600
Η Αν Ινταλγκό με τους συνεργάτες της πανηγυρίζει τη δεύτερη θητεία της | REUTERS/Christian Hartmann

Γαλλία: Νίκες για τους Πράσινους στις δημοτικές, ξανά δήμαρχος Παρισιού η Ινταλγκό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 08:18
Η Αν Ινταλγκό με τους συνεργάτες της πανηγυρίζει τη δεύτερη θητεία της
|REUTERS/Christian Hartmann

Γαλλία: Νίκες για τους Πράσινους στις δημοτικές, ξανά δήμαρχος Παρισιού η Ινταλγκό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 08:18

Οι Πράσινοι και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κατάφεραν για πρώτη φορά να κερδίσουν μια μεγάλη πόλη, κατά τον εξ αναβολής β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή. Στο Παρίσι επικράτησε εκ νέου η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Οι Πράσινοι πήραν τον έλεγχο της Λιόν, της Μπεζανσόν και του Στρασβούργου. Πολιτικοί που υποστηρίχθηκαν από τους Πράσινους κέρδισαν επίσης στη Μασσαλία, το Μπορντό και το Νανσί.

Από την άλλη πλευρά, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κέρδισε την πόλη Περπινιάν, στη νότια Γαλλία, η πρώτη φορά που το κόμμα κερδίζει ένα δήμο άνω των 100.000 κατοίκων. Ο Λουί Αλιό, πρώην σύντροφος της Λεπέν, επικράτησε με 54% του συντηρητικού δημάρχου Ζαν Μαρκ Πουζόλ.

Στο Παρίσι η Αν Ινταλγκό επικράτησε μάλλον εύκολα, με πάνω από το 50% των ψήφων, έναντι της δεξιάς Ρασιντά Ντατί και της Ανιές Μπιζίν, του κόμματος του προέδρου Μακρόν.

Η νίκη της Ινταλγκό, όπως και αυτή της Μαρτίν Ομπρί στη Λιλ, είναι μια σπάνια στιγμή επιτυχίας για τους Σοσιαλιστές που έχουν δει τα ποσοστά τους να καταρρέουν σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αλλά ήταν ένα πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν, που φιλοδοξούσε να κερδίσει και τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ο οποίος τον είχε στηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2017. Το κόμμα του Μακρόν δεν κατάφερε να κερδίσει καμία μεγάλη πόλη στη χώρα, σημειώνει το BBC.

Η υποψήφια της Δεξιάς, Ρασιντά Ντατί, ψηφίζει στο Παρίσι. Οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές για ψηφοφόρους και τους εκλογικούς αντιπροσώπους | Joel Saget/Pool via REUTERS

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ νίκησε στη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο της Χάβρης, επικρατώντας με πάνω από 58%.

Το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει στον Φιλίπ να ορίσει αναπληρωτή όσο εκείνος θα παραμένει πρωθυπουργός, όμως η νίκη του εγείρει ερωτήματα για το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού ή ακόμη και απομάκρυνσης του ίδιου από τον πρόεδρο Μακρόν.

Πάντως ο πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την «όμορφη νίκη» του στις δημοτικές εκλογές. Οι δύο άνδρες έχουν σήμερα Δευτέρα για κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Η αναμέτρηση επρόκειτο να διεξαχθεί τον Μάρτιο (ο πρώτος γύρος έγινε στις 15 Μαρτίου) αλλά αναβλήθηκε λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Κατά την εκλογική διαδικασία οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές, η προσέλευση πάντως ήταν γενικά πολύ χαμηλή.

Ποιος κέρδισε, ποιος έχασε

Συνοψίζοντας την υποτονική εκλογική βραδιά, το Politico γράφει ότι καταρχάς οι Πράσινοι αναδεικνύονται στη νέα δύναμη που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην πολιτική σκηνή της χώρας. Κατάφεραν να κερδίσουν «κάστρα» των Σοσιαλιστών και των συντηρητικών ενώ έδωσαν τη νίκη στην Ινταλγκό στο Παρίσι, η οποία ευχαρίστησε και τον υποψήφιο του κόμματος Νταβίντ Μπεγιάρ. Μένει όμως να φανεί πώς θα αποτυπωθεί η επιρροή σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Από την άλλη, ο Μακρόν έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον πολιτικό «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα Εντουάρ Φιλίπ. Δεν θα είναι πλέον εύκολο να απομακρύνει τον δημοφιλή πρωθυπουργό -και εκ νέου δήμαρχο Χάβρης- σε ένα πολύ πιθανό ανασχηματισμό τις προσεχείς ημέρες.

Τρίτον, η συμμετοχή παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το 41% είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί, αλλά δεν φταίει μόνο η πανδημία, ο καλός καιρός και το κενό των τριών μηνών από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο. Τι θα σημαίνει μια ανάλογα χαμηλή συμμετοχή στις προεδρικές του 2022 μένει και αυτό να φανεί.

Η μάλλον αναμενόμενη επιστροφή της Ινταλγκό στον δημαρχιακό θώκο στο Παρίσι ήταν γελοιοποίηση για το LREM, το κόμμα του Μακρόν, η υποψήφια του οποίου δεν εξασφάλισε ούτε καν έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος, οι Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα της Δεξιάς, έχουν λόγους να χαίρονται και να προβληματίζονται. Κράτησαν δήμους που είχαν, αλλά έχασαν μεγάλες πόλεις όπως το Μπορντό και η Μασσαλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...