331
Καπνός υψώνεται από τους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου που δέχτηκε την επίθεση των ενόπλων | REUTERS/Mohammad Ismail

Θρίλερ με τον Ελληνα που φέρεται νεκρός στην επίθεση σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2018, 10:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/01/2018 19:50
Καπνός υψώνεται από τους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου που δέχτηκε την επίθεση των ενόπλων
|REUTERS/Mohammad Ismail

Θρίλερ με τον Ελληνα που φέρεται νεκρός στην επίθεση σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2018, 10:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/01/2018 19:50

Τουλάχιστον 18 νεκροί είναι ο απολογισμός της επίθεσης κατά του ξενοδοχείου Intercontinental στην Καμπούλ, στο οποίο επί 12 ώρες οι δράστες κρατούσαν πάνω από 120 ομήρους.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Αφγανιστάν, την οποία επικαλείται το BBC, τα θύματα είναι ένας Ελληνας, τέσσερις Αφγανοί, εννέα Ουκρανοί, ένας Γερμανός, ένας υπήκοος Καζακστάν καθώς και άλλα δύο των οποίων η εθνικότητα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Πληροφορίες από το Twitter μιλούσαν για περισσότερους νεκρούς, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Παρά ταύτα, Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο έλληνα πολίτη στην επίθεση. Για τους δύο έλληνες πιλότους που ήταν στην αφγανική πρωτεύουσα το υπουργείο αναφέρει ότι είναι σώοι και αβλαβείς.

Την ευθύνη για την επίθεση έχουν αναλάβει οι Ταλιμπάν.

Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο σήμερα Κυριακή να φιλοξενήσει ένα συνέδριο Πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Πολύωρη ομηρία

«Η επίθεση έληξε, όλοι οι δράστες εξουδετερώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί», δήλωσε νωρίς την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έκανε λόγο για «τρεις δράστες», αντί για τέσσερις που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον έκτο όροφο», ώστε να εξουδετερωθούν τα εκρηκτικά που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο τελευταίος από τους δράστες είχε καταφύγει «σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κρατώντας ομήρους Αφγανούς και αλλοδαπούς», τους οποίους απειλούσε να σκοτώσει.

Η επίθεση ξεκίνησε το Σάββατο λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας), όταν ένας από τους δράστες εισέβαλε στο πολυτελές ξενοδοχείο πυροδοτώντας  εκρηκτικό μηχανισμό και ανοίγοντας πυρ.

Η ηλεκτροδότηση είχε κοπεί στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε ένα λόφο στη δυτική Καμπούλ, με αποτέλεσμα το κτίριο να βυθιστεί στο σκοτάδι.

Στη διάρκεια της νύχτας οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους όλους τους ορόφους.

Το ξενοδοχείο, που δεν ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG), είχε δεχθεί επίθεση από Ταλιμπάν το 2011, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να σκοτωθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...