360
Ξανά στο στόχαστρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής | INTIMEnews

Δικαστές κατά Κοντονή: Σκοπιμότητες πίσω από τις προαγωγές στον Αρειο Πάγο

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 14:15
Ξανά στο στόχαστρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
|INTIMEnews

Δικαστές κατά Κοντονή: Σκοπιμότητες πίσω από τις προαγωγές στον Αρειο Πάγο

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 14:15

Μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στη διαδικασία επιλογής των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου προς « εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής», καταγγέλλει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε  ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΕΔΕ κάνει λόγο για αφνιδιαστικές αλλαγές στο σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να έχει υπάρξει κανένας διάλογος με τις Δικαστικές Ενωσεις, και σε πρώτη φάση απαιτεί την άμεση απόσυρση του άρθου 15 και την επιλογή των νέων αντιπροέδρων του Ανώτατου Δικαστηρίου με το υφιστάμενο καθεστώς.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, το υπουργείο Δικαιοσύνης με το άρθρο 15 του νέου Σχεδίου Νόμου, που εισάγει, προχωράει σε αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και συγκεκριμένα μειώνει το ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Της απόφασης αυτής του υπουργείου, τονίζεται, δεν προηγήθηκε και πάλι κανένας διάλογος με τις Δικαστικές Ενώσεις, μια παγιωμένη πλέον πρακτική εδώ και αρκετό διάστημα.

«Αυτό που ωστόσο θεωρούμε μεγαλύτερο ολίσθημα», τονίζουν οι δικαστικοί λειτουργοί, «είναι ότι τροποποιείται μία διάταξη λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο Υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο Σχέδιο Νόμου».

Για του λόγους αυτούς ζητά στην παρούσα φάση την άμεση απόσυρση της διάταξης και την επιλογή των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με το υφιστάμενο καθεστώς, «ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής».

Κατά την ΕΔΕ, ιδιαίτερα επίσης προβληματίζει η σκοπιμότητα νομοθέτησης του άρθρου 7 παρ. 1 και 2 του ίδιου Σχεδίου Νόμου, με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως λόγος μειώσεως της καταγνωσθείσας ποινής η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου. Κάτι τέτοιο, εξηγεί, εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

Επισημαίνεται τέλος, ότι με τροπολογία και χωρίς να έχει αναφανεί κάποιος ιδιαίτερος λόγος, παρατάθηκε η θητεία των αθλητικών δικαστών, παρά το γεγονός ότι με το ν. 4326/2015 οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News