608
| Twitter

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε βομβαρδισμό στην Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2022, 10:39
|Twitter

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε βομβαρδισμό στην Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2022, 10:39

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας βομβαρδισμών στην πόλη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενώ 49 ακόμα νοσηλεύονται τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταστράφηκε μερικώς κτίριο εννέα ορόφων, άλλα πέντε κτίρια διαμερισμάτων ισοπεδώθηκαν και πολλά ακόμα υπέστησαν ζημιές σε 12 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσε ο Ολεξάντρ Σταρούχ, κυβερνήτης στην περιφέρεια Ζαπορίζια.

«Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», τόνισε ο Σταρούχ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης. Οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη διασωθεί».

Νωρίτερα, ο τοπικός αξιωματούχος Ανατόλι Κούρτεφ ανέφερε μέσω Telegram ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πύραυλοι έπληξαν πολυώροφη πολυκατοικία και άλλα κτίρια.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρώσοι κατακτητές χτύπησαν με κυνικό τρόπο κτίρια με διαμερίσματα και μη στρατιωτικές υποδομές», ανακοίνωσε την Κυριακή το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. «Οι πληροφορίες για θύματα διασταυρώνονται, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί ή τραυματίες».

Ουκρανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι σχολίασαν σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το πλήγμα αυτό αποτελεί αντίποινα της Μόσχας για την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας.

Το Κϊεβο κατήγγειλε επιθέσεις στη Ζαπορίζια και τις προηγούμενες ημέρες. Την 30ή Σεπτεμβρίου, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρειά της, σε χώρο στάθμευσης, όταν έπεσε πύραυλος στο σημείο. Πέρα από έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε, οι υπόλοιποι τριάντα ήθελαν να φθάσουν σε κάποιο τμήμα της Ουκρανία υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Η πόλη, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις που «προσάρτησε» η Ρωσία προ ημερών. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% της περιφέρειας αυτής, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πόλη απέχει κάπου εξήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της χώρας και της Ευρώπης, που κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τις αρχές του Μαρτίου. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση εδώ και μήνες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων και δεσμεύθηκε ότι αυτοί που έδωσαν εντολή για αυτά τα «ανηλεή» χτυπήματα θα λογοδοτήσουν.

Η Ζαπορίζια «υφίσταται καθημερινά επιθέσεις με πυραύλους» κατήγγειλε και μίλησε για «έγκλημα από πρόθεση» του ρωσικού στρατού στο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Σκληρές μάχες στην Μπαχμούτ

«Κρατάμε τις θέσεις μας στο Ντονμπάς, ειδικά στην κατεύθυνση της Μπαχμούτ, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα τώρα, (δίνονται) πολύ σκληρές μάχες», έκανε γνωστό, εξάλλου, ο ουκρανός πρόεδρος.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να κυριεύσουν την Μπαχμούτ, πόλη πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Σλοβιάνσκ με την Κραματόρσκ, στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, που η Μόσχα δεν έχει μπορέσει ακόμη να καταλάβει πλήρως όπως επιδιώκει.

Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη με έκταση χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στις πρόσφατες αντεπιθέσεις τους στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας όπου εισέβαλε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου, ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως η προέλασή τους πιθανόν θα επιβραδυνθεί όταν συναντήσουν πιο αποφασιστική αντίσταση.

Καταγγελία για εντοπισμό νέου ομαδικού τάφου, στην πόλη Λιμάν

Την Παρασκευή οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό ενός ομαδικού τάφου στην πόλη Λιμάν, η οποία ανακαταλήφθηκε το περασμένο Σάββατο από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τη σχετική καταγγελία έκανε ο περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο. Αργότερα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, πως ο τάφος αυτός περιείχε 180 πτώματα.

Το Κίεβο κατηγορεί συχνά τα στρατεύματα της Ρωσίας ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου σε περιοχές που έχουν κυριεύσει αφότου εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου: Στην Ιζιούμ εκτάφηκαν 436 πτώματα μετά την ανακατάληψή της από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις –στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για ανθρώπους που βρήκαν βίαιο θάνατο, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...