445
Τιμοκατάλογος σε πρατήριο καυσίμων στο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα 1982... | REUTERS/Mike Blake/File Photo

Επιστροφή στα… 80s: Σε ρεκόρ 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ!

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 10:43
Τιμοκατάλογος σε πρατήριο καυσίμων στο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα 1982...
| REUTERS/Mike Blake/File Photo

Επιστροφή στα… 80s: Σε ρεκόρ 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ!

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 10:43

Στο 7,5% από 7% τον Δεκέμβριο εκτοξεύτηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν μεν άνοδο, αλλά στο 7,3%.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 1982, όπως επεσήμανε η Wall Street Journal στο πρωτοσέλιδό της, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αυξήσεις τιμών έχουν πλέον επηρεάσει ένα τεράστιο εύρος αγαθών –από τα τρόφιμα έως τη στέγη και, βεβαίως, από τα καύσιμα ως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πρόβλημα είναι και πολιτικό, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός και ότι «στο μεταξύ, θα κάνω οτιδήποτε περνάει από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τους περισσότερους ανθρώπους στα σπίτια τους».

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,4%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 6%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί κατά 5,9%. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 5,5%.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε πάνω από το 1,98%.

«Τα δεδομένα του πληθωρισμού είναι γροθιά στο στομάχι του (διοικητή της Fed) Τζέι Πάουελ και των συναδέλφων του» σχολίασε ο Νέιθαν Σιτς της Citi Research, μιλώντας στο CNBC. «Το αφήγημά τους είναι ότι καθώς η χρονιά θα προχωράει, θα δούμε τον πληθωρισμό να αρχίζει να υποχωρεί. Και τα δεδομένα του Ιανουαρίου έδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει» εξήγησε.

Τώρα όλοι βλέπουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Επτά διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων –της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη– προέβλεψε η Goldman Sachs σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις που απομένουν στη Federal Reserve έως τα τέλη του 2022. Η προηγούμενη εκτίμηση της Goldman ήταν πέντε αυξήσεις μέσα στο 2022.

Στη σκιά των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αναμένει την «έναρξη μείωσής» του αυτή τη χρονιά, καθώς θα ξεκαθαρίζει η κατάσταση με τα προβλήματα που προέκυψαν στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο NBC News ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της έλλειψης των μικροκυκλωμάτων, που προκάλεσαν την αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων την προηγούμενη χρονιά, ήδη αρχίζουν να αποδίδουν.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας σε εκδήλωση στη Βιρτζίνια, είπε ότι οι προβλέψεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Build Back Better» θα βοηθήσουν στη μείωση των τιμών για τις αμερικανικές οικογένειες. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει δαπάνες περίπου 1,7 τρισ. δολαρίων, αλλά και προβλέψεις για κοινωνικές δαπάνες και δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ είναι στάσιμο στο Κογκρέσο. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι τμήματα του νομοσχεδίου και όχι το σύνολό του θα μπορούσε να ψηφιστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...