237
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ | REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool/File Photo

Γαλλία: Ο Μακρόν απομάκρυνε τον Εντουάρ Φιλίπ, νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 11:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/07/2020, 14:00
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ
| REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool/File Photo

Γαλλία: Ο Μακρόν απομάκρυνε τον Εντουάρ Φιλίπ, νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 11:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/07/2020, 14:00

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, λίγες ημέρες μετά τον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών κατά τις οποίες η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να να αποσπάσει κανένα σημαντικό δήμο.

Η κίνηση του πρωθυπουργού ανοίγει τον δρόμο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον Μακρόν, επισήμανε το Reuters.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ανακοινώθηκε ο διορισμός του Ζαν Καστέξ στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο συντηρητικός και χαμηλών τόνων 55χρονος πολιτικός, που είναι και δήμαρχος της μικρής πόλης Πραντ στα νότια της χώρας, είχε επιφορτιστεί με το ευαίσθητο θέμα του πλάνου εξόδου της Γαλλίας από το lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση του κορονοϊού ήταν ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ του Μακρόν και του Φιλίπ, σε ό,τι αφορά τα μέτρα και περισσότερο το χρονοδιάγραμμα εξόδου.

Ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, αριστερά, με τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν | REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Ο Μακρόν επιδίωξε  την κυβερνητική αλλαγή και την είχε προαναγγείλει. Προ ημερών είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία «νέα ομάδα» που θα ακολουθήσει έναν «νέο (πολιτικό) δρόμο» για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Δημοσιεύματα στη Γαλλία ανέφεραν εδώ και εβδομάδες ότι ο πρόεδρος είναι σε αναζήτηση νέου πρωθυπουργού, αν και η δημοφιλία του Φιλίπ (μεγαλύτερη από αυτή του Μακρόν)  περιέπλεκε πολιτικά τα πράγματα.

Ο Εντουάρ Φιλίπ εξελέγη την Κυριακή εκ νέου δήμαρχος της Χάβρης.