410
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εμφάνισή του στο Μega το πρωί της Τρίτης | ΥouTube/Μega

Οικονόμου: Η ΕΥΠ ούτε αγόρασε ποτέ ούτε χρησιμοποίησε το Predator

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 09:52
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εμφάνισή του στο Μega το πρωί της Τρίτης
|ΥouTube/Μega

Οικονόμου: Η ΕΥΠ ούτε αγόρασε ποτέ ούτε χρησιμοποίησε το Predator

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 09:52

Τα δημοσιεύματα περί αγοράς του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator από κρατικές υπηρεσίες διέψευσε εκ νέου την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εμμένοντας στον ισχυρισμό ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν έχει κάνει, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, χρήση του εν λόγω συστήματος.

«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι καμία ελληνική αρχή ασφαλείας δεν τα διαθέτει και δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ. Η ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος δεν είχε καμία συναλλαγή με εταιρείες που παράγουν, εμπορεύονται και διακινούν αυτά τα λογισμικά. Η ΕΥΠ ούτε άμεσα ούτε έμμεσα έχει κάνει χρήση αυτού του λογισμικού», δήλωσε στο Μega o κ. Οικονόμου.

«Υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί στο τι μπορεί να πει κανείς δημόσια σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας. Η κυβέρνηση λέει ότι η υπόθεση αυτή, η οποία επιχειρείται από κάποιους να αποτελέσει μονοθεματική ατζέντα στον δημόσιο διάλογο, οφείλει να διερευνηθεί σε όλο της το βάθος από την ελληνική Δικαιοσύνη», επανέλαβε ο εκπρόσωπος και για μία ακόμη φορά σημείωσε πως άλλο είναι οι νόμιμες επισυνδέσεις και άλλο οι υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η υπόθεση των υποκλοπών πλήττει διπλά την κυβέρνηση: Από τη μία δημιουργούνται σκιές, από την άλλη «τα ονόματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια – εάν ευσταθούν οι λίστες – δείχνουν ένα πυρήνα ανθρώπων στο πολύ στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Η κριτική που γίνεται είναι μία κριτική που πρέπει να λάβει το εξής υπόψη της: ποια χώρα έχει βρει άκρη σχετικά με τα κακόβουλα λογισμικά;».

Οσο για τη στάση του Πρωθυπουργού, και αν φοβάται για τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Οικονόμου είπε:

«Μα τι να φοβηθεί ο πρωθυπουργός; Που βγήκε από την πρώτη στιγμή και είπε τα πράγματα με το όνομά τους, πήρε αποφάσεις, απέδωσε ευθύνες, απομάκρυνε άτομα. Θεσμικά αντιμετώπισε το ζήτημα. Διαπιστώθηκαν λάθη, θεσμικές αδυναμίες που έχρηζαν διόρθωσης. Ετσι έδρασε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας ευθύνες εκεί που έπρεπε και με θεσμικές παρεμβάσεις».

Κατά τα άλλα, αναφορικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και με αφορμή τις δηλώσεις Σοϊλού, ο κ. Οικονόμου τις χαρακτήρισε ανυπόστατες και παράλογες.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αντιτίθεται στις τρομοκρατικές ενέργειες, όπου κι αν συμβαίνουν στον κόσμο, όπως αντιτίθεται σε κάθε λογική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας, καταδικάσαμε το περιστατικό και ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την απόπειρα του τούρκου υπουργού Εσωτερικών να εμπλέξει τη χώρα μας στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στην Πόλη, παρουσιάζοντάς την ως καταφύγιο τρομοκρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...