1112
«"Αυτοί που μας κυβερνούν, δεν είναι και τόσο Ελληνες" λέγατε κάποτε εσείς κ. Τσίπρα. Μας κατηγορούσατε ως γερμανοτσολιάδες. Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για την τρόικα», απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός με τα σχετικά πειστήρια ανά χείρας | INTIMEnews

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Ποιος έγραψε την ομιλία σας; Ο Καμμένος;

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 15:18
«"Αυτοί που μας κυβερνούν, δεν είναι και τόσο Ελληνες" λέγατε κάποτε εσείς κ. Τσίπρα. Μας κατηγορούσατε ως γερμανοτσολιάδες. Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για την τρόικα», απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός με τα σχετικά πειστήρια ανά χείρας
|INTIMEnews

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Ποιος έγραψε την ομιλία σας; Ο Καμμένος;

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 15:18

Ο πατριωτισμός δεν είναι θεωρητική έννοια, αλλά αποδεικνύεται στην πράξη, και εσείς δεν ψηφίσατε τίποτα, ούτε τις αμυντικές δαπάνες, ούτε τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, ούτε την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (φρεγάτες FDI, Rafale), απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που απάντησε και στο «αφήγημα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν με τις εν λόγω συμφωνίες «δεν μπήκε ούτε ευρώ» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

«Επιλέγετε την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα σας στις εκλογές», τόνισε ο κ. Μητσοτακης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται προκαλώντας (εκ νέου) σε τηλεμαχία τον Πρωθυπουργό.

«Με όσα μας είπατε αναρωτήθηκα αν την σημερινή σας ομιλία σας την έγραψε ο πρώην συνεργάτης σας ο κ. Καμμένος. Μας είπατε ότι κάναμε κήρυγμα περί πατριωτισμού. Ότι είναι ανεπίτρεπτο να σας κατηγορούμε για μειωμένο πατριωτισμό. Δύσκολο να βαθμολογήσει κανείς τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων. Δύσκολο να γίνει αν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία. Εδώ όμως κ. Τσίπρα μιλούν τα γεγονότα», ξεκίνησε την απάντησή του ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας :

«Δεν είπα ποτέ ότι υπάρχουν μέσα στην αίθουσα κάποιοι που είναι λιγότερο πατριώτες από άλλους», ωστόσο «”αυτοί που μας κυβερνούν, δεν είναι και τόσο Ελληνες” λέγατε κάποτε εσείς κ. Τσίπρα. Μας κατηγορούσατε ως γερμανοτσολιάδες. Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για την τρόικα».

Εμείς όμως, «όταν σας ασκήσαμε κριτική για στάση σας, τη στοιχειοθετήσαμε:

»Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες.

»Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, που θωρακίζουν αμυντική θέση χώρας.

»Γιατί δεν στηρίξατε τις σημαντικές επενδύσεις για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με φρεγάτες και Rafale και γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη παραλάβει 10 από τα 24 Rafale».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι θεωρητική έννοια. Αποδεικνύεται στην πράξη και από τις προτεραιότητες. Για σας η Αμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Η Αμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, το είπε και εξάδελφός σας που είναι δίπλα σας. Αυτά λέγατε και τώρα έρχεστε με την ομιλία σας να τα αλλάξετε αυτά», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς όμως  κ. Τσίπρα κάναμε συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς να διακινείται μαύρο χρήμα όπως γινόταν άλλες εποχές. Και αυτό ενόχλησε πολλούς…», σημείωσε με νόημα για να περάσει στη συνέχεια και σε κάποιες αναγκαίες συγκρίσεις:

«Πριν από τέσσερα χρόνια μας παραδώσατε την κυβέρνηση, ποια ήταν αλήθεια η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας;

»Στην Αεροπορία η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει 6 από τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει.

»Εμείς ως χώρα, η δική σας κυβέρνηση, είχαμε συμφωνήσει την αναβάθμιση των βαϊπερ χωρίς να νομοθετήσουμε. Νομοθετήσαμε εμείς, η κυβέρνηση μας και την ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019.

»Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Rafale, που μας δίνουν υπεροχή, προχωρά αναβάθμιση των F-16 σε Viper και έχουμε την πρόταση να προσθέσουμε μια μοίρα F 35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028.

»Την ίδια ώρα η Τουρκία είναι έξω από πρόγραμμα F35 και έχει τεράστιες δυσκολίες αναβάθμισης των F- 16 σε ένα βαθμό γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της. Τυχαία έγιναν όλα αυτά;» αναρωτήθηκε.

Γι’ αυτό τόνισε, «έχω υποχρέωση να θωρακίσω τις Ενοπλες Δυνάμεις ακόμα και για εποχές που ίσως να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός».

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο θέμα των ναυπηγείων και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) :

«Παραλάβαμε -είπε- δυο χρεοκοπημένα ναυπηγεία όπου το Πολεμικό Ναυτικό  δεν είχε δυνατότητα να χρησιμοποιήσει. Εξυγιάναμε δυο ναυπηγεία και σήμερα το ΠΝ έχει τη δυνατότητα να έχει επιλογές.

»Και έρχομαι στο θέμα της ΕΑΒ. Αυτή που μας παραδώσατε ήταν στα όρια της χρεοκοπίας που δεν μπορούσε να επισκευάσει τα αεροπλάνα. Μας παραδώσατε μια ΕΑΒ διαλυμένη. Σήμερα έχουμε προσλάβει παραπάνω από 600 στελέχη. Νέα παιδιά, εξειδικευμένο προσωπικό με καλύτερες απολαβές. Και σήμερα η ΕΑΒ λειτουργεί.

»Εσείς τι κάνατε: Δώσατε 500 εκατ. να αναβαθμίσετε αεροσκάφη που έχουν μεγαλύτερη ηλικία από μένα. Αναγκαστήκαμε να το τρέξουμε το πρόγραμμα γιατί είχαμε συμβατική υποχρέωση».

Απάντηση έδωσε ο Πρωθυπουργός και στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όσον αφορά τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας

«Πραγματικά δάκρυσα για το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη. Αν μας κατηγορείτε γιατί τον Φεβρουάριο που υλοποιούμε κάτι που υποσχεθήκαμε πέρσι, εσείς τι να μας πείτε που είχατε τάξει 20 δισ. και τελικά βάλατε 50 φόρους», σχολίασε χαρκακτηριστικά.

«Ολοι εκφράσαμε τη θλίψη μας  για την πτώση του Phantom. Oμως επί δικών σας ημερών το 50% του πτητικού επιδόματος ήταν φορολογητέο. Εμείς το αλλάξαμε και αυτό… [Kαι τώρα] θα καταθέσουμε την πρόταση μας για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ό,τι πούμε βέβαια εμείς, εσείς θα το δώσετε επί 3…», ήταν ένα ακόμη ειρωνικό σχόλιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προεκλογική πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός απαντησε και στην «υπενθύμιση» του Αλέξη Τσίπρα ότι είχε και ίδιος αποχωρήσει από τη Βουλή το 2019, παραμονές των ευρωεκλογών:

«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική για προηγούμενες κοινοβουλευτικές πρακτικές αποχώρησης από τη Βουλή. Και εγώ είχα αποχωρήσει κάποτε, το οποίο θεωρώ λάθος. Ωστόσο το 2019, το βράδυ των ευρωεκλογών, χάσατε με 10 μονάδες διαφορά και λέτε ότι υπάρχει δυσαρμονία, προκηρύσσω εκλογές.

»Ελα όμως που είχατε μια εκκρεμότητα. Τον Ποινικό Κώδικα. Λέτε, δεν κρατάμε την Βουλή ανοικτή που μετατρέπει μεταξύ άλλων, τις υποκλοπές από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα λέει και ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής».

«Θέλετε να απέχετε από τις ψηφοφορίες. Ωραία. Θα πρέπει όμως μετά να το εξηγήσετε όταν επιστρέψετε μετά από τις εκλογές. Τι θα πείτε για τους μισθούς των αξιωματικών. Ότι δεν το ψηφίσαμε γιατί απείχαμε. Είναι αυτή στάση υπεύθυνου κόμματος;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός κατηγορώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Επιλέγετε αυτή την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα σας στις εκλογές. Έχετε πάρει διαζύγιο με αυτόν που λέτε κεντρώο χώρο.

«Μας λέτε για την έκθεση του Economist. Έλα όμως που παρά τις αδυναμίες μας, μας ανέβασε 9 θέσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν είπαμε ποτέ ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρόβλημα. Είπαμε ότι η ανάδειξη των υποκλοπών είναι το πρόβλημα για την ποιότητα της δημοκρατίας.

»Κατά συνέπεια, κ. Τσίπρα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξετε τροπάριο. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Αραδιάζετε μια σειρά από ανεδαφικές υποσχέσεις. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όσα κάνατε το 2014-15  και τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει, είναι 45 δισεκατομμύρια και όχι 6 όπως μας λέτε», επεσήμανε για τις προεκλογικές υποσχέσεις που μοιράζει αφειδώς τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι αδαής, σίγουρα είναι πολύ αμήχανος σήμερα, αλαζών και ψεύτης σε πάρα πολλά από όσα είπε», επανήλθε στη δική του δευτερολογία ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας εκ νέου τον Πρωθυπουργό:

«Για να σπάσω την αμηχανία σας, για να συγκρίνουμε τα προεκλογικά προγράμματα μας που κατατίθενται στο λαό,είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε. Γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News