281
«Τα πυραυλικά συστήματα HIMARS έφτασαν στην Ουκρανία» δήλωσε την Πέμπτη ο ουκρανός υπουργός Αμυνας, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την παράδοση του νέου εξοπλισμού. Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η Ουάσιγκτον αποστέλλει και νέα βοήθεια | Shutterstock

Περισσότερα όπλα στέλνουν στην Ουκρανία οι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 21:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/06/2022 01:00
«Τα πυραυλικά συστήματα HIMARS έφτασαν στην Ουκρανία» δήλωσε την Πέμπτη ο ουκρανός υπουργός Αμυνας, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την παράδοση του νέου εξοπλισμού. Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η Ουάσιγκτον αποστέλλει και νέα βοήθεια
|Shutterstock

Περισσότερα όπλα στέλνουν στην Ουκρανία οι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 21:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/06/2022 01:00

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 450 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας Τζον Κέρμπι.

Λίγες ημέρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ανάλογο πακέτο, ύψους 1 δισ. δολαρίων, προκειμένου οι Ουκρανοί «να υποστηρίξουν τις αμυντικές τους επιχειρήσεις στο Ντονμπάς».

Η συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ανέρχεται σε «περίπου 6,1 δισ. δολάρια» και υπολογίζεται σε 6,8 δισ. δολάρια από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Από αυτό το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ξεχωρίζει η παράδοση τεσσάρων συστημάτων Himars (High Mobility Artillery Rocket System). Περιλαμβάνονται επίσης πυρομαχικά, 2.000 αυτόματα όπλα και σκάφη περιπολίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο ουκρανικός στρατός έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην απόκτηση Himars τώρα που ο πόλεμος εισήλθε σε νέα φάση, πιο στατική, εστιασμένη στην περιοχή του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με το βαρύ πυροβολικό να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο.

Ο Κέρμπι διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί ήταν «καθημερινά» σε επαφή με τους Ουκρανούς για τις στρατιωτικές τους ανάγκες και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κατανέμουν και τροποποιούν τις αποστολές στρατιωτικής βοήθειας έτσι ώστε κάθε φορά να είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο των μαχών.

Την Πέμπτη ο ουκρανός υπουργός Αμυνας είχε ανακοινώσει την παραλαβή άλλων συστημάτων HIMARS από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εδώ και καιρό, άλλωστε, αποστέλλουν εξοπλισμό στη βαλλόμενη χώρα.

«Ευχαριστώ τους αμερικανούς συναδέλφους μου και τον φίλο υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν για αυτά τα ισχυρά εργαλεία! Το καλοκαίρι θα είναι θερμό για τους ρώσους κατακτητές. Και το τελευταίο για μερικούς απ’ αυτούς», έγραψε ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News