257
Ο Ρίσι Σούνακ σε πρόσφατη επίσκεψή του σε βρετανικό πανεπιστήμιο | Oli Scarff/Pool via REUTERS

Βρετανία: Μίνι ανασχηματισμός του Σούνακ μετά από 100 ημέρες στην Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 15:55
Ο Ρίσι Σούνακ σε πρόσφατη επίσκεψή του σε βρετανικό πανεπιστήμιο
|Oli Scarff/Pool via REUTERS

Βρετανία: Μίνι ανασχηματισμός του Σούνακ μετά από 100 ημέρες στην Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 15:55

Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο Ρίσι Σούνακ λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση 100 ημερών στον πρωθυπουργικό θώκο και ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην χώρα συνεχίζονται.

Οπως τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός, στόχος της αναδιάρθρωσης της κυβέρνησής του είναι να πετύχει τους πέντε στόχους που έχει θέσει από την αρχή της χρονιάς: μείωση του πληθωρισμού,  οικονομική ανάπτυξη με καλύτερους μισθούς, μείωση του χρέους, περιορισμό στις λίστες αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και έλεγχο της μετανάστευσης, ιδίως στη θάλασσα της Μάγχης.

Μεταξύ άλλων αλλαγών, καταργήθηκε το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής και δημιουργείται νέο υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας. Οπως επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, στόχος του εν λόγω υπουργείου είναι να εξασφαλίσει τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες της χώρας, τη μείωση των λογαριασμών αλλά και τη μείωση του πληθωρισμού στο μισό. Υπουργός αναλαμβάνει ο Γκραντ Σαπς.

Επίσης συγχωνεύτηκε το υπουργείο Εμπορίου και Επιχειρήσεων με επικεφαλής την Κέμι Μπάντενοχ. Δημιουργήθηκε ένα νέο υπουργείο επικεντρωμένο στην Επιστήμη, την Καινοτομία και την Τεχνολογία με υπουργό την Μισέλ Ντόνελαν, ενώ υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού αναλαμβάνει η Λούσι Φρέιζερ.

Τέλος, πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος ορίστηκε ο Γκρεγκ Χαντς.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο ήρθαν μόλις μια εβδομάδα μετά την απομάκρυνση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και προέδρου των Συντηρητικών Ναντίμ Ζαχάουι. Ο Ζαχάουι είχε φορολογικές εκκρεμότητες με την βρετανική εφορία και έπειτα από μια σύντομη έρευνα, ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή του καθώς αποδείχθηκε ότι δεν τήρησε τον υπουργικό κώδικα ως όφειλε.

Το κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένδειξη αδυναμίας του πρωθυπουργού ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η αναδιοργάνωση των κυβερνητικών υπηρεσιών θα είναι δαπανηρή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News