477
Η Τζάνετ Γούντκοκ, επικεφαλής της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ | Greg Nash/Pool via REUTERS

FDA: Η Ομικρον είναι τόσο μεταδοτική που θα την κολλήσουν οι περισσότεροι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 14:41
Η Τζάνετ Γούντκοκ, επικεφαλής της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ
|Greg Nash/Pool via REUTERS

FDA: Η Ομικρον είναι τόσο μεταδοτική που θα την κολλήσουν οι περισσότεροι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 14:41

Η μετάλλαξη Ομικρον είναι τόσο μεταδοτική, που είναι πιθανό οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ να μολυνθούν, υποστήριξαν οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές, ενώ παράλληλα συνέκριναν την πανδημία με μία «φυσική καταστροφή».

Οι Αρχές δήλωσαν ότι, παρόλο που η Ομικρον σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στα νέα κρούσματα, ελπίζουν ότι η αύξηση θα υποχωρήσει σύντομα, ενώ ανέφεραν ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγείας δεν θα καταρρεύσει εν μέσω της αύξησης των νέων περιστατικών, όπως γράφει ο Guardian.

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να επεξεργαστούμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δηλαδή ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα κολλήσουν Covid-19» είπε η Τζάνετ Γούντκοκ, επικεφαλής της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να βεβαιωθούμε ότι τα νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν τους ασθενείς, όπως επίσης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλες βασικές υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων δεν θα πρέπει να διαταραχθεί κατά τη διάρκεια του κύματος της Ομικρον».

Η νέα παραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα κατέρριψε το ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων και στις ΗΠΑ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι η παραλλαγή είναι πλέον υπεύθυνη για περισσότερο από το 98% των νέων λοιμώξεων Covid-19 στις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τη Δέλτα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα μετάλλαξη είναι λιγότερο θανατηφόρα από προηγούμενα στελέχη και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί το κύμα να κορυφωθεί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα στελέχη. Δηλαδή το κύμα της Δέλτα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου διήρκεσε τρεις μήνες, ενώ της Ομικρον μόλις ένα μήνα.

Ωστόσο, παρόλο που η Ομικρον στέλνει λιγότερους ασθενείς στο νοσοκομείο, ο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων πιέζει τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, γεμίζοντας κρεβάτια, προκαλώντας ελλείψεις προσωπικού και επαναφέροντας την τηλεργασία.

Περισσότεροι από 761.000 Αμερικανοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό την Τρίτη. Την ίδια ημέρα του προηγούμενου έτους, στην κορύφωση της χειμερινής έκρηξης, κατά μέσο όρο 251.232 άτομα είχαν διαγνωστεί θετικά στην Covid-19.

Στο ίδιο πλαίσιο με τις εκτιμήσεις της Γούντκοκ κινήθηκαν και τα σχόλια του κορυφαίου αμερικανού επιδημιολόγου Αντονι Φάουτσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή. Πρόσθεσε, δε, ότι λίγοι θα είναι οι εμβολιασμένοι που θα αντιμετωπίσουν νοσηλεία και θάνατο.

«Η Ομικρον, με την άνευ προηγουμένου βαθμού μεταδοτικότητά της, θα συναντήσει τελικά σχεδόν τους πάντες», είπε ο Φάουτσι στον Στίβεν Μόρισον, αντιπρόεδρο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, σύμφωνα με το CNN.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε αυτό τον ιό», τόνισε ο Φάουτσι, με δεδομένη τη μεταδοτικότητά του, την τάση του να μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη και τον μεγάλο αριθμό των μη εμβολιασμένων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι μέσα σε δύο μήνες, θα έχει μολυνθεί με τη μετάλλαξη Ομικρον το 50% των κατοίκων της Ευρώπης (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...