409
O «εγκέφαλος» της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία της Ιαπωνίας εκτελέστηκε την Παρασκευή | Reuters

Εκτέλεση δια απαγχονισμού για τον γκουρού του σαρίν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2018, 10:46
O «εγκέφαλος» της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία της Ιαπωνίας εκτελέστηκε την Παρασκευή
|Reuters

Εκτέλεση δια απαγχονισμού για τον γκουρού του σαρίν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2018, 10:46

Εκτελέστηκε δια απαγχονισμού το πρωί της Παρασκευής, ο γκουρού της σέκτας Ομ Σινρίκιο, Σόκο Ασαχάρα, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την τρομοκρατική επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο τον Μάρτιο του 1995 -την χειρότερη στην ιστορία της Ιαπωνίας- που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία χιλιάδων.

Την είδηση γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μεταδόθηκε νωρίτερα από πολλά μέσα ενημέρωσης.

file-20180322-54866-1r75ziz

Εκτός από τον Ασαχάρα με τον ίδιο τρόπο εκτελέστηκαν ακόμα επτά άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση, ενώ άλλα έξι βρίσκονται σε αναμονή εκτέλεσης της θανατικής ποινής που τους έχει επιβληθεί.

180706084557-shoko-asahara-super-tease

Η εσχάτη των ποινών για τον Σόκο Ασαχάρα (πραγματικό όνομα Τσιζούο Ματσουμότο) είχε επικυρωθεί πριν από χρόνια και έκτοτε  ανέμενε την εκτέλεσή του, όπως και οι άλλοι 12 συγκατηγορούμενοί του για την επίθεση με το τοξικό αέριο σαρίν στο μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας εν ώρα αιχμής, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους και είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, συχνά ανεπανόρθωτα, σε άλλους 6.300.

Η οργάνωση, που αναμίγνυε τον βουδιστικό και τον ινδουιστικό διαλογισμό με διδαχές περί αποκάλυψης, είχε κατασκευάσει στο εργαστήριο μεγάλες ποσότητες σαρίν, ενός νευροτοξικού αερίου που είχαν εφεύρει οι ναζί. Την 20ή Μαρτίου 1995, σε μία καλά οργανωμένη επιχείρηση, μέλη της οργάνωσης τοποθέτησαν το αέριο σε πέντε σημεία στο μετρό του Τόκιο.

Ο Ασαχάρα, δάσκαλος γιόγκας που ίδρυσε τη σέκτα Ομ το 1987, ισχυριζόταν μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ θα εξαπέλυαν επίθεση στην Ιαπωνία και θα τη μετέτρεπαν σε ραδιενεργή ερημιά, καθώς και ότι ταξίδεψε στο μέλλον, στο 2006, περιγράφοντας πώς ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στο απόγειο της δύναμής της, η σέκτα είχε 10.000 πιστούς στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, ανάμεσά τους απόφοιτους ορισμένων από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Αρκετοί ζούσαν σε ένα κοινόβιο στους πρόποδες του όρους Φούτζι, όπου η οργάνωση μελετούσε τις διδαχές του Ασαχάρα και αναλωνόταν σε διάφορα απίθανα τελετουργικά, ενώ «εμπλούτιζε» το οπλοστάσιό της με το νευροτοξικό αέριο.

Περίπου 190 μέλη της ίδιας σέκτας καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές για την επίθεση, η οποία θεωρείται ως η χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Ιαπωνία.

Οι δίκες των μελών της οργάνωσης, ανάμεσά τους και του Ασαχάρα, διήρκεσαν πάνω από είκοσι χρόνια και ολοκληρώθηκαν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο ίδιος ο Ασαχάρα είχε δηλώσει αθώος, ωστόσο δεν κατέθεσε ποτέ στο δικαστήριο.  Στα οκτώ χρόνια που διήρκεσε η δίκη ακούστηκε μόνο να μουρμουρίζει μέσα στη δικαστική αίθουσα διάφορα ακατάληπτα σχόλια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...