323
Η Σάρα Ντουτέρτε και ο πατέρας της Ροντρίγκο το 2017 | EPA/CERILO EBRANO

Φιλιππίνες: Θα μετατρέψει ο Ντουτέρτε την προεδρία σε οικογενειακή υπόθεση;

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2021, 19:50
Η Σάρα Ντουτέρτε και ο πατέρας της Ροντρίγκο το 2017
| EPA/CERILO EBRANO

Φιλιππίνες: Θα μετατρέψει ο Ντουτέρτε την προεδρία σε οικογενειακή υπόθεση;

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2021, 19:50

Πώς μπορεί ένας πρόεδρος να επεκτείνει την παραμονή του στην εξουσία, ακόμα και αν το Σύνταγμα της χώρας του δεν του το επιτρέπει; Η απλή λύση είναι να εγκαταστήσει στην εξουσία ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης και, στην πράξη, πολιτικό υποχείριο του. Αν είναι και συγγενής πρώτου βαθμού, ακόμα καλύτερα.

Σύμμαχοι του αμφιλεγόμενου προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε τον πιέζουν να κατέβει στις εκλογές ως αντιπρόεδρος δίπλα στην κόρη του έτσι ώστε να επεκτείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Η εξαετής θητεία του Ντουτέρτε λήγει το 2022 και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, δεν έχει δικαίωμα να κατέβει ξανά στις εκλογές, γράφουν οι Times.

Η 43χρονη Σάρα Ντουτέρτε  θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση. Εκπρόσωπος του προέδρου μάλιστα δεν απέκλεισε καθόλου το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι ο Ντουτέρτε «θα το σκεφτεί», αλλά θα σκεφτεί και αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο 76χρονος Ντουτέρτε και η θυγατέρα του θα καταφύγουν σε αυτό το κόλπο για να παραμείνουν στην εξουσία. Και οι δύο έχουν διατελέσει δήμαρχοι της πόλης Νταβάο, στα νότια της χώρας. Οταν ο πατέρας δεν μπορούσε να εκλεγεί ξανά, η Σάρα  κέρδισε την αναμέτρηση, με τον πατέρα να αναλαμβάνει αντιδήμαρχος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο παρορμητικός Ντουτέρτε ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που οδήγησε σε χιλιάδες  εξωδικαστικές δολοφονίες από την αστυνομία. Οι επιδόσεις των Φιλιππίνων απέναντι στην πανδημία δεν ήταν καθόλου καλές, ενώ η οικονομία της χώρας αποδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο και η ανεργία αυξήθηκε.  Παρά ταύτα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής και το ενδεχόμενο να κατέβει στο πλευρό της κόρης του (δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος) μοιάζει να έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Οι δύο τους μοιράζονται τον οξύθυμο χαρακτήρα. Η Σάρα Ντουτέρτε είχε υποχρεωθεί να αφήσει τον δημαρχιακό θώκο όταν γρονθοκόπησε έναν δικαστικό υπάλληλο, αφήνοντας τα ηνία του δήμου στον αντιπρόεδρο πατέρα της. Αν εκλεγεί στην προεδρία των Φιλιππινών και χρειαστεί να εγκαταλείψει το αξίωμα, θα αφήσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο, δηλαδή τον πατέρα της…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...