194
Στη Θεσσαλονίκη και από εκεί σε δομές μεταφέρθηκαν 400 παιδιά | Intime/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα παιδιά από τη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 08:48
Στη Θεσσαλονίκη και από εκεί σε δομές μεταφέρθηκαν 400 παιδιά
|Intime/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα παιδιά από τη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 08:48

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο προς τη Θεσσαλονίκη και από εκεί για άλλα σημεία τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας.

Επρόκειτο, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για δύο πτήσεις το βράδυ της Τετάρτης με 165 και 160 παιδιά και μια ακόμη το πρωί της Πέμπτηε με άλλα 75 ασυνόδευτα παιδιά.

Ολες οι πτήσεις είχαν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ από εκεί τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους, οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ εξέφρασε την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά στη Μόρια.

Πρόσθεσε ότι έχει επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.