239
| Shutterstock

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 14:41
|Shutterstock

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 14:41

Σταθερός διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat: ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 3,2% σε ετήσια βάση, τον Φεβρουάριο, όσο δηλαδή και τον περασμένο μήνα, όταν είχε επιβραδύνει τότε από το 3,7% του Δεκεμβρίου.

Σε σύγκριση μήνα ο ΔΤΚ εμφάνισε οριακή αύξηση κατά 0,1% από τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός έτρεξε με 2,6% ετησίως, μετά το 2,8% του Ιανουαρίου, ωστόσο η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μία υποχώρηση στο 2,5%.

Παρόμοια ήταν η τάση και στο επίπεδο των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη να επιβραδύνει μεν αλλά όχι όσο προέβλεπε η αγορά.

Συγκεκριμένα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% ετησίως τον περασμένο μήνα μετά το 3,3% του Ιανουαρίου, αλλά έχασε την εκτίμηση των αναλυτών για μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 2,9%. Σε επίπεδο μήνα δε, ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% από τον Ιανουάριο μετά την πτώση κατά 0,9% που είχε εμφανίσει στην προηγούμενη μηνιαία σύγκριση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο eυρωζώνης ο πληθωρισμός στα τρόφιμα περιορίστηκε σε 4% από 5,6% τον Ιανουάριο και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο 2,2% από 6,9%.

Στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό περιλαμβάνονται η Λετονία με 0,7%, η Ιταλία με 0,9% και η Λιθουανία με 1,1%. Αντίθετα, οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι η Κροατία με 4,8%, Εσθονία με 4,4% και Αυστρία με 4,2%

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...