277
Ξανά βγήκαν στους γαλλικούς δρόμους το περασμένο Σάββατο, οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα | REUTERS

Δημοψήφισμα σχεδιάζει ο Μακρόν για να «γλυκάνει» τα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 12:19
Ξανά βγήκαν στους γαλλικούς δρόμους το περασμένο Σάββατο, οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα
|REUTERS

Δημοψήφισμα σχεδιάζει ο Μακρόν για να «γλυκάνει» τα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 12:19

Δημοψήφισμα σκέφτεται να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν για να κατευνάσει τον θυμό των διαδηλωτών με τα Κίτρινα Γιλέκα, που βγαίνουν στους δρόμους της Γαλλίας εδώ και τρεις μήνες.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει αναθέσει στο επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών να μελετήσει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος την ημέρα των ευρωεκλογών, στο οποίο το βασικό ερώτημα θα είναι η διάρκεια της θητείας των βουλευτών και η μείωση του αριθμού τους, κάτι όμως, που δεν ικανοποιεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Και τα δύο θέματα συγκαταλέγονται στις προεκλογικές υποσχέσεις του Μακρόν.

Ενα από τα βασικά αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων είναι η συχνή διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για καίρια ζητήματα. Η τελευταία φορά που έγινε δημοψήφισμα στη Γαλλία, ήταν το 2005, όταν η πλειοψηφία απέρριψε το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντηση με δημάρχους στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα

«Ο πρόεδρος σκέφτεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα», δήλωσε η Ναταλί Λουαζό, υπουργός επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Ο Λοράν Βοκιέ, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχει δηλώσει την υποστήριξή του στα Κίτρινα Γιλέκα, τονίζει πως αν το δημοψήφισμα αφορά τη θητεία των βουλευτών, θα ήταν επικίνδυνο για τον Μακρόν. «Ο λαός δεν ανησυχεί για αυτά τα θέματα, δεν είναι στις προτεραιότητές του. Θα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για τον πρόεδρο αν είναι το μόνο ζήτημα στο δημοψήφισμα».

Δηλώσεις έκανε και η Μαρί Λεπέν, λέγοντας ότι ο Μακρόν θέλει να κάνει δημοψήφισμα μαζί με τις ευρωεκλογές για να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα ευρωπαϊκά θέματα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το δικό της κόμμα, ο Εθνικός Συναγερμός, θα λάβει τις περισσότερες έδρες, από όλα τα γαλλικά κόμματα, στο ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...