19 Ιουλίου, ενώ ο προγραμματισμός της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν σχεδόν όλα στις 21 Ιουνίου.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο το άνοιγμα αυτό να γίνει στις 5 Ιουλίου, όμως πηγές του Guardian εκτιμούν ότι αυτό είναι δύσκολο.

Προς το παρόν, τα μόνα μέτρα που πρόκειται να αρθούν στη Βρετανία αφορούν τις γαμήλιες τελετές.

Γιατί δεν αίρονται τα μέτρα;

Για έναν και μόνο λόγο: για την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, δηλαδή την ινδική μετάλλαξη. Σύμφωνα με τον Guardian, η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι από 40% έως και 80% πιο μεταδοτική από την Αλφα (βρετανική μετάλλαξη), την οποία αντικατέστησε και είναι πλέον η κυρίαρχη στη Βρετανία.

Οι αριθμοί στις νοσηλείες έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα 50% στη χώρα και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα βορειοδυτικά της Αγγλίας, όπου η αύξηση φτάνει το 61%.

Και καθώς η προϋπόθεση για την τέταρτη φάση της άρσης των μέτρων ήταν να μην υπάρξουν αλλαγές, ούτε στο επιδημιολογικό φορτίο ούτε και να καταγραφεί αύξηση στις νοσηλείες λόγω λοίμωξης Covid-19, πλέον το καλό σενάριο απομακρύνθηκε και μετατέθηκε ένα μήνα αργότερα.

Παρότι αρχικά το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε στην Ινδία, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 74 χώρες, όπως αναφέρει ο Guardian. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η ινδική μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει όλων των άλλων στελεχών του κορονοϊού, εκφράζοντας ανησυχία ότι όχι μόνο είναι πιο μεταδοτική, αλλά ότι προκαλεί και βαρύτερα συμπτώματα.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι ότι οι ασθενείς που προσβάλλονται αναφέρουν ως συχνότερα συμπτώματα έντονο πονοκέφαλο, συνάχι και πονόλαιμο αντί βήχα, πυρετού και αγευσίας και ανοσμίας, που θεωρούνταν τα κυρίαρχα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19.

Σε τι θα ωφελήσει η καθυστέρηση

Και σε αυτήν την περίπτωση η απάντηση είναι πολύ απλή, αναφέρει ο Guardian: πολύ απλά, θα δώσει χρόνο σε ακόμη περισσότερα άτομα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει όλοι οι ενήλικοι να έχουν κάνει μέχρι τις 19 Ιουλίου την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ όλοι άνω των 50 ετών και άτομα υψηλού κινδύνου να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Μάλιστα, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης σε άτομα άνω των 40 ετών, θα μειωθεί από τις 12 στις οκτώ εβδομάδες. Με τον τρόπο αυτό, όπως περιγράφουν βρετανοί ειδικοί, η καθυστέρηση άρσης των περιοριστικών μέτρων για τέσσερις εβδομάδες θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές.

Πόσο θα επηρεάσει η ινδική μετάλλαξη τις διακοπές των Βρετανών

Ενδεικτική της ανησυχίας που προκαλεί παγκοσμίως η ινδική μετάλλαξη είναι η προειδοποίηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι αν συνεχιστεί η έξαρση της πανδημίας στη Βρετανία, η ιταλική κυβέρνηση θα επιβάλει εκ νέου υποχρέωση καραντίνας σε κάθε ταξιδιώτη που προέρχεται από τη χώρα.

Προς το παρόν, οι βρετανοί τουρίστες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα κατά τη μετάβασή τους στις περισσότερες χώρες προορισμού τους, αλλά κατά την επιστροφή τους θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...