357
Στρατιώτες κουβαλούν την σωρό του Σαμάρν Πουνάν | REUTERS/Panumas Sanguanwong

Ταϊλάνδη: H θυσία του δύτη για τη σωτηρία των παιδιών του σπηλαίου

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2018, 10:06
Στρατιώτες κουβαλούν την σωρό του Σαμάρν Πουνάν
|REUTERS/Panumas Sanguanwong

Ταϊλάνδη: H θυσία του δύτη για τη σωτηρία των παιδιών του σπηλαίου

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2018, 10:06

Την πρώτη τους απώλεια μετρούν τα μέλη των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο στην Ταϊλάνδη για να βγάλουν σώους τους 12 μαθητές (και τον προπονητή τους) από το σπήλαιο όπου παραμένουν παγιδευμένοι εδώ και 13 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού τους, δύτης -πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης- θυσιάστηκε για τη σωτηρία των παιδιών και του προπονητή τους.

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, άφησε την τελευταία του πνοή αφού έφερε εις πέρας την αποστολή του: να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου.

2018-07-06T132714Z_1525690937_RC1C9C35F5D0_RTRMADP_3_THAILAND-ACCIDENT-CAVE-DEATH
Φόρος τιμής στον «ήρωα» της Ταϊλάνδης

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε απομείνει πια αρκετό οξυγόνο (για τον ίδιο)» εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής». Ενας από τους συναδέλφους του τον τράβηξε και τον έβγαλε λιπόθυμο στην επιφάνεια. Λίγα λεπτά αργότερα εξέπνευσε, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Η τραγωδία σημειώθηκε ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση των παγιδευμένων παιδιών και του προπονητή τους προτού ξαναρχίσουν βροχοπτώσεις.

2018-07-06T132650Z_1662358696_RC19CA3634E0_RTRMADP_3_THAILAND-ACCIDENT-CAVE-DEATH
Μέλη της οικογένειας του αδικοχαμένου άνδρα δίπλα στους στρατιωτικούς

Τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το ύψος ου νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας. Ο ίδιος ο θάνατος του δύτη άλλωστε μαρτυρά πόσο δύσκολο και επικίνδυνο είναι ένα τέτοιο εγχείρημα για τα παιδιά και ενώ ο χρόνος για τη διάσωσή τους εξαντλείται.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Για την ώρα εκπαιδευμένοι και έμπειροι δύτες χρειάζονται σχεδόν 11 ώρες για να ολοκληρώσουν τη δύσκολη και γεμάτη επικίνδυνα περάσματα και ρεύματα, διαδρομή, μέχρι το σημείο όπου βρίσκονται παγιδευμένα τα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε και πέντε για να γυρίσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...