1012
Σταύρος Θεοδωράκης, Μίλτος Κύρκος (αριστερά) και Σπύρος Δανέλλης (δεξιά) υψώνουν τις κάρτες τους σε μία από τις ψηφοφορίες στη διάρκεια της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού | INTIMEnews

Ανάλυση: ένα Ποτάμι, πολλές εκβολές μετά το ΚΙΝΑΛ

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 1 Ιουλίου 2018, 22:25
Σταύρος Θεοδωράκης, Μίλτος Κύρκος (αριστερά) και Σπύρος Δανέλλης (δεξιά) υψώνουν τις κάρτες τους σε μία από τις ψηφοφορίες στη διάρκεια της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού
|INTIMEnews

Ανάλυση: ένα Ποτάμι, πολλές εκβολές μετά το ΚΙΝΑΛ

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 1 Ιουλίου 2018, 22:25

Τον δρόμο προς την έξοδο έδειξε και επίσημα ο Σταύρος Θεοδωράκης με την δήλωση του, μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΚΕ Ποταμιού) στο Μέγαρο Μουσικής. «Η απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ είναι δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή» τόνισε, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον τρόπο λειτουργίας του ΚΙΝΑΛ και αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την ηγεσία του. «Το απόλυτο «όχι» δεν είναι πολιτική» υπογράμμισε.

Υπέρ της αποχώρησης ψήφισαν 97 στελέχη, κατά 16 ενώ υπήρξαν και πέντε λευκά. Υπήρξε επίσης  κοινή πρόταση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου και του εκδότη της «Μεταρρύθμισης» και κεντρικού στελέχους του Ποταμιού Γιάννη Μεϊμάρογλου για παραμονή στο ΚΙΝΑΛ υπό όρους, όμως τελικά αποσύρθηκε και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει ότι «το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουν ότι ο νέος φορέας θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του έχει πάει ήδη στη ΝΔ, ενώ άλλοι θα στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής και μετά την αποχώρηση του. Συμπληρώνουν επίσης ότι και τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα επηρεαστεί το ΚΙΝΑΛ, αντίθετα θα προσθέσει δυνάμεις, καθώς θα επιστρέψουν ψηφοφόροι του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ με την οποία διαφωνούν.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος φωτό INTIMEnews)
Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, και ο Βασίλης Μαρκής στις εργασίες (φωτό INTIMEnews)

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του Ποταμιού συμφώνησαν με την απόφαση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.  Η ομοφωνία όμως φτάνει μέχρι εκεί, στην αφετηρία. Για τον προορισμό και την στρατηγική των συμμαχιών, οι προτεινόμενες διαδρομές είναι πολλές και αντικρουόμενες.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι ο μόνος βουλευτής του κόμματος που τάσσεται απόλυτα υπέρ της γραμμής Θεοδωράκη, στήριξε ξεκάθαρα την επιλογή της αποχώρησης και ζήτησε την συστράτευση όλων για να επανεύρει τη δυναμική του το Ποτάμι.

Ο  Σπύρος Δανέλλης  τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης. Την ίδια ώρα μιλά για μια νέα Αριστερά που θα εκφράζεται από μια προοδευτική συμμαχία και όπως όλα δείχνουν κοιτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Αμυράς, που είδε επίσης θετικά την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, θέτει ως βασική προϋπόθεση για την παραμονή του στο κόμμα το να κοπεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε μάλιστα στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών αλλά στους Φιλελεύθερους ή στον Μακρόν, που ενδέχεται να πάρει πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες κρατά ανοικτούς διαύλους με την ΝΔ και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Ποταμιού, το βλέμμα του είναι στραμμένο στην Πειραιώς.

Αμυράς, Κύρκος και Δανέλλης. Και οι τρεις με διαφορετικές θέσεις φωτο: INTIMEnews)
Αμυράς, Κύρκος και Δανέλλης (από αριστερά). Και οι τρεις με διαφορετικές θέσεις (INTIMEnews)
Η ειδική περίπτωση του Σπύρου Λυκούδη

Ειδική περίπτωση είναι ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος είναι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, ηγείται της κίνησης των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς και μίλησε στη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του κινήματος ως βουλευτής.

Παρά το ότι τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ, μετά την 20λεπτη ομιλία του καταχειροκροτήθηκε από τα στελέχη του Ποταμιού που έδειχναν να συμφωνούν με την κριτική που άσκησε,  μιλώντας για  λανθασμένους όρους με τους οποίους συμμετείχε το Ποτάμι στο Κίνημα Αλλαγής.

Τις επόμενες μέρες οι Μεταρρυθμιστές θα συνεδριάσουν για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις αλλά είναι απίθανο να μην ακολουθήσουν το Ποτάμι. Παρά το γεγονός ότι είναι μια αυτόνομη πολιτική κίνηση που μιλά για την ενότητα του χώρου από την περίοδο των «58», στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής μπήκαν με την ποσόστωση που πήρε το Ποτάμι και όχι με ξεχωριστή. Ακριβώς αυτή η επιλογή, που έγινε από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθιστά μονόδρομο την κοινή τους έξοδο με το Ποτάμι.

Η στόχευση του Λυκούδη δεν αλλάζει, παραμένει η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, από το μηδέν  όμως, όπως λέει χαρακτηριστικά. Παρά το ότι στο  Κίνημα Αλλαγής δεν έθεσαν συγκριτικούς όρους με άλλες κινήσεις ή κόμματα για να αποσπάσουν εκπροσώπευση, οι Μεταρρυθμιστές θα συμμετάσχουν στις διεργασίες που γίνονται στην Κεντροαριστερά με τους δικούς τους όρους μετά την αποχώρηση.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός  συνεχίζει να κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι θα παραμείνει μόνο σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις ιδρυτικές του αρχές και που θα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση. Μπορεί υπό όρους να έβλεπε θετικά ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ ωστόσο τίποτα δεν δείχνει ότι το Ποτάμι θα στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Και ο Γρηγόρης Ψαριανός με τη δική του άποψη INTIMEnews)
Και ο Γρηγόρης Ψαριανός με τη δική του άποψη (INTIMEnews)

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος που κατ’ ομολογία του συνομιλεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την παραμονή στο ΚΙΝΑΛ με προϋπόθεση πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, άρση εμποδίων επιχειρηματικότητας, γεωργία, τουρισμός, ενέργεια) και έναν οδικό χάρτη που θα προέκυπτε μετά από συμφωνία. Ωστόσο η πρόταση δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έλεγε τις προηγούμενες ημέρες σε στενούς του συνεργάτες ότι, αν δεν αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ, θα διαλυθεί η ΚΟ του Ποταμιού: «Δεν θα διαλύσω το Ποτάμι για να σώσω το ΚΙΝΑΛ» σημείωνε. Αρκετά στελέχη αντέτειναν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται ακόμα και λίγο καιρό μετά την αποχώρηση. Ωστόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντούσε ότι έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τους βουλευτές του.

Ήδη πάντως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης (που δεν είναι βουλευτής), τα μέλη της πρωτοβουλίας «Μπροστά» του Παναγιώτη Βλάχου και η Αθηνά Δρέττα, η οποία έχει συμμετάσχει σε όλες τις προσπάθειες για την ενοποίηση του χώρου από την εποχή ακόμη της πρωτοβουλίας των «58», έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα μείνουν στο ΚΙΝΑΛ και μετά την αποχώρηση του Ποταμιού.

Ακόμη πιο μικρό πια το Ποτάμι είναι ένα, οι εκβολές του όμως όπως όλα δείχνουν θα είναι πολλές.

«Εμείς οι Ποταμίσιοι έχουμε ένα στόχο. Να επικρατήσουν οι προοδευτικές πολιτικές. Και πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή, είναι να σώσουμε τον προοδευτισμό» είπε στην ομιλία του στη ΜΕΣΥΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μένει να δούμε πλέον αν μαζί με τον προοδευτισμό θα σωθεί και το Ποτάμι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...