227
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, καθησύχασε τους ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Ζελένσκι | REUTERS/Evelyn Hockstein

Επιβραδύνει ο Λευκός Οίκος τη στήριξή του στον Ζελένσκι;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 17:58
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, καθησύχασε τους ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Ζελένσκι
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Επιβραδύνει ο Λευκός Οίκος τη στήριξή του στον Ζελένσκι;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 17:58

Τα νέα από την Ουκρανία είναι συγκεχυμένα όσον αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία: ο ανταποκριτής της Corriere della Sera μετέδωσε ότι έχουν πληθύνει οι αναλύσεις που επισημαίνουν επιβράδυνσή της.

Η στρατηγική του Λευκού Οίκου δεν είναι σαφής, έγραψε ο Τζουζέπε Σαρκίνα, την ίδια ώρα που ο Ζελένσκι ζητάει επιμόνως «τουλάχιστον» 60 εκτοξευτήρες τύπου Himars εφοδιασμένους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι τέσσερις που του απέστειλαν οι Αμερικανοί του φάνηκαν λίγοι.

Ολοι οι αναλυτές ομονοούν σε ένα σημείο: παραδέχονται ότι υπάρχει «υποκείμενο πρόβλημα», το οποίο συνοψίζεται στην κλισέ πλην αποκαλυπτική φράση «υποστηρίζουμε την Ουκρανία μέχρι το πικρό τέλος». Αυτό το… πικρό τέλος δεν μπορεί να είναι άλλο από την ήττα των ουκρανικών δυνάμεων, από το τέλος πιθανώς και της της εξουσίας του ίδιου του Ζελένσκι.

Πάντως ο προεδρικός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν απέρριψε τέτοιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

«Τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, «έχουμε δει επανειλημμένως σημάδια αποφασιστικότητας από τους συμμάχους μας, έτσι θεωρώ ότι τόσο η Σύνοδος των G7 όσο και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα επιδείξουν  εντυπωσιακή δύναμη και θέληση». Και οι δύο αυτές σύνοδοι θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο, στη Γερμανία και στην Ισπανία.

Ο Σάλιβαν θύμισε ότι και το Κογκρέσο ενέκρινε πολλά λεφτά μόνο για όπλα, περί τα 20 δισ. δολάρια από τα συνολικώς 40 δισ., «κάτι που σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς για μήνες και με μεγάλη ισχύ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...