555
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Σολτς στην Ακρόπολη στα τέλη του Οκτωβρίου. Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει βελτιώσει κάπως την εικόνα της Γερμανίας - αλλά όχι αρκετά | Menelaos Myrillas / SOOC

Ερευνα: Γιατί έχουν τόσο κακή άποψη οι Ελληνες για τη Γερμανία;

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 13:46
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Σολτς στην Ακρόπολη στα τέλη του Οκτωβρίου. Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει βελτιώσει κάπως την εικόνα της Γερμανίας - αλλά όχι αρκετά
| Menelaos Myrillas / SOOC

Ερευνα: Γιατί έχουν τόσο κακή άποψη οι Ελληνες για τη Γερμανία;

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 13:46

Eνας στους τρεις Eλληνες πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας έχουν βελτιωθεί από τότε που ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε την καγκελαρία: αυτό διαπιστώνει έρευνα σχετικά με την εικόνα της Γερμανίας στη χώρα μας που διεξήγαγε η Kapa Research για λογαριασμό του πολιτικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, το οποίο πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Τη συγκεκριμένη έρευνα σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ρόναλντ Μαϊνάρντους για την Deutsche Welle, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί είδηση ότι η εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα δεν είναι καλή. Πολλές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών το επιβεβαιώνουν αυτό. Σταθερά, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είχαν κακή γνώμη για τη Γερμανία.

Τα ποσοστά έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν τέσσερις στους πέντε Ελληνες (ποσοστό 82%) είχαν κακή γνώμη για τη Γερμανία. Σήμερα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Ιδρύματος Friedrich Ebert, το 57% δεν έχει καλή γνώμη.

Το ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει εξεταστεί συστηματικά από τους δημοσκόπους μέχρι σήμερα, κάτι που καλύπτει η προκείμενη μελέτη.

Εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως τρία θέματα επισκιάζουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, επομένως και τις αντιλήψεις του κόσμου:

♦ Η γερμανική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το εκκρεμές ζήτημα των αποζημιώσεων.

♦ Η στάση του Βερολίνου στην κρίση του ευρώ, στην οποία η Γερμανία έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο.

♦ Η πολιτική της Γερμανίας στις ελληνοτουρκικές διαφορές, οι οποίες προκαλούν σχεδόν καθημερινά νέα αναστάτωση στην Ελλάδα.

Το κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η στάση του Βερολίνου στην κρίση του ευρώ αποτελεί καθοριστικό λόγο για τη χαμηλή δημοτικότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Το 83% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε αυτό το σημείο. Αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κομμάτων, αν και μεταξύ των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ η στάση αυτή είναι ακόμα πιο διαδεδομένη.

Στη βαθμολογία των αιτιών για την κακή εικόνα της Γερμανίας, η γερμανική κατοχή και το ζήτημα των επανορθώσεων ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ η στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην τέταρτη θέση.

Ο Μαϊνάρντους σχολιάζει ότι προκαλεί εντύπωση ότι οι Ελληνες και Ελληνίδες στο σύνολό τους έχουν πολύ περιορισμένη εμπιστοσύνη στη Γερμανία ως «στρατηγικό εταίρο».

Μόνο ο ένας στους πέντε (ποσοστό 22%) πιστεύει ότι το Βερολίνο αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αθήνας στον κόσμο. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ αμφιβάλλει αν η Γερμανία είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας.

Το ότι η μεγάλη κρίση παραμένει ως τραύμα στο μυαλό πολλών, φαίνεται και από τα ποσοστά δημοτικότητας της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. Σχεδόν ο ένας στους δύο συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η Ανγκελα Μέρκελ «έφερε δυστυχία σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά».

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα στιγμιότυπο των απόψεων της κοινής γνώμης, σχολίασε ο Μαϊνάρντους, ο οποίος είναι και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Σπάνια είναι σταθερές, αλλάζουν με τον χρόνο και τις πολιτικές συνθήκες. Θυμάμαι καλά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Εκείνα τα χρόνια η Αμερική ήταν τόσο αντιδημοφιλής στην Ελλάδα, όσο είναι σήμερα η Γερμανία. Πολλοί Έλληνες κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν τόσο μισητός όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα».

Και ο ίδιος κατέληξε: «Βλέπουμε τώρα μια νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Αυτό ηταν το κεντρικό μήνυμα της πρόσφατης επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα. Για να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, δεν αρκούν τα ωραία λόγια των πολιτικών. Στη διαδικασία συμφιλίωσης, οι κοινωνίες έχουν τον τελευταίο λόγο. Είναι μακρύς ο δρόμος, ώστε οι εταίροι να γίνουν φίλοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News