194
Το αναγεννησιακό πρόσωπο του κάλλους | Wikipedia

Επαθε συγκοπή στη θέα της «Αφροδίτης»

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 07:00
Το αναγεννησιακό πρόσωπο του κάλλους | Wikipedia

Επαθε συγκοπή στη θέα της «Αφροδίτης»

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 07:00

Ενας Ιταλός υπέστη καρδιακό επεισόδιο κοιτάζοντας ένα πασίγνωστο αριστούργημα του αναγεννησιακού ζωγράφου Σάντρο Μποτιτσέλι στην Γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Αυτός ο άνδρας είναι το πλέον πρόσφατο θύμα μιας «πάθησης» η οποία, καταπώς βεβαιώνουν οι ψυχίατροι, προκαλείται από έκθεση στην καλλιτεχνική ομορφιά.

Ο Ιταλός στεκόταν μπροστά στον πίνακα «Γέννηση της Αφροδίτης» το περασμένο Σάββατο. Ευτυχώς για αυτόν, προς βοήθειά του αμέσως έσπευσαν δύο ιατροί καρδιολόγοι, επίσης επισκέπτες του μουσείου. Τώρα ο φιλότεχνος αναρρώνει στο νοσοκομείο, γράφουν οι λονδρέζικοι Times.

Θεωρείται ότι τον εν λόγω άνδρα κατέλαβε το λεγόμενο «σύνδρομο Σταντάλ», ένα φαινόμενο που βαφτίστηκε έτσι λόγω της ομολογημένης εμπειρίας τού γάλλου συγγραφέα του 19ου αιώνα ο οποίος υπέστη ταχυπαλμία, ζάλη και έπεσε σε «ένα είδος έκστασης» βλέποντας τη βασιλική Σάντα Κρότσε στην ίδια πόλη της Τοσκάνης.

Νονά της «παθήσεως» είναι η ιταλίδα ψυχίατρος Γκρατσιέλα Μαγκερίνι η οποία υπέβαλε τον εαυτό της στον κόπο να καταγράψει τις 106 ανάλογες περιπτώσεις που συνέβησαν στη Φλωρεντία μεταξύ 1977 και 1986. Τα συμπτώματα της «παθήσεως» κυμαίνονται από ζάλη έως λιποθυμία και παραισθήσεις.

Σημειωτέον ότι τα νοσοκομεία της Φλωρεντίας είναι πλέον συνηθισμένα σε αυτήν την κατάσταση, όπως και οι φύλακες του μουσείου οι οποίοι στον εξοπλισμό τους έχουν συμπεριλάβει και δύο απινιδωτές…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...