466
Ουκρανός στρατιώτης περπατά δίπλα σε ένα κτίριο κατοικιών που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από ρωσικές επιδρομές στην πόλη Αβνιίβκα. | Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Επεσε σε ρωσικά χέρια η Αβντιίβκα – Φονικοί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 10:47
Ουκρανός στρατιώτης περπατά δίπλα σε ένα κτίριο κατοικιών που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από ρωσικές επιδρομές στην πόλη Αβνιίβκα.
|Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Επεσε σε ρωσικά χέρια η Αβντιίβκα – Φονικοί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 10:47

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την ανατολική πόλη Αβντιίβκα για να αποφύγουν τον εγκλωβισμό, δήλωσε ο ουκρανός στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, διοικητής της περιοχής, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αλλαγή στην πρώτη γραμμή από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Μπαχμούτ τον Μάιο του περασμένου έτους.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook το Σάββατο, ο νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι είπε ότι ενήργησε με αυτόν τον τρόπο για να «διαφυλάξει τις ζωές και την υγεία των στρατιωτών», να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να μετακινήσει τα στρατεύματα σε άλλες γραμμές άμυνας, γράφει ο Guardian.

«Οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν το στρατιωτικό τους καθήκον με αξιοπρέπεια, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να καταστρέψουν τις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες [και] προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον εχθρό σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό», είπε. «Η ζωή του στρατιωτικού προσωπικού έχει την υψηλότερη αξία».

Αποσύρθηκαν οι δυνάμεις

Μια μέρα νωρίτερα, ο Ουκρανός διοικητής που είναι υπεύθυνος για τις δυνάμεις στα νοτιοανατολικά της χώρας είχε πει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν αποσυρθεί από ορισμένες θέσεις στην πόλη.

«Εχουν προετοιμαστεί νέες θέσεις και συνεχίζουν να προετοιμάζονται ισχυρές οχυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια», δήλωσε ο Ολεξάντρ Ταρνάβσκι σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

Σε μια δήλωση του Σαββάτου που εκδόθηκε αμέσως μετά από εκείνη του Σίρσκι πρόσθεσε: «Σε μια κατάσταση όπου ο εχθρός προχωρά πάνω από τα πτώματα των δικών του στρατιωτών με πλεονέκτημα σε οβίδες δέκα προς ένα, υπό συνεχή βομβαρδισμό, αυτή η [απόσυρση] είναι η μόνη σωστή λύση».

Αιχμάλωτοι

Προτού επισημοποιήσει την εγκατάλειψη της πόλης, ο στρατηγός Ταρνάβσκι είχε αναγνωρίσει πως ουκρανοί στρατιωτικοί «αιχμαλωτίστηκαν» από ρωσικές μονάδες, που έχουν τεράστια αριθμητική υπεροχή σε όρους έμψυχου υλικού, «πυροβολικού και αεροπορίας».

Η Αβντιίβκα, πόλη με περίπου 34.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Μολονότι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, εξακολουθούσαν να παραμένουν σε αυτή περίπου 900 κάτοικοι, σύμφωνα με τοπικές αρχές.

Νεκροί στο Ντονέτσκ

Στο μεταξύ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους μία έφηβη, και τέσσερις τραυματίστηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των αρχών κατοχής.

Από το πλήγμα αυτό στο χωριό Παντελεϊμονίβκα «τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κορίτσι γεννημένο το 2009, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένα κορίτσι γεννημένο το 2013», έγραψε ο Ντμίτρι Τσεβτσένκο επικεφαλής της δημοτικής αρχής στο Telegram.

Ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πιο βαρύς, καθώς «απομακρύνουμε ερείπια», πρόσθεσε.

Το Παντελεϊμονίβκα βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου και απέχει περίπου το ίδιο προς τα βορειοανατολικά από την πόλη Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Αναχαίτιση drones

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι η αντιαεροπορική άμυνα «αναχαίτισε ή κατέστρεψε» 33 ουκρανικά drones που κατευθύνονταν στη Ρωσία. Τα drones αυτά καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες Μπριάνσκ, Μπέλγκοροντ, Βορονέζ, Κουρσκ και Καλούγκα, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

 

Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...