351
Κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν τους καπνούς να υψώνονται πάνω από τη γέφυρα, το πρωί του Σαββάτου | REUTERS/Stringer

Ενθουσιασμός στην Ουκρανία μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2022, 19:34
Κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν τους καπνούς να υψώνονται πάνω από τη γέφυρα, το πρωί του Σαββάτου
|REUTERS/Stringer

Ενθουσιασμός στην Ουκρανία μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2022, 19:34

Ενθουσιασμός ανάμεικτος με φόβο επικρατούσε το Σάββατο στην Ουκρανία μετά την ανατίναξη της γέφυρας που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Τα ουκρανικά social media γέμισαν με φωτογραφίες και βίντεο της επίθεσης και όλοι συνέκριναν το περιστατικό με τη βύθιση, τον Απρίλιο, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, του «Moskva».

«Το καταδρομικό Moskva και η γέφυρα του Κερτς, τα δύο διαβόητα σύμβολα της ρωσικής ισχύος στην ουκρανική Κριμαία, διαλύθηκαν. Τι έχει σειρά, Ρώσοι», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας στο Twitter.

Η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Ουκρανίας κυκλοφόρησε ήδη μία χρεωστική κάρτα με τη φωτογραφία της φλεγόμενης γέφυρας.

Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος, τόσο στους αξιωματούχους όσο και στον ουκρανικό λαό, όπως σημειώνει το BBC και μάλιστα τις ημέρες που οι νίκες του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας είναι καθημερινή υπόθεση.

Ερευνητής του ρωσικού στρατού εξετάζει τη γέφυρα του Κερτς μετά το χτύπημα – Russian Investigative Committee/Reuters TV via REUTERS

«Πρόκειται για αριστουργηματικό σαμποτάζ», σημειώνει βρετανός πρώην στρατιωτικός, ειδικός στα εκρηκτικά. «Ενα πολύ καλά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο».

Οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει πολλά σημαντικά χτυπήματα σε στόχους στην Κριμαία, τους τελευταίους μήνες, εξοργίζοντας τους Ρώσους, που περηφανεύονταν ότι η χερσόνησος που προσάρτησε παράνομα ο Πούτιν το 2014, ήταν άτρωτη.

Ουκρανές ποζάρουν πανηγυρικά στο Κίεβο, μπροστά σε αφίσα με τη γέφυρα της Κριμαίας στις φλόγες – REUTERS/Vladyslav Musiienko

Ο Ζελένσκι έχει επανειλλημμένα τονίσει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει για τους Ουκρανούς αν δεν πάρουν πίσω την Κριμαία.

Δεν λείπει βέβαια και το αίσθημα του φόβου στην Ουκρανία, για ρωσικά αντίποινα, ιδίως σε περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική επίθεση, όπως η Ζαπορίζια, όπου 17 άμαχοι σκοτώθηκαν πρόσφατα από πύραυλο.

Ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στο λιμάνι της Κριμαίας για να περάσουν στη Ρωσία με το φέρι, μετά το χτύπημα στη γέφυρα – REUTERS/Stringer

Οι κάτοικοι εκεί φοβούνται ότι θα είναι στόχος ακόμα σφοδρότερων επιθέσεων από τους Ρώσους που είναι έξαλλοι με τις επιτυχίες των Ουκρανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...