357
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας | Intime

Εξετάσεις κορονοϊού κατ’ οίκον θα κάνει το υπουργείο Υγείας

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας
|Intime

Εξετάσεις κορονοϊού κατ’ οίκον θα κάνει το υπουργείο Υγείας

Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου στον γενικό πληθυσμό, αρκετά συχνά τροποποιούνται και τα κριτήρια για την εργαστηριακή διάγνωση του κορονοϊού.

Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, σε εξετάσεις υποβάλλονταν όλοι όσοι εκδήλωναν ύποπτα συμπτώματα. Πλέον εξετάζονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά, δηλαδή αυτοί έχουν αναπνευστική δυσχέρεια, υψηλό πυρετό κ.λπ.

Σύμφωνα, όμως, με τον λοιμωξιολόγο και υπεύθυνο για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, σύντομα αναμένεται να διενεργούνται και εργαστηριακές εξετάσεις στο σπίτι, καθώς είναι και αυτό ακόμα ένα μέτρο ασφάλειας και περιορισμού της νόσου.

«Ενας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μη φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται. Γίνεται αυτή τη στιγμή ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτό τον κίνδυνο και θα γίνεται κατά το δυνατόν σε δειγματοληψία στο σπίτι», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, σε κάποιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, εξετάσεις γίνονται ακόμη και σε οδηγούς μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Αν η εξέταση θα γίνεται από γιατρούς του δημοσίου ή από ιδιώτες, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, ούτε βέβαια εάν τα δείγματα θα αποστέλλονται στα κρατικά εργαστήρια.

Ενδέχεται ακόμη το έργο να αναλάβουν ιδιωτικοί φορείς, καθώς όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, για την εξέταση δειγμάτων με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας».

Ποιοι υποβάλλονται σε έλεγχο

Προς το παρόν και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ (16 Μαρτίου), σε εργαστηριακό έλεγχο υποβάλλονται:

  • Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
  • Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια
  • Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό
  • Ηλικιωμένοι (άνω των 70 ετών) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιο καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα και δύσπνοια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...