331
Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από την περιοχή του Αφρίν μετά το πέρασμα των τουρκικών βομβαρδιστικών | REUTERS/Osman Orsal

Συνδυασμένη τουρκική επίθεση από ξηράς και αέρος στην επαρχία Αφρίν της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2018, 20:28
Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από την περιοχή του Αφρίν μετά το πέρασμα των τουρκικών βομβαρδιστικών
|REUTERS/Osman Orsal

Συνδυασμένη τουρκική επίθεση από ξηράς και αέρος στην επαρχία Αφρίν της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2018, 20:28

Την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν στη Συρία ανακοίνωσε επισήμως το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση.

afrinmap1
Η περιοχή Αφρίν

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν στοιχεία των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)» είπε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οπως υποστήριξε εξάλλου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην επιχείρηση που ξεκίνησε το Σάββατο και είναι σε πλήρη εξέλιξη «δεν στοχοποιήθηκαν, ούτε τραυματίστηκαν άμαχοι» ενώ «τα θύματα ήταν μόνον ένστολοι τρομοκράτες του YPG».

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να υποστηρίξουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αλλά κάνουμε τα δικά μας βήματα για να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δόθηκε «γραπτή ενημέρωση» στο καθεστώς Ασαντ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν.

Κούρδος αξιωματούχος υποστήριξε πάντως ότι τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί σε καταφύγια.

2018-01-20T122346Z_899843334_RC158F724360_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-TURKEY

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων, όπως είναι φυσικό, ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Αγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η ρωσική κυβέρνηση θα προσφύγει στον ΟΗΕ για να σταματήσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν τη στιγμή που η ρωσική διοίκηση στη Συρία ανακοίνωσε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή κοντά στο Αφρίν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...