541
Η ασφαλής μεταφορά των εμβολίων αλλά και των αναλώσιμων υλικών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια... ορχήστρας | INTIME NEWS / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Εμβολιο: Η task force δίνει ραντεβού στις 19:00

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 07:00
Η ασφαλής μεταφορά των εμβολίων αλλά και των αναλώσιμων υλικών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια... ορχήστρας
|INTIME NEWS / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Εμβολιο: Η task force δίνει ραντεβού στις 19:00

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 07:00

Λίγο μετά τις  18:00 της Δευτέρας, η πλατφόρμα των εμβολιασμών θα ξεκινήσει τη λειτουργία της για τους συμπολίτες μας 85+, αμέσως μετά την ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας και… Mr. Εμβόλιο Μάριο Θεμιστοκλέους. Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη που τρέχουν όλες αυτές τις εβδομάδες την προετοιμασία και τη δρομολόγηση της πιο σύνθετης άσκησης αλυσίδας τροφοδοσίας τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας θα βρίσκονται στην καθημερινή σύσκεψη που γίνεται στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, επί της οδού Κηφισίας, λίγο μετά τις 19:00.

Στη σύσκεψη, εκτός του κ. Θεμιστοκλέους, συμμετέχει μια πλειάδα κυβερνητικών στελεχών: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Πιερρακάκη, Κωνσταντίνος Χαμπίδης, ο ταξίαρχος Αρίστος Περρής ως εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλοι τεχνοκράτες. Ολοι συζητούν για τουλάχιστον μιάμιση ώρα, μέσα σε μια κλειστή αίθουσα, χωρίς παράθυρα, στο κτίριο Φάρος, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα σε μια σειρά επιπέδων. Οι κ.κ. Σκέρτσος, Κοντογεώργης και εσχάτως η κυρία Πελώνη είναι οι «επιτετραμμένοι» του Μαξίμου στο project εμβόλιο, σε επίπεδο ουσιαστικού, αλλά και επικοινωνιακού συντονισμού, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει καθημερινή ενημέρωση για τα όσα γίνονται.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν ότι οι προετοιμασίες είναι εργώδεις και λεπτομερείς. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ασχολούνται με τα εμβόλια που η χώρα έχει να παραλάβει, το πώς θα μεταφερθούν στη χώρα μας ή πώς θα μεταφερθούν στα hubs ανά την επικράτεια, απ’ όπου γίνεται η διανομή, πώς θα οργανωθούν τα κριτήρια του εμβολιασμού, πώς θα στηθεί ένα ανθεκτικό και εύχρηστο σύστημα για τον προγραμματισμό του ραντεβού, πώς θα αναπτυχθούν επαρκείς εμβολιαστικές γραμμές, πώς θα εφοδιάζονται τα εμβολιαστικά κέντρα με αναλώσιμα και εμβόλια, αλλά και πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες, από τα πρακτικά του εμβολιασμού έως την ασφάλεια των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας.

Η άσκηση δεν ήταν εύκολη για μια σειρά από λόγους. Η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν ήταν προετοιμασμένη για ένα project τέτοιας εμβέλειας. Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για τα άλλα κράτη της Ευρώπης, σε πολλά των οποίων ήδη καταγράφονται αξιοσημείωτα προβλήματα.

Πολλές φορές, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη καλούνται να αντιμετωπίσουν και παρεμπίπτοντα προβλήματα, όπως π.χ. τον πόλεμο για τα αναλώσιμα (βελόνες) που εξελίσσεται, όπως πέρυσι τέτοια εποχή για τα αντισηπτικά και τις μάσκες. Ακόμα, καλούνται να απαντήσουν σε εύλογα ερωτήματα, όπως π.χ. πόσοι είναι οι συμπολίτες μας άνω των 85, με δεδομένο ότι οι εθνικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί, πού κατοικούν, αλλά και τι θα γίνει, σε περίπτωση που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τη μόνιμη κατοικία τους προς το εμβολιαστικό κέντρο.

Και, βεβαίως, το μεγαλύτερο στοίχημα παραμένει: ο προγραμματισμός να κυλήσει ακώλυτα όταν θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, αναμένεται να έχουμε παραλάβει περίπου 4,5 εκατ. δόσεις ως τα μέσα Μαρτίου, ίσως και περισσότερα, αν κάποια εμβόλια αδειοδοτηθούν νωρίτερα. Και τότε δεν θα επιτρέπονται λάθη στην εμβολιαστική αλυσίδα και στις εμβολιαστικές γραμμές, για να αρχίσουμε να βγαίνουμε από τον Απρίλιο και έπειτα προς το ξέφωτο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...