403
Παλιό καρέ με τον Πούτιν και τον Σι - δεν αποκλείεται να εμπαίζουν τους Δυτικούς κατόπιν συνεννοήσεως | Pavel Golovkin/Pool via REUTERS/File Photo

Γιατί Πούτιν και Σι σνομπάρουν τα G20 και COP26

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 20:29
Παλιό καρέ με τον Πούτιν και τον Σι - δεν αποκλείεται να εμπαίζουν τους Δυτικούς κατόπιν συνεννοήσεως
|Pavel Golovkin/Pool via REUTERS/File Photo

Γιατί Πούτιν και Σι σνομπάρουν τα G20 και COP26

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 20:29

Δύο ηγέτες χωρών, εκ των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων παγκοσμίως, δεν θα συμμετάσχουν στα διεθνή μίτινγκ αυτών των ημερών και διά της απουσίας τους θα κάνουν ντόρο: ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισαν να μην παραστούν οι ίδιοι στη σύνοδο G20 της Ρώμης και στο οικολογικό φόρουμ COP26 της Γλασκώβης αλλά να στείλουν υπουργούς τους. Προφανώς η στάση τους στέλνει ένα μήνυμα στη Δύση που πρέπει να αναλυθεί.

Για τον Πούτιν η Corriere della Sera έγραψε ότι δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε, καθώς στο εσωτερικό μέτωπο αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η έξαρση της πανδημίας, ενώ ουδόλως εκτιμά την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι και τον ίδιο τον ιταλό πρωθυπουργό. Πώς να τον αποφύγει όταν η Ιταλία και φιλοξενεί τις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη και τυγχάνει συμπρόεδρος στη διάσκεψη για το κλίμα. Δεν γίνεται.

Ο Σι, που δεν εγκατέλειψε την πατρίδα του από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, έχει και αυτός επείγοντα ζητήματα να καταπιαστεί, λόγου χάρη πρέπει να φροντίσει για τη σωστή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ωστόσο τα δύο διεθνή μίτινγκ είναι σημαντικά για την Κίνα αφού η θεματική τους (εμβόλια, υπερθέρμανση, κλπ.) σχετίζεται άμεσα με την κινεζική παραγωγική δραστηριότητα. Η απουσία του είναι μυστηριώδης, ενώ ακόμη περισσότερο μυστήριο εισβάλλει στην υπόθεση αν σκεφτούμε την πιθανότητα οι δύο πρόεδροι να συνεννοήθηκαν για τη στάση τους.

Το καίριο ερώτημα είναι αν η απόφαση του Κινέζου να μην εμφανιστεί στην Ευρώπη είναι δείγμα των προθέσεών του να χτίσει τείχη με τη Δύση, ακολουθώντας πολιτική απομονωτισμού, δεδομένου ότι η Κίνα δεν θέλει να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των αερίων ρύπων. Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από την οικολογία.

Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται λόγος για πιθανή τεχνολογική αποσύνδεση Κίνας – ΗΠΑ ως αποτέλεσμα του οίστρου του Σι για περιορισμό του ιδιωτικού τομέα και για ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος στις επιχειρήσεις. Ως γνωστόν, η κινεζική ηγεσία έχει συμμαζέψει με διάφορα πρόστιμα, χαράτσια, επεμβάσεις στο χρηματιστήριο κ.λπ. τους Κροίσους που η ίδια δημιούργησε. Και έτσι κατάφερε να προκαλέσει κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και να ανησυχήσει τους διεθνείς επενδυτές.

Στον χώρο της τεχνολογίας, οι αμερικανικοί κολοσσοί έχουν αποκλειστεί εδώ και καιρό από την Κίνα, η Facebook, η Google, η Linkedin. Ετσι ο κινέζος πρόεδρος δεν πρέπει να φοβάται κάποια απομόνωση της χώρας του, αντιθέτως δείχνει να την ευνοεί. Η από κοινού απουσία των Πούτιν και Σι ερμηνεύεται από ορισμένους δυτικούς αναλυτές ως σήμα ότι ο κόσμος κινείται προς διαίρεση σε αντίπαλα στρατόπεδα, άρα η διεθνής συνεργασία κατεβαίνει πολλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...