460
|

Ενα βιβλίο «Προς Υπεράσπιση του Καπιταλισμού»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 15:00

Ενα βιβλίο «Προς Υπεράσπιση του Καπιταλισμού»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 15:00

Λαμβάνοντας υπόψη τα εκατοντάδες βιβλία που έχουν γραφτεί για να καταγγείλουν τον καπιταλισμό, σίγουρα δεν θα ήταν κακό να γραφτεί και ένα προς υπεράσπισή του. Στην κοινή γνώμη, ο καπιταλισμός συνδέεται με όλα όσα έχουν πάει στραβά στον κόσμο. Για πολλούς, και όχι μόνο για τους θιασώτες της πολιτικής θρησκείας του αντικαπιταλισμού, η ίδια η λέξη είναι συνώνυμη του απόλυτου κακού. Οπου κι αν κοιτάξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι ο καπιταλισμός δεν φαίνεται να έχει πολλούς φίλους ή συμμάχους. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η συζήτηση περί καπιταλισμού μοιάζει μάλλον με δίκη-παρωδία παρά με δίκαιη δίκη.

Σε αυτό το βιβλίο ο γερμανός ιστορικός Ράινερ Τσίτελμαν επιχειρεί μια αναλυτική εξέταση των δέκα συνηθέστερων κατηγοριών εναντίον του καπιταλισμού μεταξύ άλλων, ότι ο καπιταλισμός αυξάνει τις ανισότητες, οδηγεί στην ένδεια και τον υπερκαταναλωτισμό, και ευθύνεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ένοπλων συγκρούσεων.

Ποιός είναι ο Ράινερ Τσίτελμαν;

Το «Προς Υπεράσπιση του Καπιταλισμού» (εκδόσεις Ευρασία, μετάφραση Βάιου Φ. Ντάφου) είναι το εικοστό τέταρτο βιβλίο του γερμανού ιστορικού, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, επιχειρηματία και επενδυτή ο οποίος κατέχει διπλό διδακτορικό: στην πολιτική επιστήμη και ιστορία αλλά και στην κοινωνιολογία.

Αμφότερες οι διατριβές του έχουν γίνει βιβλία. Η πρώτη αφορά τις πολιτικές σαγήνης του Χίτλερ αλλά και τη συνειδητές του πολιτικές για τον εκμοντερνισμό της Γερμανίας ενώ η δεύτερη μελετά την ψυχολογία των πολύ πλούσιων μέσα από 45 εκ βαθεων συνεντεύξεις με κάποιους απο τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Εκτός από αυτά ο Τσίτελμαν έχει μια καριέρα σε διεθνή συντηρητικά έντυπα και τη δεκαετία του ‘90 βρέθηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ως επικεφαλής του τμήματος για τη σύγχρονη σκέψη κι από κει στο τμήμα σύγχρονης ιστορίας και, τέλος, στο τμήμα ακινήτων. Ακόμα το 2000 ίδρυσε την εταιρεία Dr.ZitelmannPB. GmbH την οποία πούλησε το 2016.

Ο συγγραφέας εξετάζει ενδελεχώς όλες τις τοποθετήσεις και επιχειρεί να τις αποδομήσει παρουσιάζοντας τις θέσεις του. Μέσω πληθώρας ιστορικών παραδειγμάτων, προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν ήταν ο καπιταλισμός αυτός που απέτυχε αλλά ένας αιώνας αντικαπιταλιστικών πειραμάτων, ενώ αντιμετωπίζει ευθέως τα επιχειρήματα που προβάλλονται από μια μερίδα διακεκριμένων αντικαπιταλιστών διανοουμένων –όπως ο Τομά Πικετί, η Ναόμι Κλάιν και ο Νόαμ Τσόμσκι– και βιβλία και άρθρα που στέκονται κριτικά απέναντι στον καπιταλισμό.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει και ερευνά τις πλέον κρατούσες προσλήψεις του καπιταλισμού σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ασία. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα της Ipsos MORI σε τριάντα δύο χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στην οποία αφιερώνεται ειδικό κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη έρευνα ανατέθηκε ειδικά για τη συγγραφή του βιβλίου και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για τη συγκεκριμένη θεματική.

Την παρούσα έκδοση προλογίζει ο Αλέξανδρος Σκούρας, πρόεδρος στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), ενώ το Επίμετρο με θέμα τον καπιταλισμό στην Κίνα («Οικονομία της Αγοράς και Κοινή Ευημερία») υπογράφει ο Τσανγκ Ουεϊγίνγκ, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...