1141
|

Το taxis ως homepage

Μαρία Λούκα Μαρία Λούκα 22 Ιουνίου 2015, 00:15

Το taxis ως homepage

Μαρία Λούκα Μαρία Λούκα 22 Ιουνίου 2015, 00:15

Είναι, αναμφισβήτητα, η πιο δημοφιλής ιντερνετική σελίδα παρά το γεγονός ότι κανένας δεν βρίσκει ευχάριστο το περιεχόμενό της, εκτός ίσως από τον Δημήτρη Μάρδα και την Κατερίνα Σαββαΐδου. Έτσι τα 'φερε λοιπόν η ζωή σε τούτο τον τόπο που, ανεξάρτητα από τα επαγγελματικά ή κοινωνικά ενδιαφέροντα που διέπουν τον καθένα όταν σερφάρει, όλοι καρφιτσώσαμε το taxisnet στις οθόνες μας. Και το χειρότερο: νιώθουμε ευγνώμονες αν η σελίδα είναι εκεί και… δεν έχει πέσει. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας των Παθών για λογιστές-φοροτεχνικούς που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιον θα πετάξει έξω λιγότερες φορές το σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για όσους πολίτες επιδιώξουν να υποβάλουν μόνοι τους τις φορολογικές τους δηλώσεις με καταρχήν στόχο… να τα καταφέρουν, χωρίς να χρειαστεί να παίξουν στα ζάρια ποιες μέρες και ώρες το σύστημα θα είναι ανοιχτό.

Η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων φορολογικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, και οι δομικές δυσλειτουργίες του μηχανισμού δημιούργησαν ένα πρωτοφανές αλαλούμ, σε μια συνθήκη που η φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας των πολιτών έχει εξαντληθεί προ πολλού. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες ανεβαίνουν διαρκώς φτάνοντας το εξωφρενικό ποσό των 77δισ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2014, η μέση ελληνική οικογένεια έχει τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις ανάμεσα στις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές ροκανίζουν το 43,4% της αμοιβής ενός εργαζόμενου, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 26,9%.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους, ψυχολογικής υφής, που το «κλικ» μετατίθεται διαρκώς για μια επόμενη μέρα. Οι υπόλοιποι σχετίζονται με τις ανεπάρκειες του μηχανισμού. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις κοντά στο 1,5 εκατ. υπόχρεοι από ένα σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων. Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, έχουν προχωρήσει σε πολλά διαβήματα διαμαρτυρίας και ορισμένοι έφτασαν να καταθέσουν και αγωγή. Μάλιστα, περισσότεροι από 100 λογιστές κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό να ακολουθηθεί η διαδικασία πρότυπης-πιλοτικής δίκης, που ενεργοποιείται σε ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος και κρίνεται επιτακτικό να οριστεί άμεσα νομολογιακή γραμμή. Η βασική αιτία γι' αυτό το βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Βαγγέλη Καραγρηγορίου, είναι το γεγονός ότι «ενώ ο φορολογικός νόμος 4172 έχει ψηφιστεί από τον Ιούλιο του 2013 με πρόβλεψη να ανοίξει η εφαρμογή τον Φλεβάρη του 2015, δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το 50% των εγκυκλίων δεν είχε εκδοθεί, ούτε οι οδηγίες». Τελικά οι εφαρμογές για τα φυσικά πρόσωπα άνοιξαν στις 15 Μαΐου και για τα Νομικά στις 10 Ιουνίου.

Και κάπου εδώ ανεβαίνει για ακόμα μια σεζόν το χιλιοπαιγμένο έργο της παράτασης. Η αρχική προθεσμία υποβολής για τις 30 Ιουνίου μόνο θυμηδία πλέον προκαλεί. Η ανακοίνωση της πολυπόθητης παράτασης θεωρείται δεδομένη και μάλλον θα αφορά τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα και θα εκτείνεται μέχρι τις 27 Ιουλίου. Ημερομηνία που και πάλι θεωρείται πιεστική δεδομένων και των τεχνικών δυσκολιών που συχνά-πυκνά στην αναζήτηση taxisnet βγάζουν την ένδειξη: «η ιστοσελίδα που ζητήσατε δεν είναι διαθέσιμη» και διάφορα άλλα ευφάνταστα μηνύματα. Παρόλα αυτά είναι μια μάλλον ανελαστική προθεσμία, αφού στις 31 Ιουλίου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση, η οποία όμως δεν θα επιδιωχθεί, διότι θα ρίξει έξω τα ήδη εκτροχιασμένα δημόσια έσοδα. Για τα Νομικά Πρόσωπα η εγκύκλιος ορίζει ότι θα καταβάλλουν τον φόρο τους σε 7 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να αποπληρωθεί την επομένη της εκκαθάρισης. Αυτό, όπως είναι εύλογο, σπρώχνει την υποβολή προς τα πίσω. Έτσι, συνωστίζονται πολλές χιλιάδες δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες και κλατάρει το σύστημα, που δεν παινεύτηκε και ποτέ για τις αντοχές του. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως θα έρθει Υπουργική Απόφαση που θα επιχειρεί να διορθώαει λίγο και αυτή την κατάσταση.

Βέβαια τα τεχνικά προβλήματα ίσως είναι τα πιο ανώδυνα, γιατί διαταράσσουν στιγμιαία τον χρόνο και την ψυχική μας ηρεμία. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα με διαρκείς επιπτώσεις. Το μίνι φορολογικό που ψηφίστηκε πρόσφατα επιλύει ορισμένες μόνο από τις πιο ακραίες περιπτώσεις φορολογικής αδικίας. Σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι για όσους έχουν υποβάλει ήδη φορολογικές δηλώσεις και μπορεί να εμπίπτουν σ’ αυτές τις κατηγορίες, θα κάνουν έναν κόπο να υποβάλουν τροποποιητικές. Ο φοροτεχνικός Βεγγέλης Αμπελιώτης εφιστά την προσοχή στις εξής περιπτώσεις: «Όσοι δεν έχουν καθόλου εισόδημα ή έχουν ένα πολύ μικρό εισόδημα, για παράδειγμα από τόκους, και το τεκμαρτό τους εισόδημα υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ, θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν εισόδημα από ευκαιριακή απασχόληση που ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ». Τους συγκεκριμένους συναγωνίζονται σε ατυχία όσοι εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Εκτός από τις ελάχιστες περιπτώσεις που φορολογούνται ως μισθωτοί, οι περισσότεροι φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ πληρώνουν και τέλος επιτηδεύματος. Το ίδιο ακριβώς εισόδημα αν αποκτήθηκε από μισθωτή εργασία, από ελεύθερο επάγγελμα ή από ενοίκια, φορολογείται διαφορετικά.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο ζόρικα στη φορολόγηση ακινήτων, όπου αυτή μεταφράζεται στο αφορισμένο αρτικόλεξο του ΕΝΦΙΑ. Όπως εξηγεί ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ Τάσος Βάππας «Ο ΕΝΦΙΑ φτάνει μέχρι και το 1% και αυτός είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην Ευρώπη. Τον συναντάμε μόνο σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Γερμανίας και στη Γαλλία για περιουσίες που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. Σε όλες τις άλλες χώρες οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,1-0,4%. Η λογική που χτίστηκε ήταν με μια διαίρεση. Το ποσό των χρημάτων που έλειπε από τα δημόσια ταμεία διαιρέθηκε με τον αριθμό των ιδιοκτητών». Το ερώτημα του ΕΝΦΙΑ είναι από τα πλέον ακανθώδη στη διαδικασία υποβολής των εντύπων. Μέχρι κάποια στιγμή υπήρχε η προσδοκία ότι θα καταργηθεί, που πλέον έχει καταρρεύσει. Επίσης, υπάρχει μια εκκρεμότητα αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν μέχρι τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία που έχασε το Υπουργείο. Ακόμα, όμως, κι αν αυτό συμβεί, ο νόμος ορίζει ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν 1/1/2015. Ο στόχος για την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ παραμένει στα 2,6 δισ. Όλα αυτά συντείνουν στο ότι τα ραβασάκια που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες θα είναι μάλλον παρόμοια με τα περσινά, εμπεριέχοντας ορισμένες πολύ εξόφθαλμες αδικίες, όπως η περίπτωση των αδιάθετων ακινήτων. Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ γι’ αυτή την κατηγορία ήταν να υπάρξει ένας μειωτικός συντελεστής 50% και τελικά ύστερα από πιέσεις αποφασίστηκε να υπάρξει μειωτικός συντελεστής μόλις 10%.

Ο πιο δύσκολος, όμως, μήνας για τους φορολογούμενους δεν είναι ο Ιούνιος αλλά αυτοί που θα ακολουθήσουν. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να εντάξουν ένα μηνιαίο ραντεβού με την εφορία στο πρόγραμμά τους. Το ημερολόγιο της εφορίας, λοιπόν, διαμορφώνεται ως εξής: 31 Ιούλιου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου πληρώνουμε τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος, από Σεπτέμβρη -που εκτιμούν οι λογιστές ότι θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- κάθε μήνα μέχρι και τον Δεκέμβρη πληρώνουμε τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αν έχουμε ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων πληρώνουμε κάθε μήνα το αναλογούν ποσό. Κάπου εκεί προς το τέλος της χρονιάς πιάνουμε στασίδι στον γκισέ, γιατί προστίθενται τα τέλη κυκλοφορίας και για ορισμένους ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Αμήν!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News