619
Ο Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Σε μια «προοικονομία» του δράματος, ανάμεσά τους διακρίνεται η Γιόκο Όνο | Beatles/Youtube

Ενα ντοκιμαντέρ για τους Beatles που ξαφνιάζει

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 07:30
Ο Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Σε μια «προοικονομία» του δράματος, ανάμεσά τους διακρίνεται η Γιόκο Όνο
|Beatles/Youtube

Ενα ντοκιμαντέρ για τους Beatles που ξαφνιάζει

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 07:30

Τους Beatles όπως δεν τους έχει ξαναδεί κανείς, παρουσιάζει το νέο ντοκιμαντέρ του Πίτερ Τζάκσον, το οποίο θα προβληθεί στα τέλη Αυγούστου του 2021.

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» παρουσίασε ένα τετράλεπτο κολάζ από εικόνες που περιλαμβάνονται στις 56 ώρες ανέκδοτου υλικού με σκηνές από τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ του 1969, «Let it be», τις οποίες χρησιμοποίησε για το ντοκιμαντέρ «The Beatles: Get Back».

Οπως είπε ο σκηνοθέτης προλογίζοντας τον χριστουγεννιάτικο αυτό μπουναμά για τους φαν των Σκαθαριών, αυτή τη στιγμή η παραγωγή βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ.

Το εντυπωσιακό είναι, όπως γράφουν και οι Times, ότι ενώ αυτές οι ηχογραφήσεις έχουν γραφτεί στη μουσική ιστορία ως μία περίοδος καβγάδων και διαφωνιών ανάμεσα στα μέλη της μπάντας, η οποία οδήγησε στη διάλυσή της τον επόμενο χρόνο, το βίντεο του Τζάκσον, κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο έδειχνε.

Στις σκηνές βλέπουμε για παράδειγμα τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ να τραγουδά με ένα κατσαβίδι αντί για μικρόφωνο, τον Ρίνγκο Σταρ να χοροπηδά, τον Τζον Λένον να χορεύει βαλς και να μαδά το γούνινο παλτό του πίνοντας τσάι, όλα τα Σκαθάρια να αστειεύονται, να κυνηγιούνται μεταξύ τους, να χορεύουν στο στούντιο και γενικά να επικρατεί μία πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Είναι με άλλα λόγια ένας απρόσμενος θησαυρός για τους λάτρεις του πιο επιδραστικού συγκροτήματος στην ιστορία της δυτικής ποπ μουσικής.

Σε ένα σημείο, ο Λένον πειράζει τον Τζορτζ Χάρισον διαβάζοντας στο μικρόφωνο ένα δημοσίευμα για την εμφάνιση του κιθαρίστα στο δικαστήριο επειδή επιτέθηκε σε έναν παπαράτσι.

Σε άλλη σκηνή, ο ΜακΚάρτνεϊ και ο Λένον κάνουν πως θυμώνουν με έναν παραγωγό που τολμά να τους διακόψει την ώρα της ηχογράφησης. «Μην διακόπτεις σταρ όταν ηχογραφούν. Είμαστε σταρ, ξέρεις», λέει ένας χαμογελαστός Λένον.

Στο βίντεο του Τζάκσον, προβάλλεται η στενή φιλία των δύο μουσικών, 12 χρόνια μετά τη γνωριμία τους στο Λίβερπουλ. Χορεύουν πιασμένοι χέρι-χέρι, ο ΜακΚάρτνεϊ φέρνει μία γύρα τον Λένον, υπό το βλέμμα της Γιόκο Ονο και της υπόλοιπης μπάντας.

Το ντοκιμαντέρ έχει την έγκριση του ΜακΚάρτνεϊ και του Σταρ και των οικογενειών των Λένον και Χάρισον.

Η ταινία δείχνει την τελευταία τους δημόσια εμφάνιση, στην ταράτσα κτιρίου στο Σάβιλ Ρόου του Λονδίνου, τον Ιανουάριο του 1969.

Το υλικό που βλέπουμε στο φιλμ, βιντεοσκοπήθηκε για τις ανάγκες ενός άλλου ντοκιμαντέρ, του «Let it Be», που κυκλοφόρησε το 1970 από τον Μάικλ Λίντσεϊ-Χογκ, για το τραγούδι με το οποίο οι Beatles κέρδισαν Οσκαρ μουσικής.

Ο Τζάκσον και η ομάδα του χρησιμοποιούν στο υλικό τις ίδιες τεχνικές με τις οποίες έφτιαξαν το ντοκιμαντέρ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «They Shall Not Grow Old».

Η παραγωγή έχει καθυστερήσει λόγω κορονοϊού, για αυτό και ο σκηνοθέτης προσφέρει μία μικρή πρόγευση στους φαν. «Σας δίνει μία ιδέα για το πνεύμα του φιλμ που κάνουμε. Ελπίζουμε να σας κάνει να χαμογελάσετε αυτή την σκοτεινή περίοδο», λέει ο ίδιος στην εισαγωγή.

Επειδή η παραγωγή γίνεται στη Νέα Ζηλανδία, πατρίδα του Τζάκσον, η ομάδα του μπορεί πλέον να συνεχίσει να εργάζεται στο μοντάζ.

«Το βίντεο αυτό δίνει μία γεύση του υλικού μας και δείχνει την ενέργεια και το πνεύμα που θα έχει ολόκληρη η ταινία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο σκηνοθέτης έχει ήδη δείξει μέρος της στον ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος φαίνεται να εντυπωσιάστηκε και να άλλαξε γνώμη για το πώς θυμόταν εκείνη την περίοδο.

«Για χρόνια νόμιζα, ότι διαφωνούσαμε συνέχεια και ήταν σαν αυτά που συμβαίνουν σε ένα διαζύγιο. Βλέποντας ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο χαρούμενα, με έκανε αληθινά ευτυχισμένο», είχε πει ο καλλιτέχνης τον Σεπτέμβριο.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...